$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

פרופ' רוני גמזו: "לצערי הגריאטרים המחוזיים היו די אנמיים עד השלב הזה. הם צריכים להתחיל להסתובב בשטח"

מנכ"ל איכילוב, שמונה לאחראי במשבר הקורונה על תחום בתי האבות והמוסדות הסיעודיים, דיבר היום במפגש זום של פורום בתי האבות, על תוכניותיו להגברת הבדיקות והפיקוח עליהן והקמת חמ"ל חירום. לדבריו, "נושא הבדיקות זו הבטן הרכה של אירוע הקורונה"; מנגד מלין איגוד בתי האבות בפני משרד הבריאות שלא ניתנו לגמזו תקציבים וסמכויות. גמזו הודה במייל פנימי כי לא התנה את מינויו בקבלת משאבים

עמיר קורץ 19:0913.04.20
איגוד בתי האבות והדיור המוגן פנה היום (ב') במכתב בהול למשרד הבריאות וביקש הבהרות לגבי הסמכויות שניתנו לפרופ' רוני גמזו, עם מינויו השבוע לאחראי ייעודי לטיפול במשבר הקורונה בבתי האבות, בתי הדיור המוגן והמוסדות הסיעודיים. זאת לאור הביקורת הציבורית לגבי מענה המדינה לגביהם, לאחר שכשליש ממניין הנפטרים מהנגיף הם של דיירים במוסדות אלה.

 

 

במכתב ששלח עו"ד אילן בומבך מטעם האיגוד, הוא תהה האם כאשר שר הבריאות יעקב ליצמן והמנכ"ל משה בר סימן טוב מינו את גמזו, מנכ"ל בית החולים איכילוב, לתפקיד האחראי הייעודי הועמדו לרשותו תקציבים וכוח אדם. עו"ד בומבך ביקש במכתב שיינתן גילוי מלא אודות כתב המינוי שהוצא לגמזו.

 פרופ' רוני גמזו מנכ"ל איכילוב פרופ' רוני גמזו מנכ"ל איכילוב צילום: אוראל כהן

 

בתגובה למכתב זה שלח גמזו מייל לעורכי הדין של האיגוד ובו כיתב את בר סימן טוב ואת ליצמן. "אינני מבקש כתב מינוי או מתנה זאת במשאבים, כשממשלת ישראל מבקשת את עזרתי", כתב גמזו. "אני כרגע בשלב של לימוד והכנת תוכנית. כשהיא תקבל את אישור המנכ"ל, גורמי המקצוע האחראיים יפעילו אותה".

 

עו"ד בומבך אמר בתגובה כי "מתשובתו של פרופ' גמזו ברור שמינויו נועד להעביר את המיקוד ממחדלי משרד הבריאות. אין לו סמכויות, אין לו תקציבים. 'על הדרך' הוא גם ינהל את איכילוב, אחד מבתי החולים הכי עמוסים, במיוחד היום. עד שהוא יסיים ללמוד ולהכין תוכניות, הקשישים יסיימו את חייהם".

 

המינוי של גמזו, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות, נועד לעשות סדר בתחום הטיפול בבתי האבות, ברקע לביקורת ציבורית חריפה ועתירה לבג"צ אודות כשלי המדינה בנוגע לבתי האבות, בכל הנוגע להיעדר ציוד הגנה, בדיקות, כוח אדם ועוד.

 

במכתב המינוי ששלח בר סימן טוב לגמזו שלשום הוא כתב כי "הריני למנותך לפרוייקטור שיוביל את נושא הטיפול בכלל בתי האבות על סוגיהם, במטרה להבטיח מתן טיפול מיטבי לאוכלוסיות הקשישים השוהים במוסדות אלו מול התפשטות הנגיף. במסגרת עבודתך כפרוייקטור אתה מתבקש לגבש תוכנית פעולה לטווח קצר ולטווח ארוך, להתערבות במקרים של הדבקה במוסד ומניעת הדבקה והתפרצות נוספת. אנא החל את פעילותך בנושא באופן מיידי. אני מודה לך על התגייסותך".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה למכתב מהיום כי "פרופ' גמזו הוא מנהל עתיר ניסיון וקיבל מנדט מלא להוביל את מבצע 'מגן אבות ואמהות'. פרופ' גמזו לומד את מכלול הסוגיות הנוגעות לנושא ובהתאם יקדם תוכנית פעולה משולבת עם כלל הגורמים הרלבנטיים, לטיפול בנושא חשוב זה".

 

"חשוב לי ליצור מערכת שעובדת ומטה מתפקד"

 

היום השתתף גמזו בדיון דרך אפליקציית זום של "פורום בתי האבות" בהובלת חברת הכנסת מירב כהן (חוסן לישראל), בו לקחו חלק עשרות מנהלי בתי אבות ודיור מוגן. ח"כ כהן הציגה בדיון נתונים לפיהם עד כה ידוע על 35 בתי אבות שונים בהם התפרץ נגיף הקורונה. כמו כן, היא הציגה את הסוגיות העיקריות הדורשות מענה מיידי: בדיקות לדיירים ועובדי הצוות במוסדות שבהם התפרץ הנגיף, מתן מענה חלופי לכוח האדם שנכנס לבידוד במוסדות, פינוי מהיר של חולים שמתגלים במוסדות השונים או בידודם בצורה אפקטיבית, אספקת ציוד מיגון וחיטוי בהיקפים גדולים יותר ויצירת כתובת ממשלתית אחת למנהלי המוסדות, הדיירים ובני משפחותיהם, שבחודש האחרון הרגישו חסרי אונים אל מול אוזלת היד של המערכת.

 

מימין: ח"כ מירב כהן ויו"ר איגוד בתי האבות רוני עוזרי מימין: ח"כ מירב כהן ויו"ר איגוד בתי האבות רוני עוזרי צילום: אוהד צויגנברג

 

גם פרופ' גמזו השתתף בחלק מהדיון. כאשר עלו טענות כי עד כה מנהלי המוסדות השונים הרגישו לבדם בשטח, הוא הסכים עם הטענה ואמר: "לצערי הגריאטרים המחוזיים היו די אנמיים עד השלב הזה. גם הגריאטריים המחוזיים צריכים לאחוז בתפקידם ולהתחיל להסתובב בשטח".

 

לדברי גמזו, "אפשר להקטין את הנזקים של האירוע הזה. ברגע שתהיה התארגנות חכמה ונכונה של המוסדות השונים. זה מאוד מורכב וחוצה משרדים ודרושה כתובת אחת. אנחנו ניצור מצב שיהיה החל ממחר חמ"ל אחד משותף ומייל אחד שיעביר את המסרים לכל המוסדות. הנחיות ברורות שקשורות למיגון, לנושא הבדיקות הכאוב, לנושאים של כוח אדם והצטיידות. נדאג שהחמ"ל יוכל לתת מענה למשפחות הדיירים שתהיה להם כתובת לפנות אליה".

 

בנושא היקפי הבדיקות לאיתור קורונה בבתי האבות אמר גמזו כי "אני אגדיל את כמות הבדיקות כי זו היום הבטן הרכה של כל אירוע הקורונה במדינת ישראל, במיוחד של האוכלוסייה המבוגרת והקשישים. זה אומר גם לתת תשובה בזמן, לדעת איפה נמצא סטטוס הבדיקה, מתי תהיה תשובה, וגם ליצור מערך מאוד מהיר של מודל ההתערבות - מה עושים כשמישהו נחשד כחולה קורונה או בתהליך בדיקה, איך מתערבים ברגע שהתשובה חיובית, תוך כמה זמן אתה מפנה אותו ולאן, ומתי אתה לא מפנה. אלה נושאים רבים שצריך בזמן קצר יחסית לטפל בהם וגם לתת הסברה כללית למוסדות ולאוכלוסיית הדיירים".

 

גמזו סיפר כי הוא מתכנן לערוך מדי יום ישיבות מטה ופעמיים בשבוע (בימי שני וחמישי) ישיבות עם מנהלי מוסדות ואנשי שטח, "שלא יהיה לי פער בין המטה לבין השטח", וסיכם עם ח"כ כהן שתעמוד מולו בקשר שוטף לגבי תופעות ובעיות שמגיעות לפתחה ממנהלי המוסדות השונים. לדבריו, "חשוב לייצר תגובה מהירה לתופעות ודברים בעייתיים שלא מטופלים טוב. אעשה פעולה מהירה לתיקון".

 

לדברי גמזו, "חשוב לי ליצור מערכת שעובדת ומטה מתפקד, כי זה אירוע מתמשך, שעשוי להמשיך חודשים. אני כאן כדי לעשות סדר בשבוע שבועיים הקרובים ואחרי זה אני צריך לחזור לנהל את מה שאני צריך לנהל. המטרה העיקרית היא ליצור מטה מתפקד, מסודר ועובד. זה ייקח שבועיים. אני בטוח לא יכול לעצור עכשיו את החולים בקורונה ואת האנשים שלצערי לא יחזיקו מעמד ולא ישרדו מהמחלה הנוכחית שלהם כי שיעורי התמותה אצל קשישים גבוהים. אבל המפתח לאירוע הקורונה זה לקיחת אחריות מוסדית. ברגע שאתה כמנהל מבין את הכללים, מוודא שאנשי הצוות שלך שומרים על הכללים הפשוטים של הגיינה, מיגון, ניקוי, בקרה - הצלת חיים. אני מנסה להעביר את המסר הזה לכל מנהלי המוסדות, חשוב משרד הבריאות והרווחה אבל בסוף זו אחריות אישית של מנהלי המוסדות".

 

יו"ר איגוד בתי האבות והדיור המוגן רוני עוזרי דיבר גם הוא בפורום והעלה טענות קשות על התנהלות המדינה עד כה, ואמר כי רק אם פרופ' גמזו יקבל לידיו תקציבים ניתן יהיה לצלוח את המשבר בבתי האבות: "תקציבים זה גם כסף וגם בנק של בדיקות קורונה. לא שמעתי עד עכשיו שנתנו לפרופ' גמזו מכסה של בדיקות קורונה, וכל עוד לא יתנו את המכסות האלה, עשרות אלפי בדיקות, זה יהיה בלוף אחד גדול. רק אם זה יקרה אני אתחיל להאמין במערכת".

 

הוא המשיך ואמר כי "בבדיקות הקורונה עצמן יש באלגן אחד גדול בכל המדינה. נשלחות בדיקות מבתי אבות שלא יודעים של מי הן, יש בתים שלא קיבלו תשובות במשך זמן רב, בתים שהבטיחו שיבדקו את כל הדיירים ועד היום לא בדקו. אי סדר אחד גדול, ואני מקווה שהמינוי של גמזו יעשה קצת סדר".

 

לדברי עוזרי, "יש לנו מחסור במסכות, כפפות ושאר ציוד המיגון וספקים מגיעים למכור לנו במחירים מופקעים. משרד הבריאות סיפק את הציוד לבתי החולים, אבל לא לבתי הדיור המוגן ובתי האבות. אנו לא בנים חורגים, אבל לצערי ככה מתייחסים אלינו כבר שנים. יש מחסור בתקציבים ובכוח אדם, יש בעיה של הסעות של עובדים בגלל צמצום התחבורה הציבורית, צריך משאבים לצוותי כוננות שיחליפו צוותים שנכנסים לבידוד. ההרגשה היא שהזקנים הם נטל על המדינה. אני קורא לזה פשע. כל מה שקורה עד היום מבחינה ארגונית בנוגע ליעילות המענה לבתי האבות זו בושה וחרפה".

 

המדינה לבג"צ: יש לדחות את עתירת איגוד בתי האבות על הסף

 

בתוך כך, הגישה המדינה היום את תשובתה לבג"צ של איגוד בתי האבות והדיור המוגן, שמבקשים שיוציא צו שיחייב את המדינה לבצע בדיקות לאבחון נגיף הקורונה לכל הדיירים ואנשי הצוות במוסד שבו התפרצה המחלה, וזאת בתוך 24 שעות. בנוסף ביקשו בתי האבות שהמדינה תעביר להם תקציב ייעודי עבור ההוצאות החריגות שנגרמות להם לאור ההתמודדות עם הנגיף.

 

עו"ד אילן בומבך עו"ד אילן בומבך קרדיט: יח"צ

 

המדינה בתגובתה היום טענה כי יש לדחות את העתירה על הסף. לטענת המדינה, הסעד הראשון התייתר מאחר ומשרד הבריאות החליט על שינוי מדיניות לפיה בכל המוסדות שבהם תתגלה תחלואה בקורונה ייערכו בדיקות של כלל החולים והצוותים. לטענת המדינה, "מטבע הדברים כמות הבדיקות שניתן לבצע מדי יום היא מוגבלת, זאת מסיבות שונות (זמינות חומרים, זמינות מעבדות ועוד). משרד הבריאות משקיע מאמצים רבים על מנת להגדיל את כמות הבדיקות המבוצעות בישראל, ובשל העובדה שמדובר באירוע מתפתח, נוצרים עומסים על כלל הצוותים המטפלים בנושא, הן על צוותי הרפואה והן על צוותי המטה". עוד נטען כי "משרד הבריאות מתעדף ביצוע בדיקות במוסדות החוץ ביתיים מתוך ההבנה כי קיימת חשיבות ועדיפות לבדיקה של אוכלוסיות בסיכון הנמצאות במסגרות חוץ ביתיות".

 

לגבי הסעד השני, טענה המדינה כי לבתי האבות "אין כל זכות קנויה לקבל מענק או תשלום מיוחד מהמדינה". היא טענה עוד כי היא מסייעת לבתי האבות בנושא חלוקת ציוד, והציגה נתונים על חלוקת מסכות לפנים, חלוקים, כפפות ומשקפי מגן למוסדות הסיעודיים ללא עלות. זאת, לטענת המדינה, כפועל יוצא של מדיניות ולא מתוך חובה משפטית.

 

עו"ד בומבך מסר בשם האיגוד לאחר תגובת המדינה כי "המדינה מודה שאלמלא העתירה שהגשנו לא היתה נוקפת אצבע למען דיירי בתי האבות והדיור המוגן והצוותים המטפלים. לא רק שמשרד הבריאות ממשיך לפזר ספינים וחצאי אמיתות לציבור, הרי שגם מול בג"צ ומול אוכלוסיית האזרחים הוותיקים המתגוררים במוסדות הוא מציג אמירה רחוקה מהמציאות, שלצערנו ממשיכה להיות מגובה בנפטרים ונדבקים נוספים בבתי האבות ובתי הדיור המוגן. גם היום, כמעט שבוע לאחר שנאלץ להודיע כי יבצע בדיקות קורונה לכלל דיירי וצוותי המוסדות, שעות ספורות לאחר שהגשנו את העתירה לבג"צ, עדיין במוסדות רבים לא בוצעו בדיקות לדיירים ולעובדים".

 

עו"ד בומבך הוסיף לגבי הסוגייה התקציבית כי "משרד הבריאות בחר להתעלם לחלוטין מעבודה חשבונאית מקיפה שצורפה בנספח מיוחד, המעידה על חשש לקריסתם של מוסדות בשל עלויות מטורפות שהושתו עליהם כדי להתמודד עם נגיף הקורונה. כנראה במשרד חושבים שדי בהנחיות ובכותרות בתקשורת מבלי לתקצב את העלויות הנובעות מהשרות של בתי האבות לאזרחים הוותיקים, ולהפנים את המשמעויות הכלכליות של מצב החירום על מוסדות שממילא משרד הבריאות מפקיר כלכלית. ניכר כי המשרד עושה הכל לחסל את הענף, מבלי להבין שעשרות אלפי קשישים ובני משפחותיהם תלויים בו ורק בו".

 

הדיון בבג"צ נקבע ליום חמישי הקרוב.

 

x