דעה
בלימת האבטלה: מפתח חדש לאשראי מהיר לעסקים
כדי להניע את גלגלי הכלכלה ולשמור על החוסן הלאומי, ניתן לספק אשראי ממשלתי זמין ומהיר שיבלום את גל האבטלה במגזר העסקי. זאת בעזרת מימון שהיקפו מבוסס על מחזור המסים הישירים והעקיפים שיצרה פעילותו של העסק בשנים הקודמות. השימוש בקו אשראי זה יתבצע לצורך תשלום מסים בלבד והעלות התקציבית שלו היא אפסית או שלילית
הכותרות שהתפרסמו בימים האחרונים מתריעות על עלייה חסרת תקדים בהיקף העובדים המפוטרים או מוצאים לחופשה ללא תשלום. רוב ענפי המשק והתעשייה נאלצים לצמצם באופן משמעותי את היקפי הפעילות. מנכ"לים ובעלי עסקים נמצאים בימים האלו בקונפליקט חריף – צמצום מיידי והוצאת עובדים לחל"ת או התמודדות עם הפסדים העלולים לסכן את קיומו של הארגון או העסק בהיעדר מקורות כספיים שיאפשרו לצלוח את התקופה הקשה. במצב בו קיימת אי-ודאות - את הקליטה החוזרת של העובדים יבצעו המעסיקים באופן מדוד וזהיר. לכן אנחנו צפויים למיתון כלכלי עמוק.
- הממשלה אישרה את הגדלת מסגרות התקציב עבור מימון הצעדים להתמודדות הקורונה
- האוצר: להגדיל את התקציב ב-50 מיליארד שקל - למימון תוכנית הסיוע
- מימון ישיר: משבר הקורונה יחתוך את שווי תיק ההלוואות
לכן קיים ניגוד עניינים מובנה בין הצורך הלאומי והמדיניות הממשלתית למטרות הלגיטימיות של הבנקים. כמו כן, במבנה הנוכחי אין לממשלה יכולת להשפיע באופן ישיר על מאפייני העסקים שיזכו לקבל את האשראי. כמו כן, שיקולי הבנקים מנותקים מהשפעה על המשך העסקה של עובדים, בתרומה לייצוא או בתמיכה באזורי פריפריה. בנוסף, בעת הפנייה לקבלת האשראי בנקאי אין למבקש וודאות לגבי היקף האשראי שיינתן ותנאיו באופן שמאפשר לו לתכנן את תזרים הפעילות העתידי ולהימנע מצמצום ופיטורי עובדים מיידיים.
הפתרון המתבקש הוא מתן אשראי ישיר לחברות ולעסקים באמצעות רשות המסים. אשראי זה יבוסס על מחזור המסים הישירים והעקיפים שיצרה פעילותו של העסק בשנים הקודמות ובהתבסס על דו"חות המס שהוגשו. מסים אלו כוללים את מס ההכנסה, מע"מ, ביטוח לאומי ששולם על ידי המעסיק ועל ידי העובדים ומס ההכנסה שנוכה מהכנסות העובדים. השימוש בקו אשראי זה יתבצע לצורך תשלום מסים בלבד.
את האשראי יש לתת בריבית פריים שקובע בנק ישראל ולפרוס אותו על פני חמש שנים שיחלו ממועד הודעת הממשלה על סיום מצב החירום הנוכחי. מכיוון שאשראי המס ישמש אך ורק לתשלום מסים הוא אינו מהווה צעד מרחיב מבחינה פיסקלית בהשוואה להעברה ישירה של כסף לציבור או הרחבה של תקציבי הוצאה ממשלתיים במטרה להניע את גלגלי הכלכלה. כמו כן, העלות התקציבית שלו היא אפסית או שלילית, מכיוון שמדובר אך ורק בדחיית מסים, ועסקים שיימנעו מפיטורי עובדים יקטינו את ההוצאה הציבורית על דמי אבטלה.
המפתח למימוש מוצלח של פתרון זה הוא שמירה על עיקרון הפשטות מתוך ניסיון לצמצם ככל הניתן את הפעולות הבירוקרטיות הנדרשות לקבלת הלוואה. פעולה נחושה ומהירה למתן האשראי עשויה לעצור את גל הפיטורים והחל"ת השוטף את המשק ולקצר את זמן ההתאוששות הכלכלית מהמשבר.
הכותב הוא יזם הייטק