קורונה - היום שאחרי
"יש חללי עבודה שלא יישרדו"
חללי העבודה המשותפים סגורים זמנית, מקפיאים את תשלומי הלקוחות לאפריל ומנסים להבטיח שיהיו שוכרים גם אחרי המשבר. בענף מעריכים כי מיזוגים הם עניין של זמן ומקווים שאחרי חודשים של עבודה לבד מהבית הלקוחות יעדיפו אינטרקציה חברתית
מושרשים עמוק בשוק העבודה ותופסים, לפי הערכות, כ־13% משטחי המשרדים באזור תל אביב, מתחמי העבודה המשותפים נאבקים בימים אלה על הישרדותם. אלא שבניגוד לעסקים אחרים במצב זה, המתחמים נשענים על נוכחות פיזית של אנשים בחללי עבודה, דבר שלא ניתן לקיים מרחוק. כשהנחיות משרד הבריאות החלו לצמצם את האפשרות לעבוד מהמשרדים המשותפים, החלו גם הלקוחות לבקש הנחות בתשלומים. החברות שמפעילות את חללי העבודה פנו לבעלי הנכסים, כדי לזכות בהנחה שאותה יוכלו לגלגל אל לקוחותיהם.
- אימה בענף המשרדים: חשש מפתיחת חוזים ומנטישת חללי עבודה
- סופטבנק נסוגה מעסקת Wework; הלך האקזיט של אדם נוימן
התארגנות ראשונה של לקוחות היתה של השוכרים במתחמי WeWork בהרצליה ובתל אביב, שאספו כ־200 חתימות כדי לדרוש מהחברה הנחה משום שלא ניתן לעבוד במשרדים. אלא שגם כעת טוענים לקוחות WeWork, כי המנהלים בישראל אומרים שהם תלויים בהחלטות המטה בארה"ב ולא יכולים להכריע בעצמם. אחד החתומים על המכתב אמר ל"כלכליסט", כי בשלב זה המהלך היחיד של WeWork נועד לשימור לקוחות קצרי טווח שמחדשים חוזה מדי חודש. לטענתו, הוצעה לו הנחה של חצי חודש בתמורה לחידוש ההסכם. בעלי חוזים החתומים על כמה חודשים טרם קיבלו מענה.
לדבריו, "אנחנו לא חזירים, אנחנו מבינים שגם הם סופגים הפסדים, אבל שמענו שהמדינה תלך לקראתם בארנונה, אז אנחנו מצפים שזה יתגלגל גם אלינו שוכרי המשנה. התחושה היא שההנהלה בישראל מסתתרת מאחורי התאגיד הבינלאומי". לפי מגזין "פורבס", גם לקוחות WeWork בקליפורניה טענו כי ברשת לא התגמשו ודרשו חתימה על חוזי המשך בתמורה להנחות או הקלות.
בכיר באחת מרשתות חללי העבודה הבינלאומיות הפועלות בישראל אמר ל"כלכליסט" כי "התפיסה של הענף שלנו כמשרדים היא שגויה בבסיסה. אמנם הסקטור שלנו קשור לסקטור המשרדים, אבל מתנהג כמו סקטור הקמעונאות. אנחנו עוסקים במכירות באופן קבוע, וכשהעסקים נעצרו, גם המכירות נעצרו לכולם. יש היום רק עזיבות ואפס מכירות, וזה יביא לקשיים גדולים בהמשך, בעיקר של הקטנים. לא כולם יעברו את הגל הזה גם אם באפריל הכל יחזור לשגרה".
הקטנים מתגמשים יותר
חללי העבודה המשותפים מפוזרים בין מאות בניינים, חלקם אצל החברות הגדולות במשק בתחום המשרדים כמו אמות, גב־ים, עזריאלי, אשטרום נכסים, רד בינת ונצבא. לשם המחשה, במגדל תוהא של אמות שליש מהמגדל, כ־18 אלף מ"ר, מושכר לWeWork. עזריאלי משכירה במגדל עזריאלי שרונה 6 קומות המהוות למעלה מעשירית משטח המשרדים לריג'ס (קומה אחת) וללאבס של טדי שגיא (5 קומות).
בעלי הנכסים מעדיפים בשלב זה להמתין להתפתחויות. היעדר התאגדות השוכרים מאפשר להם לפעול בשיטת הפרד ומשול. הם מכבים שריפות ונותנים הנחות נקודתיות לחלק מהשוכרים בלי להצהיר על הנחה גורפת. חלק מהשוכרים מדווחים כי קיבלו הטבות, אך מקפידים לשמור זאת לעצמם מחשש שייפגעו כשבעל הנכס יידרש לכך על ידי כלל השוכרים.
בשלב זה מרבית מתחמי העבודה מצהירים שהם עדיין פתוחים במתכונת זו או אחרת, גם אם בפועל הם שוממים. המדיניות כלפי השוכרים משתנה ונעה על פני מנעד רחב בין פטור מלא מדמי שכירות ועד התעלמות. שעה שהמתחמים הגדולים WeWork וריג’ס טרם החליטו על מדיניות הנחות ללקוחות, דווקא הקטנים והבינוניים קיבלו החלטות בזריזות.
אחד ממנהלי המתחמים אמר כי בחרו בפתרון הביניים ונתנו הנחות והקפאות של התשלומים ללקוחות: "נתנו הקלות בדמי השכירות החודשיים בתמורה להארכת תקופת השכירות. הנוסחה היא שאם הקפאתי למישהו את דמי השכירות לחודש, הוא מתחייב בהמשך לחודש נוסף. רוב הלקוחות אמרו שהם מעוניינים להישאר, וזה די התאים. נקודת ההנחה שלנו היא שהמשק יחזור לעמוד על הרגליים בתוך כמה שבועות, ולפי זה גם ניתנה ההטבה". ברשת חללי העבודה הרוסית SOK שפועלת בישראל אמרו, כי החליטו ללכת לקראת השוכרים שלהם והעניקו להם הנחות כדי שיוכלו לשרוד את החודשים הקרובים. בשלב זה ההנחות ניתנו רק על אפריל, אבל ישקלו להאריך את התקופה".
מנהל נוסף באחת הרשתות הגדולות שפועלות בישראל סיפר כי החליטו להעניק הנחות סלקטיביות. "אנחנו מנסים להקל על דיירים שלא יכולים לשלם שכירות. אנחנו בודקים כל מקרה לגופו ומנסים להבין באיזו מידה המודל העסקי מושפע מווירוס הקורונה. במקרים מסוימים נעניק לחברות סטארט־אפ ופרילנסרים הפחתות שכר דירה שיכולות להגיע עד 100%, לאחרים נסייע בייעוץ פיננסי ומשפטי".
במקרים אחרים פעלו מנהלי המתחמים באופן יצירתי. רשת חללי העבודה מיקסר הודיעה לחברות ששוכרות אצלה משרדים, כי תעביר את מלוא ההכנסות שיתקבלו מהן לקרן שתסייע ללקוחות שנקלעו למצוקה. לדברי מנהלי הרשת, הם ראו כיצד חלק מהחברות ממשיכות לעבוד כרגיל ואחרות קרסו. חלוקת הכספים תהיה כפופה להחלטת ועדה חיצונית ולקריטריונים אחידים. חלק מהתמריצים יהיו מענק חד־פעמי חסיוע בתשלומי השכירות והשירותים בתקופה שמ־15 במרץ. תמריצים אחרים יהיו נטילת חסות של חברות גדולות על חברות קטנות יותר, העברה כספית לקרן והענקת מוצרים ושירותים.
אייל ראובן, מנכ"ל רשת דוגדר, מספר שהחליטו לסגור את המתחמים באפריל ולהפסיק לגבות תשלומים. "מהרגע שהוצאנו את ההודעה שלא משלמים באפריל, הלקוחות הרגישו שזה חבל הצלה". לשאלה מדוע לא נקטו בגישה שמתנה את ההטבה בהתחייבות עתידית השיב ראובן כי "אפשר לבקש התחייבות, אבל איזו חברה יכולה להתחייב כרגע? אם כבר לתת, אז עד הסוף".
מתחם נוסף שסגר את דלתותיו הוא Partners & Co המיועד לעורכי דין וממוקם בתל אביב. הבעלים, אלעד ודנית נץ, החליטו בשלב זה לסגור את המתחם, והודיעו ללקוחות כי הם פוטרים אותם מתשלום על אפריל. לדבריהם, התגובות לא איחרו לבוא, וחלק מהשוכרים ביקשו לתרום חלק משכר הדירה שעליו ויתרו.
איך ישתנו הרגלי העבודה
אחת השאלות הגדולות היא כיצד יעבור הענף את המשבר, ולא רק כלכלית: האם הרגלי העבודה הישנים של עבודה במשרדים יחזרו לממדים שקדמו למשבר? ייתכן כי חלק מהחברות שהצליחו לעבוד ביעילות מהבית יטמיעו את נושא העבודה מרחוק, ולו חלקית. ייתכן גם כי לאחר תקופה של ניתוק חברתי חברי המתחמים יבקשו להתרחק ככל הניתן מעבודה מהבית. מחד, סביר שחברות רבות יצטמצמו ואחרות ייעלמו מהמפה לחלוטין, ועקב כך יהיה צמצום משמעותי של שטחי המשרדים. השערה אחרת היא שדווקא בשל אי־הוודאות הכלכלית יהיו שיעדיפו לחזור למתחמי העבודה שמאפשרים גמישות בתקופת ההשכרה.
ניר קלנר, מנהל הפעילות הגלובלית של תחום מתחמי העבודה המשותפים בחברת אדגר, סבור כי חברות חללי העבודה שישרדו את המשבר יתחזקו אחריו: "אומרים שהעבודה מהבית תשפיע על שוק חללי העבודה, אבל זה לא נכון. כבר ניסינו עבודה מהבית וזה נכשל, אנשים צריכים אינטראקציה חברתית. מי שישרוד הם אלה שהגיעו למשבר במצב של איתנות פיננסית טובה. השוק חזק ועומד בפני עצמו".
רוברט בוקביק, מייסד משותף ומנכ"ל RENT24, אמר כי בשלב זה קשה לחזות את עוצמת המשבר, אך הוסיף כי לצד זאת "עכשיו אנחנו מקבלים פניות חדשות מחברות שמחפשות פתרונות גמישים ורוצות להימנע מחכירות ארוכת טווח".
מנכ"ל רשת נוספת סבור שלאחר המשבר יהיו מיזוגים ורכישות. לדבריו, "הקטנים יחברו לגדולים ויציעו להם מתחם עם קהילה. את WeWork זה תפס בתקופה לא טובה, יש שם ברדק ברמת ההנהלה והם לא יכולים לקבל החלטות ברמה המקומית, הם תאגיד ותלויים בהנהלה בינלאומית. חשוב לעשות הפרדה בין המצב הספציפי של WeWork שהגיעו רע למשבר לבין שוק העבודה".
מנכ"ל רשת נוספת סבור שלאחר המשבר יהיו מיזוגים ורכישות. לדבריו, "הקטנים יחברו לגדולים ויציעו להם מתחם עם קהילה. את WeWork זה תפס בתקופה לא טובה, יש שם ברדק ברמת ההנהלה והם לא יכולים לקבל החלטות ברמה המקומית, הם תאגיד ותלויים בהנהלה בינלאומית. חשוב לעשות הפרדה בין המצב הספציפי של WeWork שהגיעו רע למשבר לבין שוק העבודה".