$
בארץ

רשמית: אנרג'יאן מצאה עוד גז בכריש ותנין, מאגרי ישראל גדלו בכ-4%

נפח הגז שחברת האנרגיה היוונית-בריטית מחזיקה במאגרים אלה גדל בכ-34%. משמעות הגילוי החדש שאנרג'יאן יכולה להגיש למשרד האנרגיה תוכנית פיתוח רשמית חדשה של המאגר להפקת גז עד סוף 2022

ליאור גוטמן 18:1809.04.20

חברת האנרגיה היוונית-בריטית אנרג'יאן אישרה היום רשמית (ה') שנפח הגז שהיא מחזיקה במאגרי כריש ותנין בידה גדל בכ-34%. הדיווח של החברה מגיע לאחר ניתוח גיאולוגי שבוצע עבורה על ידי מעריך חיצוני (חברת DeGolyer and MacNaughton) עבור מאגר "כריש צפון", זאת בעקבות פרסומים קודמים מסוף 2019 שהצביעו על פוטנציאל הפקה נוסף שם.

 

 

 

לפיכך, בידי אנרג'יאן, בעלי מאגרי כריש ותנין מאז 2016, תוספת של כ-34 מיליארד מ"ק של גז טבעי, מה שאומר שמאגרי כריש ותנין מכילים כ-100 מיליארד מ"ק - שהם לשם השוואה כשליש מכמות הגז שקיימת במאגר תמר או כשלוש שנות צריכה בכל המשק (נכון לשנת 2019). הכמות החדשה שנמצאה יכולה להגיע למשק הישראלי או לחילופין לעבור כמכסת יצוא גז חדשה בעסקת SWAP (החלפת כמויות שמשוריינות לכל שוק).

 

משמעות הגילוי החדש שאנרג'יאן יכולה להגיש למשרד האנרגיה תוכנית פיתוח רשמית חדשה של המאגר, עם כוונה להפיק את הגז משם עד סוף 2022. מבחינת המדינה מדובר בגידול של כ-4% בהיקף משאבי הגז הידועים, מה גם שחלק מהחוזי הגז שהוגדרו כמותנים במציאת עוד גז עוברים לסטטוס של אספקה מובטחת. לפי אנרג'יאן סך החוזים שחתמה בשוק הישראלי מסתכמים בכ-5.6 מיליארד מ"ק לשנה, יותר מ-50% ממה שמאגר תמר אמור לספק למשק במהלך 2020.

 

עבור אנרג'יאן מדובר בבשורות מעודדות שמגיעות אחרי שהחברה נאלצה לוותר על נכסי הגז שלה באלג'יריה, ועל כשלון של קידוח במצרים. הנכסים באלג'ירה היו אמורים לעבור אליה במסגרת רכישת נכסי אדיסון האיטלקית , אולם בתקשורת הערבית טענו שממשלת אלג'יריה סרבה להעניק רישיונות נפט לחברה שנסחרת בבורסה בתל אביב, מה שלכאורה הוביל לצמצום היקף העסקה מ-750 ל-600 מיליון דולר, לקראת חתימה רשמית עד סוף השנה. במקביל דווח שאחד מקידוחי הגז של אדיסון במצרים, שגם אמור לעבור לידי אנרג'יאן, נכשל.

 

מנכ"ל קבוצת אנרג'יאן מתיוס ריגס על רקע קידוח כריש מנכ"ל קבוצת אנרג'יאן מתיוס ריגס על רקע קידוח כריש צילום: חברת אנרג'יאן, אוראל כהן

 

אנרג'יאן ממשיכה בכל הכוח בפיתוח מאגרי הגז שלהם בישראל והיא מתנחמת בכך שמשבר הקורונה לא מפריע לבניית האסדה שלה בסינגפור, כאשר התוכנית הרשמית היא להתחיל בהזרמות גז נסיוניות בעוד כשנה מהיום, לקראת הפקה מסחרית עד סוף חודש יוני בשנה הבאה.

 

אנרג'יאן קובלת על חישובי דלק קידוחים

 

בתוך כך, אנרג'יאן שלחה שלשום (ג') בלילה מכתב לדלק קידוחים שם היא קובלת על חישובים שדלק עושה לגבי גובה התמלוגים שהיא מצפה לו ממאגרי כריש ותנין.

 

המכתב נשלח ע"י ניק וויטני, מנהל הסחר של אנרג'יאן למנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו. וויטני טוען שהתמלוגים שדלק קידוחים רשאית לקבל מתוצרי ההפקה של מאגרי כריש ותנין (כ-8% מסך המכירות) כוללים רק תשלום על מכירות גז טבעי וקונדסנט (תוצר לוואי של ההפקת הגז, שמשמש כחומר גלם לזיקוק דלקים), והוא אינו כולל תוצרים אחרים שאולי ימצאו, לרבות נפט.

 

עוד טוענים באנרג'יאן שכל הפקה שתגיע, אם וכאשר, ממאגר "כריש צפון", לא נכללת בהסכם התמלוגים המקורי, כיוןן שקיומו של "כריש צפון" לא היה ידוע בעת החתימה.

 

שליחת המכתב מפתיעה גם בשל הקביעה שבו וגם בשל התזמון. דלק קידוחים פרסמה בסוף מרץ את הדו"חות הכספיים שלה לשנת 2019 עם נספח שמפרש כמה כסף אמור להיכנס אליה מתמלוגי כריש ותנין. המסמך מעריך הכנסות של של עד כמיליארד דולר לשנה, אולם אנרג'יאן כאמור מטילה ספק בנתונים ומחריגה את כריש צפון מההנחות. לפיכך, ככל שטענת אנרג'יאן נכונה לכאורה, תוקפה היה יפה גם בשבוע שעבר או בשבוע הבא, ולכן לא ברור מדוע לקח לה עשרה ימים מיום הפרסום של דוחות דלק קידוחים כדי להזכר שאולי משהו לא נכון בההערכות, או לחילופין לשלוח מכתב זמן קצר לפני ליל הסדר על קיומה של המחלוקת.

 

אחת האפשרויות לשליחת המכתב ותזמונו היא להבהיר לכל מי שמתעתד לקנות את תמלוגי דלק קידוחים שאולי לא כל הכסף שהוא מצפה לו אכן ייכנס בפועל. מדובר בטענה לגיטימית, מה שלא מסבירה למה לקח עשרה ימים להבהיר את זה. אפשרות שנייה היא מועד פרסום הדו"ח השנתי המלא של אנרג'יאן היום בבוקר - זה דווח בחו"ל על ידי החברה, והוא כולל כל נספחיו והכוכביות הקטנות שמתלוות לפרסום כה מפורט.

 

מבדיקת כלכליסט כעלה שבפרסום הדו"ח השנתי המלא אין התייחסות - לחיוב או לשלילה - לגבי אפשרות תיאורתית של תשלום תמלוגים ממאגר כריש צפון, מה שאולי יכול להסביר את תזמון המכתב שנשלח לדלק קידוחים טרם פרסום הדו"ח המלא.

 

כך או כך, מי שיגלה עניין רב בדיון הזה הוא משרד האנרגיה, ומסיבה כפולה: אם כריש צפון בהכרח שייך למאגר כריש המקורי אז המכסה שלו בהכרח אמורה להגיע לשוק המקומי. במידה ולא, אזי מכסת הייוא של מדינת ישראל צמחה מעצם הגילוי החדש.

 

 

x