$
קורונה

משבר הקורונה

הנגיף עולה על כל דמיון: שנורקל שהפך למכונת הנשמה, בר שמגיש אלכוהול וירטואלי

הפגיעה הקשה בפעילות העסקית העולמית הולידה מיזמים שנועדו להקל את מצוקת הקורונה. מבעל מזקקה שהפך ליצרן אלכוג'ל ועד קולקטיב רוסי שמארגן מסיבות צ'ט, המגפה הקטלנית כפתה גם יצירתיות

נועם אוסטפלד 22:1807.04.20

בחודש שעבר, שר הבריאות של מהאראשטרה, אחת מ־28 המדינות של הודו, שמומבאי היא בירתה, נקלע לבעיה. הוא חיפש דרך לוודא כי המגיעים למדינה ייכנסו לשבועיים בידוד מבלי להפר אותו. אך למשרדו לא היו המשאבים ליישם זאת או היכולת הטכנולוגית לעקוב אחרי המבודדים. הפתרון נמצא לבסוף בדיו בלתי מחיק, כזה שנמצא בשפע בהודו ונועד להבטיח כי 900 מיליון בעלי זכות ההצבעה בתת־היבשת לא ינצלו את זכותם הדמוקרטית פעמיים. לדיו לוקח כשבועיים להימחק, בדיוק פרק הזמן הנדרש לבידוד.

 

 

סיבוב וירטואלי בקייב

 

התושייה של מהאראשטרה היא רק דוגמה אחת ליצירתיות שנדרשת מחברות וממשלות ברחבי העולם בהתמודדות עם כלכלת קורונה, שנולדה בעקבות הבידוד הכפוי, האטת הפעילות העסקית וההפרעות החמורות בשרשראות אספקה. 

 

בקיץ שעבר, הרבה לפני פרוץ המגפה, ג'ון פוטיט הגשים חלום קטן כשפתח את שיין, מזקקה ומסעדת גריל בפורטלנד, אורגון. בתחילת מרץ, כאשר עסקי המסעדה החלו להאט בעקבות התפרצות המגפה, פוטיט החל למכור אלכוג'ל תוצרת בית. המהלך העסקי, שיצא לדרך עוד לפני שמושלת אורגון קייט בראון הכריזה על סגירת כל המסעדות במדינה, התגלה כהצלחה מסחררת. "בן לילה העסק שלנו הוכפל, והיו לנו שני תורים מחוץ למסעדה — אחד לישיבה והשני בשביל האלכוג'ל", צוטט פוטיט ב־CNBC. האלכוג'ל, העשוי מאלכוהול שיועד במקור לייצור וודקה, נמכר עבור דולר ל־30 מ"ל. לפי פוטיט, העסק החדש מניב כמעט את אותן הכנסות שהניבה המסעדה לפני המגפה, כ־6,000 דולר ביום. "כל אחד שנכנס בדלת מקבל ישר 90 מ"ל של אלכוג'ל, בין שביקש ובין שלא", מתגאה פוטיט.

 

מיזם על בסיס אלכוהול השיק גם הקולקטיב הרוסי שישקי. הבר הווירטואלי שלו, שזכה לשם Stay the Fuck Home ופועל באמצעות וידאו־צ'ט 24 שעות ביממה, נועד לעודד אנשים להישאר בבית, אך מבלי שייאלצו לוותר על ההנאה שבפגישת אנשים חדשים. בשבוע הראשון להשקתו ביקרו בו למעלה מ־120 אלף בליינים והוא התרחב מאז ל־15 קטגוריות שונות, בהן בר למחשבות חיוביות, בר לעיצוב ובר יין. בנוסף, הקבוצה השיקה הופעות וסדנאות, כמו ערבוב קוקטיילים וייצור אלכוהול. חלק מהאורחים קופצים לכמה דקות, אבל חלקם נשארים גם לילה שלם. כך, למשל, אחד המשתתפים מאוקראינה לקח את החברים החדשים שלו לסיבוב וירטואלי ברחבי קייב והראה להם את מיטב האתרים באמצעות מצלמת הסלולר.

 

באיטליה הושק מיזם שמטרתו לטפל במחסור במכונות הנשמה, סוגיה שנמצאת בלב המאבק בקורונה במדינות רבות בעולם. הסטארט־אפ איסינובה עוזר לבתי חולים להתמודד עם המשבר באמצעות הדפסת מתאם מיוחד במדפסת תלת־ממד, המאפשר להפוך מסכות שנורקל למכשירי הנשמה. "אנשי הצוות הרפואי צריכים רק לחבר את המסכה למקור חמצן והיא תתפקד בדיוק כמו מכשיר הנשמה", הסביר אלסנדרו רומאיולי, בכיר בצוות הטכני, בשיחה עם סוכנות הידיעות The National. החברה המונה 14 עובדים כבר הספיקה לפתח 500 מסכות שנמצאות בשימוש בעשרה בתי חולים באיטליה. הרעיון עלה בעקבות שיחה עם ד"ר רנאטו פברו, לשעבר רופא בכיר בבית החולים גארדון וולטרומפיה שבמחוז לומברדיה, שסיפר על המחסור החמור במכשירים.

 

אובר של המשאיות

 

מצוקת הסטודנטים שנאלצו לעזוב קמפוסים ברחבי ארה"ב עם פרוץ המגפה הוקלה במקצת בסיוע חברת שיתוף המשאיות טרקסס. החברה, שהפכה לאובר של מעברי הדירה, הכריזה על הנחות מיוחדות לסטודנטים שנדרשו לפנות את המעונות בפתאומיות. לפי ג'יימי הס, ממייסדי החברה, היא תרתום את שירותיה גם לטובת שינוע ציוד לצורך הפיכת מבנים לבתי חולים ארעיים.

x