$
Duns משפט
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

מחשבות על מטרות אישיות והדרך להשגתן דווקא בימי מגפת הקורונה

תקופת הקורונה מציפה אותנו במחשבות – לטוב ולרע. מדוע דווקא התקופה הזאת היא שעתם היפה של המסמכים המשפטיים?

רונית א' זיסמן 15:0105.04.20

 מוגש מטעם DUN'S 100

 

בידוד גורם לנו לקחת פסק זמן מהשגרה, להתרכז (יש זמן...) ולדייק לעצמנו מטרות אישיות, מה היינו רוצים עבור עצמנו ומה אפשר לעשות כדי להשיג מטרות אלה. כן, דווקא בימי מגפה, תקופה בה נאצלנו לעצור, להתכנס בתוך עצמנו ולהתנתק, מסתמנת נקודת אור, שכדאי וחשוב למנף אותה, לפני שנחזור ונישחק במשימות שגרתיות, בעטיין, אף פעם אין לנו זמן.

 

מסמכים משפטיים, כגון הסכמים, צוואות או ייפויי כח מתמשכים, שנערכים בנחת, לאחר שהוקדשו זמן ומחשבה לכל הוראה בהם, משקפים את רצונו של עורך המסמך. לרוב, הכנתם של מסמכים משפטיים נדחית או שהיא מתבצעת תחת לחץ, ובתוך כך, ככל הנראה, התוצאה שמתקבלת, אינה מתכתבת עם רצונם המלא ומטרותיהם של עורכי המסמך ועל כן, ספק אם הוראות המסמך ייושמו באופן מיטיב, אם בכלל.

 

ראו למשל, יורשיו של מנוח שאינם שבעי רצון מהוראות צוואתו. ייתכן, שהוראות הצוואה שהותיר אחריו, כלליות כגון, חלוקת העזבון בחלקים שווים לארבעת ילדיו. אולם, נכסי העזבון (שתי דירות וכספים בחשבון בנק ונכסים בעלי ערך סנטימנטלי) אינם מאפשרים, חלוקה שווה בין היורשים, בהיותם בעלי ערך שונה. או ייתכן שהוראות הצוואה שהותיר אחריו, מקפחות את אחד היורשים ועם זאת, היורשים האחרים סבורים שמן הראוי דווקא שחלוקת נכסי העזבון תהיה שוויונית.

מדובר במציאות לא נוחה, שבוודאי מדירה שינה מעיני הזוכים לפי הצוואה.

 

פסק הזמן שנכפה על כולנו, מאפשר ליורשים לשקול ולדון בעריכת הסכם חלוקת עזבון בין יורשים, באמצעותו ניתן להתגבר על קשיים ביישום הוראות הצוואה, וזאת ביעילות ובאופן שהצדדים להסכם, מגבשים הוראות שעולות בקנה אחד עם רצונם ועם המטרות שהציבו לעצמם, כך שיחסכו מהם פרוצדורות משפטיות עתידיות של חלוקה, ולרבות טיוב החלוקה בהיבטים של פרקטיות ורצון וצורך של כל יורש ויורשת – זה שמעדיף נכס, זאת שמעדיפה כסף "חי", מי שמתגורר באחת הנכסים וכיוב'. שיקולים מעין אילו המטייבים את העברת ההון הרכושי מדור לדור, יכולים לבוא לידי ביטוי רק באמצעות הסכם ולא באמצעות קיום "טיפש" של צוואה – אף כזו הערוכה באופן מדויק.

 

בנסיבות של קשר זוגי "פרק ב'", לעיתים רבות מרגישים בני הזוג, כי סוף סוף זכו לחיות עם מי שבאמת מתאים להם (לו רק מצאו אותו בפרק א'...). התחושה האישית היא של אושר ויש חשש שטיפול בהשלכות הכלכליות של הקשר עלול לחבל או להרוס אותו. אולם, היכן שיש חשש, הוא קיים ומנקר ודחיית ההתמודדות עמו, לא תביא מזור ואף עלולה להחריף את אותן השלכות, ככל שהקשר הזוגי מתהדק (גם ללא נשואים) וככל שיש פערים כלכליים ואחרים בין בני הזוג.

 

מדובר במציאות מדאיגה מאוד ודחיית הטיפול בה, אינה רצויה.

 

עו"ד-מגשרת רונית א' זיסמן עו"ד-מגשרת רונית א' זיסמן צילום: מקס מורון

 

וזו ההזדמנות, לנצל את ההפוגה הכפויה משגרת החיים ולהתחיל לדבר על הצורך בעריכת הסכם לחיים משותפים, ומה תהיינה הוראותיו. הסכם כזה, יש בו חלק הצהרתי העוסק בקשר הזוגי – אישי, המהדק באופן פורמלי את הקשר הרומנטי למי שבחרו לא להינשא בפרק ב'. יש בו התייחסות מפורטת להתנהלות הכלכלית של בני הזוג . לא עוד תחושת חוסר נוחות (האם אני צריך/כה לשלם את החשבונות בבית שלו/שלה? ערכתי קניות, אז זה מספיק? כי הוא/היא משלם/מת את שכר הדירה או יש לנכד של בר מצווה ואני רוצה לתת לו מתנה משמעותית, זה בסדר? כי אני מתגורר/ת בדירה של בן/בת הזוג ולא תורם/מת להוצאות השוטפות או אני משכיר/ה את הדירה שלי ומפקיד/ה את שכר הדירה בחשבון שלי ומתגורר/ת בדירה של בן/בת הזוג. זה בסדר? ועוד ועוד) וכן, יש הוראות נוספות הנוגעות לפרידה אם תהיה והשלכותיה.

 

בנחת, באורח רוח ממקום שמדייק את המטרה – שמירה על הקשר הזוגי וטיפול (מתבקש) בהשלכות הכלכליות של הקשר – יאפשר גיבוש הסכם לחיים משותפים שהוא מסמך משפטי חשוב וחיוני.

 

והנה עוד לא דיברנו על מי שעומדים להינשא ווירוס אחד קטן טרף את כל הקלפים ואילץ חתנים וכלות מרוגשים להשהות את היום הגדול של החתונה עליה חלמו.

זה בדיוק הזמן לחשוב אם הזוג טיפל בכל העניינים הקשורים בנישואים. כן, לא רק שמלה וחליפה ואולם ודי ג'י ותפריט וסידורי פרחים. עריכת הסכם ממון, לפני הנישואים, כמוה כעריכת מסמך הוראות לנישואים מוצלחים. זו ההזדמנות של בני הזוג לחשוב על היום שאחרי החתונה המרגשת והשמחה. היום שבו מתחילים החיים המשותפים שבהם צריך להתמודד עם עבודה או הקמת עסק, קריירה או המשך לימודים, רכישת נכסים ועוד. מילת המפתח, תכנון. ותכנון שנעשה בנחת (ועכשיו יש הרבה זמן פנוי), מניב תוצאות. עכשיו, כן אפילו שעוד אין ממש ממון, חשוב לקבוע האם הקמת עסק היא החלטה משותפת של בני הזוג? ואם אחד מהם מקבל מימון להקמת העסק מהוריו, האם זה מייתר את ההתייעצות עם בן/בת הזוג? על שם מי יירשם העסק? ואם העסק מפסיד? מי נושא בחובות? ואם העסק מרוויח ובני הזוג מתגרשים, של מי העסק? בדומה, מהי עמדת בני הזוג לגבי לימודים מתקדמים. מי משלם עבורם? ובנסיבות שהורי הלומד/ת משלמים, האם לבן/בת הזוג שמתגייס לטפל בבית ובמשפחה ולשחרר את הלומד/ת כדי שיצליח, יש חלק בקריירה שתבוא ללומד/ת בתום הלימודים? איזה חלק? ואם בני הזוג מתגוררים בבית של הורי אחד מהם, מה זה אומר? ואם זה רק ביחידת הדיור שליד בית ההורים? יש לכך משמעות כלכלית? והשאלות הן רבות ומגוונות וככל שבני הזוג ידייקו אותן ויתייחסו אליהן מראש, יש סיכוי טוב שהסכם הממון יסייע להם להתמודד עם מחלוקות, שהוותיקים שביננו, יודעים, שהן מתעוררות.

אז מזל טוב שאתם עומדים להינשא ואת הדחייה שנכפתה עליכם עד ליום הגדול, נצלו להשלמת משימה חשובה של עריכת הסכם ממון, חרף האופנה שאנו, העוסקים בתחום מכירים: עריכת ההסכם לילה לפני החתונה.

 

ויש מי מביננו, שמתכננים להיות הורים. כן, רק הורים. ללא זוגיות וללא יחסים אינטימיים. ייתכן אף, שהם חברים נהדרים, אוהבים את אותו ז'אנר קולנועי או ספרותי, חולקים מסעות בעולם ומתנדבים למען הקהילה. קשר אישי, מושלם. ייתכן, שמדובר בזוג להו"בי שמעוניין שלילדו יהיו גם אב או אם בחייו והנה נמצא/ה הפרטנר/ית המושלמת שכל התכונות הטובות יש בו/בה – יפים וטובים מבפנים ומבחוץ.

 

אבל, האם מי מהחולמים על ילד התמודד עם שאלות וקשיים שהם חלק בלתי נפרד מגידולו? ככל הנראה, לא. למשל, האם הלידה תהיה בבית או בבית חולים? מה יהיה שם משפחתו של הילד שייולד? האם יחוסן? האם ישולב במסגרות חינוך לפעוטות או יוענק לו חינוך ביתי? מתי יהיה הילד בבית הורה אחד ומתי אצל השני? מאיזה גיל ילון בבית כל אחד מההורים? לאיזה חוגים ילך? ובנסיבות של הורות חד מינית שבנות הזוג הן שתי נשים, מי תהרה ותישא את הילד המשותף? ומה מעמדה של בת הזוג שאינה האם הביולוגית? ובקרב הורות חד מינית שבני הזוג הם שני גברים, מי יהיה האב הביולוגי? מה יהיה טיב הקשר של הילד שייוולד עם האם הביולוגית? ועוד שאלות רבות ולעיתים קשות שההתמודדות איתן חשוב שתעשה לפני ההיריון. הסכם הורות בכלל והסכם הורות ללא זוגיות בפרט, הוא מסמך משפטי חשוב והכרחי, בהיותו מסמך הוראות להורות מיטיבה עם הילד שייוולד, מטרה שהיא מעל לכל.

 

ורגע לפני סיום, נציין, שגם צוואה היא מסמך משפטי שמשקף את רצון העורך וכך גם ייפויי כח מתמשך. ברוח התקופה, ועל מנת לשמור על אופטימיות ומצב רוח טוב, בחרנו להזמין אתכם לעיין במדריכים ביחס למסמכים אלה, באתר שלנו בכתובת www.anyfamily.law

 

בריאות טובה לכולם וחג שמח!!!

 

נצלו את הזמן שברשותכם, ממש תיכף חוזרים לשגרה ושוב, לא יהיה לנו זמן...

 

מאת עו"ד-מגשרת רונית א' זיסמן, שותפה מייסדת ובעלת החברה, א' זיסמן שני – משפט וגישור – חברת עו"ד וגישור פרטי