מעקב כלכליסט
היועמ"ש: לקיבוצים ומושבים אין סמכות למנוע כניסת זרים מחשש להדבקה
בשבוע שעבר, וללא החלטת ממשלה בנושא, הוחלט בחלק מהישובים לסגור את השערים ולארגן תורנויות שמירה כדי לוודא שמי שנכנס מתגורר במקום. "לא נמצא מקור חוקי עליו ניתן לבסס את הסמכות הנתונה ליישוב"
היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הודיע הבוקר (א') כי לקיבוצים, מושבים או ישובים קהילתיים אין סמכות למנוע כניסה אל היישוב של מי שאינם תושביו, גם אם הדבר נעשה מחשש להדבקה בנגיף הקורונה.
כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", בחלק מהקיבוצים והמושבים הוחלט בשבוע שעבר לא לחכות להחלטת ממשלה על הסגר, ולמנוע כניסה של מי שאינו מתגורר במקום לשטח הישוב. מדובר בעשרות קיבוצים ומושבים בצפון, למשל במועצה האזורית גליל עליון, במרכז ובדרום הארץ.
על פי הנהלים, שככל הידוע נבעו מיוזמות מקומיות, באותם ישובים הוחלט לגייס מתנדבים מקרב החברים אשר יבדקו בכניסה במהלך היום מי מבקש להיכנס, והאם מותר לו בכלל לנוע על פי החלטת הממשלה ולהגיע למקום (למשל שליחי מזון, עובדים חיוניים וכדומה). לדברי גורם משפטי ששוחח אז עם "כלכליסט", סגירת שערי היישובים מעוררת קושי משפטי. "עולה שאלה האם ניתן לעכב בכניסה אליהם את מי שנכנס כדי לברר את סיבת הגעתו, על אף שמי שמבקש ממנו להזדהות אינו שוטר", הוא אמר.
"עמדת היועמ"ש הועברה למשטרת ישראל, שפנתה בעניין לאחר שהתברר כי בימים האחרונים מתרחשים אירועים בהם יישובים חקלאיים או קהילתיים מונעים מיוזמתם, ובאופן עצמאי, כניסה של מי שאינם תושבים לתחומי היישוב, בשל חשש מהדבקה בנגיף הקורונה", נמסר בהודעת משרד המשפטים. "בחלק מהמקרים התבקשה התערבות של משטרת ישראל ומכאן הפניה".
"במענה של המחלקה למשפט אזרחי בייעוץ וחקיקה, שנשלח על דעת היועמ"ש, נאמר כי לאחר בדיקת הנושא בצורה רוחבית, לא נמצא מקור חוקי עליו ניתן לבסס את הסמכות הנתונה ליישוב - בין אם הוועד המקומי, כישות של השלטון המקומי, או האגודה השיתופית - למנוע כניסה אל היישוב בנסיבות אלו. מובן כי האמור לעיל אינו גורע מהצורך לעמוד בהוראות הדין הרלוונטיות לעת הזו, ובהן למשל האיסור להתרחק 100 מטרים מהבית, ומהסמכות לאכיפתן בידי הגורמים המוסמכים - גם בשטחי היישובים".