השקל מתעצם לאחר ההחלטה להוריד את הריבית
בנק ישראל הוריד את הריבית ל-0.1%; הדולר יורד ב-0.8% ל-3.59 שקלים, היורו נחלש ב-1% ל-3.83 שקלים; לידר שוקי הון: "לא ברור מדוע בנק ישראל לא הוריד את הריבית עד עכשיו - אנו מצפים גם למהלך של רכישת אג"ח קונצרני"
השקל מתחזק אף יותר לאחר הודעת הריבית של בנק ישראל, בפתיחת שבוע המסחר במטבע חוץ: הדולר יורד ב-0.8% ל-3.59 שקלים, היורו נחלש ב-1% ל-3.83 שקלים; בשוקי המטבעות העולמיים - היורו יורד ב-0.1% ל-1.079 דולר, הפאונד עולה ב-0.2% ל-1.228 דולר.
- היעד של בנק ישראל: שחרור הסגר הגורף בטווח הזמן המיידי
- חברות האשראי לנתניהו: "השהיית ההגבלה על צ'קים חוזרים תגרום לנזק של 25 מיליארד שקל לעסקים"
- בנק ישראל נוזף בבנקים: "הימנעו מהעלאת ריביות מעבר למה הכרחי"
הריבית במשק עמדה קודם על 0.25%. כלכלני לידר שוקי הון בהובלת יונתן כץ ציינו לפני כן בסקירה השבועית שלהם כי למרות שהדעות חלוקות בשוק (לפי רויטרס, 6 גופים צופים הורדת ריבית, מול 5 אשר מצפים לאי שינוי), "לנו נראה יותר סביר לצפות להורדת ריבית". בלידר אף מבקרים את הבנק המרכזי בראשות הנגיד אמיר ירון על כך שלא ביצע מהלך של הורדה עוד קודם לכן.
הנגיד אמיר ירון | צילום: אלכס קולומויסקי |
"לא ברור מדוע בנק ישראל לא הוריד את הריבית עד עכשיו. מספר רב של מדינות בעולם הורידו ריבית מאז משבר הקורונה, גם לפני המועד הרשמי לגבי החלטת הריבית. המציאות הכלכלית של התכווצות חדה בפעילות הכלכלית וקשיי המימון של הסקטור העסקי ושל חלק ממשקי הבית בהחלט מצדיקים הורדה. בנוסף, ציפיות האינפלציה שנה קדימה צללו לכיוון אפס או מתחת לאפס", אומרים בלידר ומציינים עוד לגבי מהלכים צפויים נוספים: "עד כה, בנק ישראל העדיף להתרכז בתוכנית הרחבה כמותית שמטרתה הורדת תשואות על ידי רכישת א ג"ח ממשלתי. בקרוב, אנו מצפים גם למהלך של תוכנית רכישת אג"ח קונצרני, במטרה להקל על אפשרות לגיוס הון על ידי הסקטור העסקי".
במהלך הרבעון הראשון בוצעו הורדות ריבית בארה"ב, באנגליה, בקנדה, באוסטליה ובניו זילנד, בסין, דרום קוריאה, הודו, תאילנד, ויטנאם, אינדונזיה, מאלזיה, פיליפינים, נורווגיה, צכ'יה, פולין, רוסיה, אוקראינה, דרום אפריקה, ברזיל, צ'ילה, פרו, סרי לינקה, טורקיה ומצרים.
גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ודודי רזניק, אסטרטג הריביות של לאומי שוקי הון, מעריכים גם הם שאנחנו בהחלט יכולים לצפות להודעה על הורדת ריבית, לדבריהם לרמת השפל של 0.1%, "גם אם אין משמעות רבה בהורדה זו". לדברי רזניק ובפמן, "ההרחבות המוניטאריות של בנק ישראל כולל הפחתת הנפקות מק"מ תומכות בהמשך העלייה בתלילות העקום השקלי. ההנפקה של האוצר בחו"ל, לצד תכנית הרכישות של בנק ישראל, צפויה להפחית משמעותית את לחץ ההנפקות על השוק המקומי".
במיטב דש עדכנו כלפי מטה את תחזית האינפלציה: "בעקבות הוזלת מחיר הדלק ב-17.3%, שהייתה גדולה מהתחזית שלנו, הורדנו תחזית למדד המחירים לחודש אפריל למינוס 0.4% והתחזית לאינפלציה השנתית למינוס 0.1%. בינתיים, התחילו להתפרסם בחלק מהמדינות מדדי המחירים לחודש מרץ "הנגוע" במשבר הקורונה. בכל המדינות קצב האינפלציה ירד בין פברואר למרץ בשיעור של בין 0.1% (איטליה) ל-0.8% (צרפת) (תרשים 4). גם בדרום קוריאה, שנמצאת בתוך ה'קורונה' יותר זמן אבל בצורה פחות חמורה מאירופה, שיעור האינפלציה ירד", אומר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש.