דיווח שוטף
הממשלה תכריז על "סגר נושם" בשמונה ערים ו-15 שכונות בירושלים
הממשלה תגביל את התנועה בערים עם שיעור נדבקים גבוה - אך הפיקוח יהיה פחות מחמיר מזה של בני ברק. בירושלים יחולקו 15 שכונות בצורה שתמנע מתושבים לבקר רחוק מהבית ולהיחשף לנגיף. ליצמן ודרעי דרשו שלא רק יישובים חרדיים ייכללו - והוחלט להטיל סגר גם באשקלון, טבריה, אור יהודה ומגדל העמק. מספר חולי הקורונה - 8,430
נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם
23:37 - הממשלה תכריז על "סגר נושם" בשמונה ערים ו-15 שכונות בירושלים
הממשלה התכנסה הלילה (ראשון) לדיון טלפוני שבו הוצגו הצעדים הדרמטיים של ועדת השרים שהחליטה להכריז על שמונה ערים ו-15 שכונות בירושלים כ"אזור מוגבל" למשך שבעה ימים. הסגר אמנם יהיה פחות הדוק מזה של בני ברק ("סגר נושם"), אך ראשי הרשויות כבר החלו לפרסם את ההודעות לתושביהם.
מרבית הדיון עסק בהגדלת תקרת ההוצאה ל-90 מיליארד שקל, אולם במהלך ההתייעצויות התרעמו שר הבריאות יעקב ליצמן ושר הפנים אריה דרעי על כך שמשרד הבריאות מעוניין להכריז רק על ריכוזים חרדיים כאזורים מוגבלים, וביקשו שהבחירה תיעשה לפי מספר חולים ומיקום העיר.
בסופו של דבר הוחלט כי היישובים שייכנסו לרשימה הם אלעד, מודיעין עילית, אשקלון, בית שמש, טבריה, בית"ר עילית, אור יהודה, מגדל העמק והשכונות הר נוף, בית וגן, גבעת מרדכי, רמות, רמת שלמה, סנהדריה, שמואל הנביא, בית ישראל, הבוכרים, מאה שערים, גאולה, זכרון משה, מקור ברוך, גבעת שאול, וקריית משה בירושלים.
חוץ ממגדל העמק, אור יהודה (84 נדבקים) היא העיר הלא-חרדית עם שיעור החולים הגבוה ביותר ביחס לאוכלוסייה. היא נמצאת במקום הרביעי בסך הכל בשיעור החולים מבין הערים - אחרי בני ברק, אלעד ומגדל העמק.
גורם בכיר אמר ל-ynet כי למרות ההכרזה כ"אזור מוגבל", הסגר על הערים לא יהיה מחמיר כמו בבני ברק - אך כן תהיה אכיפה מוגברת ובדיקה של כל הנכנסים לערים כדי לוודא שעומדים בכללים שנקבעו. בדומה לבני ברק, פיקוד העורף ייכנס גם הוא לאזורים המוגבלים כדי לסייע בתחומי הרפואה, האספקה והלוגיסטיקה.
השכונות בירושלים שיוגדרו כאזורים מוגבלים יחולקו לשמונה מרחבים על-מנת לצמצם את התנועה בין מרחב למרחב למינימום הנדרש. כדי למנוע מקרים שתושב במרחב אחד של שכונה בירושלים יערוך קניות במרחב אחר - כל אחד יוכל להסתובב רק במרחב שלו. הסיבה לכך היא מאחר ששכונות רבות בירושלים גבולות זו בזו - וככל הנראה כל שתי שכונות צמודות יאוחדו למרחב אחד. תושב מאה שערים, למשל, לא יוכל לערוך קניות בהר נוף.
שר הפנים אריה דרעי ביקש אתמול מראש העיר ירושלים משה ליאון להקים חמ"ל בירושלים, ומשרדו הקים 8-7 חמ"לים ביישובים החרדיים - ויקים שלושה נוספים ביישובים ערבים, בתקווה שכך יוכלו לשלוט על התפשטות הנגיף ברמה המקומית.
בנוסף, משרד הפנים הקים חמ"ל שאוסף מידע באמצעות סקרים בקרב תושבים, במטרה לגבש תמונה ברורה יותר למד"א לקראת הקמת מתחמי בידוק והטלת סגר.
ביתר עילית: הכניסה מותרת רק לתושבים
ככל שליל הסדר מתקרב עולה החשש בערים החרדיות מפני הטלת סגר מלא על תושבי העיר. אחרי ההגבלות המחמירות שהוטלו על בני ברק, יש שהחליטו להקדים את המאוחר ולהגביל את הכניסה לעיר כבר הערב.
עיריית ביתר עילית החליטה הערב על החמרת התקנות שמגבילות את התנועה בעיר. מהערב תיאסר הכניסה לעיר למי שאינו תושב, למעט ספקים ואנשי מסחר. חלק מהסופרמרקטים יפעלו 24 שעות, כדי לאפשר לכמה שיותר אנשים להצטייד לקראת החג.
לפי נתוני משרד הבריאות, עד היום אותרו בעיר 88 בני אדם שנדבקו בנגיף. בשונה ממקומות אחרים, כמעט כל התושבים בעיר נשמעים להנחיות – לא יוצאים מהבית ולא מתקהלים.
רוב התושבים בעיר נשמעים להנחיות, אך חוששים מסגר כללי שייתכן כי יוטל על העיר ככל שליל הסדר מתקרב. במקביל, כמו בביתר עילית, הופצה הערב הודעה על פתיחת הסופרמרקטים בעיר לשעות נוספות.
בנוסף, כבר בשבוע שעבר נפתח בעיר מתחם בדיקות לאיתור נגיף הקורונה בשיתוף פעולה בין מד"א לקופת חולים כללית. אבל מספר הבדיקות קטן ויש דרישה בקרב התושבים להרחיב את הכמויות.
אלעד: "לא רואים סיבה להטיל סגר"
בעיר אלעד, שנמצאת בסמוך לראש העין, לא מתכננים החמרה של הנחיות משרד הבריאות. זאת למרות שעד עכשיו אותרו בעיר 135 בני אדם שנדבקו בנגיף.
מוקדם יותר היום נערכה בעירייה ישיבת הערכת מצב בהשתתפות תא"ל במילואים גל הירש, שהגיע לסייע לעירייה בתפעול המצב. כמו כן, השתתפו בפגישה נציגים מהמשטרה, פיקוד העורף ומחלקות שונות בעירייה.
בכירים בפיקוד העורף אמרו במהלך הערכת המצב בעירייה: "מניתוח המצב שערכנו אנחנו לא רואים סיבה להטיל סגר על אלעד. התושבים כאן לוחמים והרשות פועלת כראוי".
(ynet)
22:05 - נתניהו ודרעי החליטו: אכיפה משטרתית מוגברת בליל הסדר
ראש הממשלה בנימין נתניהו סיכם היום (ראשון) עם שר הפנים אריה דרעי על אכיפה משטרתית מוגברת בליל הסדר שיחול ביום רביעי בערב, שבמסגרתה המשטרה תעצור לתשאול כל נוסע בכביש במטרה למנוע נסיעה של אנשים לקרובי משפחתם. הסיכום מגיע שעות אחרי שהשר לביטחון פנים גלעד ארדן אמר בראיון לאולפן ynet כי המשטרה מתכננת בערב ליל הסדר "מבצע משמעותי, החל משעות הבוקר, כדי לוודא שלא תהיה הפרה של התקנות".
גורם בכיר במשרד הפנים הסביר כי "יש חשש גדול במשרד הבריאות שבליל הסדר אנשים לא יוכלו להתאפק ולחגוג רק בקרב בני ביתם, אלא יתחילו לנסוע. לכן סוכם על אכיפה מוגברת מיום רביעי אחרי הצהריים, לאחר שכל החנויות כבר סגורות".
הגורם הוסיף כי "זה ברור שמי שייסע ביום רביעי בשעה 18:00 לא הולך לעבודה ולא לקניות, אלא כדי לעשות את ליל הסדר עם המשפחה ובכך הוא מפר את ההנחיות לחגוג רק עם בני הבית. החשש הוא שאחרי שנתחיל 'לשטח את העקומה', יהיה עכשיו ליל סדר גדול והמוני, וזה יכול לקרות גם בחול המועד או במימונה, ואז בעוד שבועיים תהיה התלקחות נוספת".
עוד ציין הגורם כי "האכיפה תהיה מאוד מוגברת, למעשה סגר. אם תצאו לרחוב עם האוטו יעצרו אתכם וישאלו למה אתם נוסעים, תקבלו קנס ויגידו לכם לחזור הביתה". לדבריו, האכיפה תמשיך גם בחול המועד - אך היציאה לרכישת מזון עדיין תתאפשר.
בהמשך הערב אישר שר הביטחון, נפתלי בנט, תגבור של 700 חיילי צה"ל נוספים לצורך סיוע למשטרת ישראל באכיפת מגבלות התנועה שהגדירה הממשלה לאור משבר הקורונה.
(אמיר אלון, ynet)
21:20 - מספר המחלימים מקורונה בישראל - 546
משרד הבריאות מעדכן הערב (א') כי מספר חולי הקורונה המאומתים בישראל עומד על 8,430 בני אדם. מתוכם - 7,515 מוגדרים קל, 182 בינוני ו-139 קשה. עוד מעדכן המשרד, כי נכון לשעה 20:30 בערב עומד מספר המונשמים על 106 בני אדם. עד כה נפטרו מהמחלה 49 בני אדם בישראל. מבחינת מאושפזים - 763 מאושפזים בבתי חולים, 5,234 בטיפול בית, 744 במלון ו-1,094 להחלטת קהילה/אשפוז. כמו כן מודיע המשרד כי עד כה החלימו מקורנה 546 חולים בישראל.
19:30 - אל על: מטוסי החברה יטיסו ארצה ציוד רפואי חיוני
חברת אל על דיווחה הערב (א') כי במבצע משותף למשרד הביטחון, משרד החוץ, חברת אל על וחברת כימיקלים לישראל (כיל), רכבת אווירית של 11 מטוסי אל על תביא מסין לישראל מיליוני פריטים של ציוד רפואי חיוני - מסכות, חליפות מיגון, מכונות הנשמה ועוד. בהודעת אל על נמסר: "מנהל הרכש (מנה"ר) ויחידת השינוע הבינלאומי במשרד הביטחון הובילו את מבצע הרכש בסיוע חברת 'כיל' ונציגיה בסין. משרד החוץ ושגרירות ישראל בבייג'ינג סייעו במאמץ הרכש ובנוסף גייסו ציוד רב מתורמים.
"מטוס דרימליינר (787) של אל על ממריא בשעה זו מנמל התעופה בבייג'ינג כשעליו 900 אלף מסיכות כירורגיות, חצי מיליון חליפות מיגון לצוותים רפואיים וציוד חיוני נוסף. את מבצע הרכש הנרחב בסין הוביל סמנכ"ל וראש מנה"ר, אבי דדון, באמצעות הקמת "ראש גשר" בסין שירכוש ציוד רפואי חיוני, על-פי דרישות משרד הבריאות ובאמצעות חברת כיל ונציגיה בסין. בנוסף יוטסו לישראל, בימים הקרובים, מכונות הנשמה וציוד רב נוסף שגייסו משרד החוץ ושגרירות ישראל בסין מתורמים.
"לצורך הפעלת הרכבת האווירית גייסה יחידת הממונה על השינוע הבינלאומי במנה"ר של משרד הביטחון את חברת אל על, שכאמור תוציא בימים הקרובים 11 מטוסי דרימליינר (787) שהוכשרו להטסת מטענים. המטוס הראשון המריא מסין לפני זמן קצר וינחת בנמל התעופה בן-גוריון מחר (ב') בשעות הבוקר המוקדמות. אל על תפעיל 2 טיסות ביום למשך כשבוע עד להשלמת המבצע".
18:55 - עשרות נוסעים נחתו מארה"ב ויצאו מנתב"ג בניגוד להנחיות
בניגוד להכרזה של ראש הממשלה בנימין נתניהו וההנחיה של מנהל נתב"ג, עשרות נוסעים שנחתו אחר הצהריים בנמל התעופה בן גוריון אחרי טיסה מארצות הברית לא הועברו לבידוד הממשלתי של פיקוד העורף. לפי ההנחיות של מנהל נתב"ג שמואל זכאי, כל הנוסעים אמורים להילקח עם הגעתם ארצה לבידוד ממשלתי למלונית של הצבא. אולם בפועל עשרות נוסעים שנחתו בארץ חתמו על התחייבות לשהות בבידוד ביתי למשך שבועיים - והמשיכו הלאה. (איתי בלומנטל, ynet).
18:40 - בכיר בחמ"ל הרכש: בשבוע שעבר הובאו ארצה כ-160 מכונות הנשמה
גורם בכיר בחמ"ל הרכש הרפואי אמר כי בשבוע שעבר הובאו ארצה כ-160 מכונות הנשמה מחו"ל, זאת במקביל להאצת תהליך ייצור המכונות בישראל שבמסגרתו נוספו 2 קווי ייצור חדשים. (איתמר אייכנר)
18:00 - החל ממחר: תאסר כניסה לכנסת של מי שמתגורר בבני ברק (ההחלטה לא חלה על חברי הכנסת )
הכנסת הודיעה הערב כי בהנחיית גורמי המקצוע במשרד הבריאות החל ממחר לא תתאפשר כניסתם של עובדי כנסת, יועצים פרלמנטריים, אנשי משמר, עובדי סיעות ושאר בעלי תפקידים הפוקדים את הכנסת שמקום מגוריהם העיר בני ברק. עם זאת, ההנחייה לא חלה על חברי כנסת המתגוררים בעיר ובהם - ח"כ משה גפני ויעקב אשר מיהדות התורה. ההנחייה ניתנה לאור הסגר הקיים בעיר בני ברק ומתוך רצון שלא לפגוע בפעילות הפרלמנטרית במשכן. (צביקה צרחיה)
17:50 - מניין המתים מקורונה עלה ל-48
חולת קורונה בת 98 נפטרה בבית החולים שערי צדק בירושלים, והיא הקורבן ה-48 של הנגיף בישראל.
17:30 - חברת החשמל הקדימה תשלום לספקים קטנים ובינוניים בהיקף של 400 מיליון שקל
לקראת ערב חג הפסח, הנהלת חברת החשמל סיימה הליך תשלום מהיר למאות עסקים קטנים ובינוניים המספקים מגוון שירותים ומוצרים לחברה. המהלך החל לפני מספר שבועות אז החליטה חברת החשמל להקדים תשלומי מספקים שונים בהיקף של כ-100 מיליון שקל, זאת במטרה לסייע לעסקים קטנים לצלוח את תקופת הסגר. במהלך חודש מרץ הוחלט להגדיל את התשלום, ולצמצם את תקופת הימים משוטף + 45. בחברה טוענים שהם עודדו את ספקיה להקדים את הגשת החשבונות. היום הושלם התשלום על סך 400 מיליון שקל. עופר בלוך, מנכ"ל חברת החשמל, ציין כי היא "ואה בספקיה שותפים בעשייה וחלק מאחריותנו היא לתמוך בהם בכלל וגם בתקופה מורכבת זו בפרט".
(ליאור גוטמן)
15:50 - חולה קורונה מאומת אותר נוסע באוטובוס ציבורי לירושלים ונעצר על ידי המשטרה
חולה קורונה מאומת אותר נוסע באוטובוס ציבורי בדרכו לירושלים, בניגוד להנחיות. כוחות משטרה עצרו את האוטובוס סמוך למחלף חמד ולקחו את הנוסע לחקירה. השוטרים הסבירו ליתר 34 הנוסעים שהיו על האוטובוס כי עליהם להיכנס לבידוד ולדווח על כך באתר משרד הבריאות.
14:50 - ממחר: ניתן להגיש תלונות למשטרה דרך האינטרנט, בלי חובה להגיע לתחנה
המשטרה תאפשר החל ממחר להגיש תלונות דרך האינטרנט ומבלי להגיע לתחנות המשטרה. זאת כדי למנוע חשיפת אזרחים ושוטרים לסיכוני הידבקות בנגיף הקורונה ככל הניתן ולשפר את השרות בימים אלה. על מנת למנוע הגשת תלונה בזהות בדויה, יידרש הפונה להירשם לאתר ממשלתי מאובטח באמצעותו ניתן יהיה להגיש תלונה מקוונת, וכמו כן לצרף קבצים ותמונות. התלונה תועבר ליחידת המשטרה המתאימה בהתאם למקום ביצוע העבירה וייתכן כי בחלק מהמקרים האזרח יידרש להגיע לתחנת המשטרה, על פי זימון, כדי להמשיך את בירור ההליך, או שהדבר ייעשה טלפונית. במשטרה ציינו כי גם יפתחו מוקד שיפעל 24 שעות ביממה שיסייע לאזרחים אשר יתקשו בהליך. (עמיר קורץ)
14:30 - המדינה קנסה ישראלים שהפרו הסגר ב-11 מיליון שקל
המרכז לגביית קנסות ברשות האכיפה והגבייה קלט נכון להיום 12,298 קנסות קורונה, בסך כולל של כ-11 מיליון שקל. את הקנסות יש לשלם תוך 60 יום. סך הכל הוטלו כ-11 אלף קנסות בסך 500 שקל בגין יציאה למרחב הציבורי למטרה או פעולה שאינה מנויה בתקנות; בנוסף, הוטלו 1,136 קנסות בסך 5,000 ש"ח על הפעלת עסק, הפרת חובת בידוד, סירוב להוראות שוטר ועוד.
לדברי מנהל המרכז לגביית קנסות ברשות, דורון תשתית, "למרות זמן החירום וההנחיה שלא להעסיק יותר מ-20% מהעובדים במרכז בתקופה זו, הוחלט לתת קדימות להקמת מנגנון הטיפול בקנסות מסוג זה מתוך הבנה שקנסות הם הכלי העיקרי והמשמעותי ביותר לאכיפת הסגר והבידוד".
(ליטל דוברוביצקי)
13:50 - הצלחה ראשונית לחומרים חלופיים לאיתור נשאים
המרוץ הישראלי נגד השעון למצוא חומרים חדשים שיאפשרו את המשך בדיקות הקורונה: בכיר במשרד הבריאות חשף היום (א') כי במערך המעבדות של בית החולים בילינסון בפתח תקווה עובדים בבדיקת עשרות חומרים שונים שיובאו בבהילות על ידי המדינה מחו"ל, ונועדו במקור למטרה אחרת, בתקווה שיוכלו להחליף את מקומם של החומרים שאזלו בבדיקות הנגיף קורונה. תוצאות ראשוניות מעידות על הצלחה אפשרית. מדינת ישראל, כמו בחלקים שונים בעולם, אזלו הריאגנטים, אותם חומרים כימיים המשמשים להפקת החומר הגנטי של הנגיף מדגימות הקורונה. כתוצאה מכך ירד מספר הבדיקות ל-6,000 בלבד בשבת. משרד הבריאות חזר והגביל מאוד את הנבדקים הפוטנציאליים, למרות שכל המומחים מסכימים כי יש לבצע בדיקות המוניות על מנת לזהות את נשאי הנגיף שהם אסימפטומטיים ולבודד אותם, על מנת שניתן יהיה לעצור את המשך ההדבקה ולהוציא את המשק מהסגר.
משרד הבריאות אמר הבוקר כי ייתכן שיימצא פתרון למחסור בדמות ייצור מקומי. כעת חושף ynet לראשונה את המאמצים הלאומיים למציאת ריאגנטים חלופיים, שיענו על הצורך הגובר בבדיקות.
בכיר במשרד הבריאות חשף כאמור כי במעבדה למיקרוביולוגיה בבית החולים בילינסון עובדים מאז יום חמישי האחרון 24 שעות ביממה כדי למצוא כימיקלים שאינם מיועדים במקור לבדיקות קורונה, אשר יתאימו לבדיקה היקרה. ממצאים ראשוניים מהשעות האחרונות מעידים על הצלחה אפשרית בשימוש בחומרים כאלה, אולם תשובה סופית תתקבל רק בהמשך היום.
13:00 - בתי ספר וגני ילדים יחזירו להורים כספים על שירותים שלא ניתנו
בעקבות סגירת מוסדות החינוך על רקע התפשטות נגיף הקורונה, מפרסם משרד החינוך הנחיות מעודכנות הנוגעות לתשלומי ההורים. על פי ההנחיות, בתי הספר וגני הילדים ישיבו להורים את התשלומים על שירותים ששולמו, אך לא ניתנו לתלמידים, בשל סגירת מוסדות החינוך.
12:30 - הכניסות לעיר ערד נסגרו, למעט אחת שבה יוצב מחסום
בעיריית ערד, בתיאום עם משטרת ישראל, הוחלט לסגור את הכניסות לעיר ולהותיר כניסה אחת בלבד שבה יוצב מחסום ועמדת בידוק. בעירייה מסרו כי הדבר נועד לסייע לתקנות הבריאות והחירום, ולוודא שכל מי שנכנס לעיר אכן גר בה. ראש העיר ניסן בן חמו אמר כי אין שחר לטענה אודות סגר על שכונות במקום.
12:25 - לפיד הציג תוכנית כלכלית לחילוץ המשק
יו"ר יש עתיד-תל"ם ח"כ יאיר לפיד הציג תוכנית כלכלית לחילוץ המשק מהמשבר כלכלית שבמרכזה הפחתה של 5% בשיעור מס ההכנסה. עלות התוכנית 80 מיליארד שקלים והיא תמומן מהעלאת הגרעון בתקציב המדינה. בין הצעדים המרכזיים: הורדת מדרגת מס ההכנסה ב-5% לשנת 2020, עד למדרגת מס של 35%; שחרור קרנות השתלמות "חסומות" לשכירים ועצמאים ללא מיסוי עד לסוף 2020; רשת ביטחון פנסיונית- מתן רשת ביטחון לתשואה ב-5 השנים הקרובות למוסדות הפיננסים על מנת שחישובי הפנסיה לפורשים לא יפגעו.; דמי אבטלה לעצמאים, בתנאים השווים לשכירים שפוטרו או הוצאו לחל"ת בדומה למורי דרך, מרצים ומורים שעובדים כעצמאים ועוד. (צבי זרחיה)
12:10 - עלה ל-214 מספר החולים המאומתים בקורונה בגדה המערבית
תשעה חולי קורונה חדשים התגלו בגדה המערבית ביממה האחרונה, מה שמעלה את מספר הנדבקים ל-214. ברצועת עזה מספר החולים נותר ללא שינוי ועומד על 12.
11:57 - הקורבן ה-47 לנגיף הקורונה: בת 61 נפטרה בבית החולים וולפסון
בבית החולים וולפסון שבחולון נפטרה אישה בת 61 שחלתה בקורונה. מהמרכז הרפואי נמסר כי החולה הגיעה ממחלקה שיקומית בבית חולים גריאטרי, וסבלה ממחלות רקע. מדובר בקורבן ה-47 כתוצאה מהנגיף בישראל.
11:55 - עד כה נמצאו 72 אלף עצמאיים זכאים למענק
לפי נתוני רשות המסים, מאז נפתחה האפשרות להגשת בקשות לקבלת מענק סיוע לעצמאיים ועד אמש נמצאו 72 אלף עצמאים זכאים שיקבלו את המענק מחר או מחרתיים. תשלום ממוצע למענק לעצמאי עמד על 4,143 שקל.
11:50 - מטעני ביצים מגיעים לנמל אשדוד
חברת נמל אשדוד מדווחת על כניסת אוניות שנושאות מטען ביצים שמקורו בספרד. לדברי החברה שתי אוניות של חברת הספנות בורכרד ליינס מלונדון נרתמו להבאת המשלוח, האחת הגיעה הבוקר והשנייה צפויה להיכנס לנמל אשדוד מחרתיים.(ג'). המטען בגיע במכולות קרור, וברציפים הוצבו מערך משאיות ומרכזים לוגיסטיים, במטרה להביא להוביל את המטען לרשתות השיווק עוד היום. אורנה הוזמן-בכור, יו"רית נמל אשדוד:"נמל אשדוד ממשיך להוות עורק החמצן המרכזי לכניסת סחורות למדינת ישראל". (ליאור גוטמן)
11:45 - קוקה-קולה עד הבית
חברה המרכזית (קוקה-קולה ישראל) מצטרפת לחברות המזון הגדולות ומשיקה אתר מכירה ישירה לצרכן. המהלך יתבצע על ידי אתר נביעות, שיאפשר להזמין את מוצרי החברות הבנות, למעט טרה. בנוסף, באתר מוצעים מוצרי המזון של ריסטרטו שהחברה משווקת. (נורית קדוש)
11:30 - משרד הבריאות: "נראה שיש פתרון לסוגיית החומר החסר לבדיקות הקורונה"
אחרי הפרסום מהבוקר שלפיו בגלל מחסור בריאגנטים, חומר כימי שנדרש בתהליך הבדיקה, צפויה ירידה במספר הבדיקות, אומרים במשרד הבריאות: "משרד הבריאות פועל באופן מתמיד בשתוף כלל הגורמים - מינהל הרכש במשרד הביטחון, הצבא והמוסד כדי להמשיך ולעמוד ביעד של 10,000 בדיקות ביום ולהמשיך לעלות משם. במהלך סוף השבוע נראה שנמצא פתרון לסוגיית הריאגנטים באופן שיאפשר עמידה ביעדי הבדיקות". בד בבד, משרד הבריאות הודיע כי "בנוסף אנו מקדמים התקשרות עם ספקים נוספים שיאפשרו להוסיף למעלה מ-10,000 בדיקות נוספות ביום, החל מבעוד כשבועיים". (אדריאן פילוט)
20 המדינות המובילות בעולם במספר הנדבקים, ישראל במקום ה-18
10:40 - מתחם בדיקות קורונה עבור אוכלוסיית המהגרים ייפתח בדרום תל אביב
מתחם בדיקות קורונה עבור אוכלוסיית המהגרים בדרום תל אביב ייפתח בשעה 13:00. המתחם הוקם על ידי בית החולים איכילוב, בשיתוף עיריית תל אביב ומד"א, ויפעל מדי יום בשעות 08:00-16:00 ברחוב הגליל 6, תחנה מרכזית ת"א. נמסר כי הבדיקות מיועדות לאנשים הסובלים מחום, שיעול ושלשול, וכי הן יינתנו ללא עלות.
10:00 - השר גלעד ארדן: "מסתמן שהיום יוחלט על מקומות נוספים כאזורים מוגבלים"
השר לביטחון הפנים גלעד ארדן התייחס במשדר ynet להגבלות נוספות אשר צפויות על רקע משבר הקורונה, ואמר כי "מסתמן שהיום יוחלט להכריז על מקומות נוספים אזורים מוגבלים". בתוך כך, אחרי שבני ברק הוכרזה "אזור מוגבל" והממשלה שוקלת להחמיר את מגבלות התנועה על עוד ערים חרדיות, הוועדה המיוחדת של הכנסת להתמודדות עם הנגיף דנה בשעה זו במשבר במגזר החרדי.
(אטילה שומפלבי ונינה פוקס, ynet)
08:30 - משרד הביטחון ופיקוד העורף יסייעו בטיפול בבתי האבות
ראש הממשלה בנימין נתניהו הטיל על משרד הביטחון ופיקוד העורף לסייע למשרד הבריאות בהיבטים תפעוליים הקשורים בטיפול בבתי האבות. זאת, במסגרת המאמצים לבלימת התפשטות הנגיף במוסדות שבהם קיים ריכוז גבוה של אוכלוסיות מבוגרות הנמצאות בסיכון.
(איתמר אייכנר, ynet)
08:15 - עלה ל-8,018 מספר חולי הקורונה בישראל, 127 מהם במצב קשה
משרד הבריאות עדכן כי עלה ל-8,018 מספר הנדבקים המאומתים בקורונה בישראל. עוד נמסר כי מצבם של 127 מהם קשה, ו-106 מהם מונשמים.
08:00 - קורבן שישי במשען באר שבע, 46 נפטרים בישראל
בת 84 שחלתה בקורונה והתגוררה בדיור המוגן נפטרה הלילה (יום א') בבית החולים סורוקה. בבית החולים אמרו כי היא סבלה ממחלות רקע קשות ומורכבות. זמן קצר אחר כך נמסר מבית החולים הדסה עין כרם כי חולה בן 63 שחלה בקורונה וסבל ממחלות רקע נפטר מהנגיף. עד כה נפטרו מקורונה בישראל 46 איש, בהם 11 שהתגוררו בבתי אבות.
פרט לקשישה שנפטרה בסורוקה, מאושפזים בבית החולים עוד חמישה דיירים מבית האבות, ארבעה מהם במצב קשה. לפני תחילת משבר הקורונה שהו במחלקה הסיעודית ב"משען" 35 קשישים. רק שמונה מהם לא נדבקו בקורונה. 27 דיירים מהמחלקה הסיעודית, שני דיירים עצמאיים ו-13 אנשי צוות נדבקו בנגיף - בסך הכל 42 בני אדם. הקורבן הראשון, אברהם ארושס בן ה-93, חלק שולחן עם הקורבן השלישי – שלום מיכאל ג'קסון בן ה-87.
מלבדם נפטרו בסורוקה מהנגיף גם דיירת בת 98 ואישה בת 67. אתמול נמסר גם על דיירת נוספת מהמחלקה שהלכה לעולמה - ד"ר נליה קרבץ, בת 89, שנדבקה בקורונה והועברה ביום רביעי שעבר בהוראת משרד הבריאות לבית החולים איכילוב בתל אביב.
07:30 - שערוריית הבדיקות: "בגלל מחדל אין חומרים, נלחמים בנגיף באפלה מוחלטת"
במקום ללכת קדימה, צועדים אחורה: מספר בדיקות הקורונה בישראל צפוי לקטון בימים הקרובים באופן דרמטי בשל מחסור בחומרי בדיקה. זאת על אף שראש הממשלה התחייב להגיע ל-15 אלף בדיקות ביום כבר בשבוע הבא.
אחרי שמדיניות משרד הבריאות לבדוק רק חולים שנחשפו לנגיף ספגה ביקורת ומספרי הבדיקות היומיות עלו, לאחרונה המגמה הזו נבלמה - והירידה רק עלולה להחריף. הפעם בגלל מחסור בריאגנטים, חומר כימי שנדרש בתהליך הבדיקה. בכיר במערכת הבריאות אמר אמש: "כשלמדינת ישראל היה זמן להתכונן לקורונה, הקונספציה של משרד הבריאות הייתה שגויה - מחשבה שמי שיגיע לישראל יוחזק בבידוד למשך שבועיים וכך תימנע שרשרת ההדבקה. המדיניות הזו יצרה למעלה ממאה אלף מבודדים, פגעה בכלכלה והשביתה אותה. בהיעדר יכולת לזהות קיני הדבקה נוצרו מוקדים גדולים שהחמירו את ההתפרצות".
כזכור, בתחילת הדרך התכוננה ישראל לקורונה עם כמות מוגבלת של מטושי בדיקה ועם מעבדה מרכזית אחת. כשזו הושבתה, נפתחו מעבדות נוספות, אולם המדיניות בעניין את מי בודקים לא השתנתה. "ברור לגמרי שאדם השוהה בבידוד בבית ומפתח תסמינים אפשר להגדירו כחולה גם בלי בדיקה ולהשאירו בבית כדי שלא יפגע בסביבה", אומר בכיר אחר, "אבל התפיסה השגויה של משרד הבריאות הביאה לכך שלא בוצעו בדיקות רחבות לאוכלוסיה כדי למנוע התלקחויות. כך עבר זמן יקר עם מיעוט בדיקות, מה שהשאיר את מקבלי ההחלטות בלי מידע חיוני שיאפשר לדעת איפה יש צורך בסגר או בידוד".
מנתוני הבדיקות האחרונות שבוצעו עולה כי משרד הבריאות לא עומד ביעד שהבטיח ראש הממשלה בנימין נתניהו כבר לפני כמה שבועות - 10,000 בדיקות ביממה. גם ההבטחה ל-30 אלף נראית רחוקה: ביום חמישי האחרון בוצעו 7,294 בדיקות, ירידה משמעותית לעומת יום רביעי, אז נלקחו 7,833 בלבד. מאז לא פורסמו נתונים על מספר הבדיקות.
בימים האחרונים פורסם כי משרד הבריאות בולם כבר שבועות ארוכים את מכון ויצמן, המסוגל לבצע עשרות אלפי בדיקות קורונה ביום. גם גופים אחרים שהציעו את שירותיהם - נדחו. בינתיים יש מי שקיבל החלטה לבצע בדיקות בהיקף נרחב על דעת עצמו. כך, למשל, מנכ"ל בית החולים הדסה, פרופ זאב רוטשטיין, שבדק את כל עובדי בית החולים פעמיים, בהפרש של חמישה ימים, ואיתר 30 נדבקים. הם בודדו מיד, וכך נמנע מהם להדביק אחרים.
המדיניות של משרד הבריאות והמחדל שהשאיר את המדינה בלי חומרי בדיקה למעשה גורם לכך שהמדינה תילחם בנגיף הקורונה באפלה מוחלטת", אומר בכיר במערכת, "ישראל הפכה להיות האחרונה שמחפשת את הציוד הזה בעולם ומצאה את עצמה בתחרות לא אפשרית מול כל אירופה וארה"ב. נכון לסוף השבוע האחרון, משרד הבריאות חזר לקונספציה השגויה של בדיקות לחולים פוטנציאליים בלבד, כאשר המחסור הוא זה שמכתיב את המדיניות. זה לא מלמד כלום ולא עוזר בבלימת המחלה".
לדברי הבכיר במערכת הבריאות, "בגלל חוסר באמצעי בידוק, עלול להיות מצב שבו נשמיד את כל המערכת הרפואית כי אם לא ניתן לבדוק חולים בחדר מיון בגלל שאין קיטים במעבדות, אנחנו עלולים לפגוע בצוות וכמובן גם במי שמאושפזים מסביב, בעיקר בקשישים במחלקות הפנימיות. גם היעדר הבדיקות לצוותים בבתי אבות יביא לאסון משום ששם הנגיף קטלני במיוחד".
גורמים במשרד הבריאות מסרו אתמול כי ייתכן שהמחסור בציוד לבדיקות ייפתר עוד היום או מחר. עוד נמסר, כי המשרד צפוי לחתום בקרוב על עסקה עם חברה סינית, שתאפשר לבצע 30 אלף בדיקות ביום בשיטה של ריצוף גנטי.
דובר משרד הבריאות, אייל בסון, מסר בתגובה: "יש מחסור עולמי חמור בציוד, ובהסתכלות על שאר מדינות העולם, על אף המחסור מבצעים בישראל יותר בדיקות מבכל מדינה אחרת. למרות השיח הער, הבדיקה לבדה לא יכולה להוציא אותנו מבידוד".
(שרית רוזנבלום, ynet)