משבר הקורונה
מחקר חדש יבדוק: האם תרופה לדלקת הלבלב יעילה נגד קורונה
בדנמרק יחל מחר ניסוי בתרופה Camostat Mesylate שמורשת ביפן ובדרום קוריאה לטיפול בדלקת הלבלב. מה מיוחד בתרופה הנוכחית?
- יותר מאלף מתים ביום בארה"ב; 145 מתו בגרמניה ביממה האחרונה
- משבר הקורונה: מה ניתן ללמוד מהיפנים?
- התפשטות הקורונה: מעל למיליון נדבקים בעולם, יותר מ-50 אלף מתו מהנגיף
"אם אנחנו רוצים שתהיה לנו השפעה על המגפה ההולכת וגוברת עלינו לפעול ברגע זה", אומר אולה סוגארד, רופא למחלות זיהומיות המוביל את המחקר.
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
אחת הסיבות לכך שהחוקרים הדנים יכולים לפעול כל כך מהר היא שהתרופה כבר מורשת לשימוש ביפן ובדרום קוריאה לטיפול בדלקת הלבלב, שעלולה להיות קטלנית. היו קיימים מספיק נתונים בטיחותיים על מנת לשכנע פאנל אתי לתת אור ירוק לביצוע הניסוי.
בנוסף ממחיש הניסוי גישה חדשה למאבק בנגיף. אלפי חוקרים ברחבי העולם חוקרים תרופות קיימות כטיפולים פוטנציאליים ל-COVID-19, רובם מתבוננים באנטי-וירוסים, כמו remdesivir, שפותחה לטיפול באבולה, או Kaletra, תרופה משולבת נגד HIV.
אבל נבן קרוגן, ביולוג מולקולרי מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, רואה הזדמנות נוספת: "הנגיף לא יכול לחיות בעצמו, נכון? הוא זקוק לגנים ולחלבונים שלנו בכדי לחיות ולהשתכפל". Camostat Mesylate היא אחת מכמה תרופות הנבחנות החוסמות אינטראקציות מהסוג הזה. הן לא מכוונות לנגיף, אלא אלינו, המארחים.
כך יעבוד הניסוי
לחולים בניסוי הדני יינתנו שני כדורי 100 מיליגרם של התרופה או פלצבו שלוש פעמים ביום למשך חמישה ימים (זהו המינון המקסימלי שניתן לחולים עם דלקת לבלב ביפן) והם יהיו תחת מעקב. האם התרופה תגיע לתאי הריאה שאותם תוקף הנגיף היא שאלה גדולה. "אנחנו יכולים רק לקוות שזה המצב", אומר פולמן.
החוקרים הדנים מתכננים לכלול 180 חולים, עם ניתוח ראשוני שיתבצע לאחר ש-108 מהם יסיימו את המחקר, כולל מעקב של חודש. הצוות יוכל לדעת האם התרופה אפקטיבית תוך שלושה חודשים.