מוסדות החינוך נסגרו, התקצוב לרשויות המקומיות עבור מאבטחים הוקפא, והם הוצאו לחל"ת
ארגון חברות האבטחה מבקש ממשרד האוצר לשקול מחדש את הפסקת תקצוב העסקתם של אלפי מאבטחי מוסדות החינוך לאחר סגירתם, רבים מהם מבוגרים וגמלאים. גם בהסתדרות פועלים כדי לאפשר שימוש במאבטחים למשימות חלופיות. משרד האוצר: "המאבטחים יזכו למענה זהה לזה של כלל עובדי המשק"
הארגון הארצי של חברות האבטחה בישראל, מוחה על החלטת משרד האוצר על הפסקת תקצוב העסקתם של מאבטחי מוסדות החינוך ברחבי הארץ במקביל להפסקת הלימודים במערכת החינוך בשל משבר הקורונה. בעקבות זאת נאלצו החברות להוציא את המאבטחים לחל"ת, וזאת למרות התחייבויות קודמות שניתנו להם, שהם יוכלו להמשיך ולהיות מועסקים במשימות אבטחה חלופיות בנושאי חירום שונים סביב מגפת הקורונה.
במכתב ששלחו מנכ"ל הארגון, פיני שיף והיועץ המשפטי שלו, עו"ד דוד בכור, למנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, הם כותבים כי "מדובר בעמדה בלתי הוגנת וחד צדדית העומדת בניגוד לסיכום מפורש וברור , דבר שיש בו כדי לפגוע אנושות בציבור מאבטחי מוסדות חינוך, והדבר אף מהווה איום מפורש על חברות האבטחה הרלוונטיות". במכתבו, קורא ארגון חברות האבטחה לאוצר "לשקול מחדש את החלטתכם, ולהורות לאלתר על ביטול ההנחייה בדבר הפסקת השתתפות משטרת ישראל במימון אבטלת מוסדות חינוך".
ארגון חברות האבטחה הוא ארגון המעסיקים היציג בענף האבטחה, בו מועסקים כ-5,000 מאבטחים במוסדות החינוך בישראל, רבים מהם מבוגרים סביב גיל 60 ואף גימלאים. במכתבו מציין הארגון כי בהתאם להסכמות בין ההסתדרות לשר האוצר, ב-2018 נחתם הסכם משולב בין המשרד לביטחון פנים, מרכז השלטון המקומי, מרכז המועצות האזוריות ומשרד האוצר, ליישום רציפות תעסוקתית למאבטחי מוסדות החינוך בחופשות החגים. "הלכה למעשה הבטיח ההסכם את תנאי שכרם של המאבטחים ללא שינוי מימים כתיקונם, וזאת על בסיס העסקתם במשימות אבטחה בהתאם להחלטת הרשות המקומית", מצויין במכתב. "מאחורי ההסכם עומד ההיגיון הברור, שלא לקפח אנשי אבטחה אלו בתנאי העסקתם עקב סגירת מוסדות החינוך בחגי ישראל".
אולם, יומיים בלבד לאחר מכן, ב-19 במרץ, שלח מנכ"ל המשרד לביטחון פנים, משה (צ'יקו אדרי) מכתב למנכ"ל מרכז השלטון המקומי, שלמה דולברג, על שינוי מדיניות לאור החלטת האוצר להפסיק את השתתפות משטרת ישראל במימון אבטחת מוסדות החינוך – וזאת לאור מכתב שהתקבל מסגן הממונה על התקציבים באוצר. אדרי כתב לדולברג כי "בהתאם להחלטת משרד האוצר והנחייתו בדבר הפחתת הקציב המיועד לאבטחת מוסדות החינוך מתקציב משטרת ישראל, אבקש להודיעך כי משטרת ישראל לא תעביר תשלום עבור הפעלת מערך אבטחת מוסדות החינוך החל ממועד סגירת המוסדות".
בעקבות זאת, ההסתדרות נכנסה בימים האחרונים גם כן לתמונה והיא ניהלה מגעים מול מרכז השלטון המקומי בניסיון למנוע את הוצאת המאבטחים לחל"ת והבטחת קיום רצף העסקה בפועל. כאמור, גם ארגון חברות האבטחה פנה לאוצר במכתב בו נטען כי "בהחלטה זו, חרצו האוצר והמשטרה את גורלם של מאבטחי מוסדות החינוך. דווקא בעיתוי זה, בימים ובשעות של משבר הקורונה, כאשר משק התעסוקה מצוי באחת השעות הקשות ביותר שידע אי פעם, נפלה החלטה להפסקת המימון של אוכלוסייה מבוגרת זו".
עו"ד בכור אמר היום לכלכליסט כי "אלפי מאבטחי מוסדות החינוך הוצאו לחל"ת לאחר החלטת האוצר. זה מאוד מצער היות ויש חלופה והיא האפשרות של הרשויות המקומיות להשתמש בהם למשימות שונות הקשורות לאכיפת הגבלות התנועה לצד הפקחים של הרשויות הפועלים ברחובות, בפארקים ובגינות הציבוריות, תוך כדי המשך העסקתם".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה לפניית כלכליסט: "כחלק מהתמודדות הממשלה עם התפשטות נגיף הקורנה הוגבלה פעילות מוסדות החינוך, ומשכך אין צורך בהצבת שומרים במוסדות אלו. לאחר שיח עם נציגי משרד ביטחון הפנים ומשטרת ישראל הודענו כי בכוונתנו להפחית את התקציב המיועד לשמירה על מוסדות חינוך בהתאם למשך הפסקת הפעילות. בדומה לצמצום התקציב עבור השמירה במוסדות החינוך, יצומצמו תקציבים הנוגעים להסעות תלמידים והפעלת צהרונים. חשוב להדגיש כי ככלל השומרים מועסקים על ידי חברות המספקות שירותי שמירה לרשויות המקומיות, ואינם עובדי הרשויות המקומיות עצמן. ככל שיבחרו מעסיקי השומרים להוציא אותם לחופשה ללא תשלום, הם יזכו למענה זהה לזה של כלל עובדי המשק".