סגר הוא צעד נכון – אבל לא בענף הבנייה
נשיא לשכת הקבלנים בישראל, רוני מזרחי, פונה לבעלי חברות הנדל"ן הגדולות ומסביר איך ביחד ניתן לצלוח את המשבר שהנחית וירוס הקורונה על הענף
בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן
כנשיא לשכת הקבלנים בישראל ולאור משבר הקורונה שניחת על שוק הנדל"ן הישראלי, אני מבקש לומר את הדברים הבאים:
ראשית דבר, אני תומך בעיניים עצומות במדיניות ראש הממשלה ומשרד הבריאות הגורסים, ובצדק, שיש להכניס את מדינת ישראל לסגר. אלה בהחלט דיני נפשות, ואיני רואה דרך בה נוכל להתגבר על מגיפת הקורונה ללא סגר.
שנית, אני מברך את ראש הממשלה על ההחלטה האמיצה להחריג את שוק הדיור מהסגר, ולהמשיך לאפשר לרבבות פועלים מהשטחים לשהות כאן באתרי הבנייה, מה שיעניק ללא ספק אוויר לנשימה לחברות רבות הנמצאות כעת במצוקה.
אני מברך גם על העובדה שתיק הבינוי והשיכון הפך במו"מ הקואליציוני לנחשק בקרב כל המפלגות, וייתכן שאף ירחיבו אותו להיות אחד המשרדים הגדולים, כפי שהיה בתקופת דוד לוי, אריק שרון ופואד בן אליעזר.
כנשיא הלשכה וכבעלים של חברה הבונה בכל הארץ 36 פרויקטים, איננה ממונפת כלל פיננסית ומחזיקה בעתודות מקרקעין משמעותיות, אני פונה היום לכל חברי, בעלי החברות הגדולות והמובילות בארץ, ואומר לכם: בואו נטה שכם יחדיו ונייצג את אלפי הקבלנים הבינוניים והקטנים, שחלקם הגדול נמצא ממש בסכנה קיומית, ובד בבד נמשיך להידבר עם ממשלת ישראל וכלל מקבלי ההחלטות על המשך החרגת ענף הבנייה מהסגר ועל מתן סיוע והטבות לכלל הקבלנים ולענף הנדל"ן, שהינו הקטר המוביל של כלכלת מדינת ישראל.
לא בכדי הייתי במהלך השבועות האחרונים בקשר הדוק עם מקבלי ההחלטות בממשלה בנושא זה. אפשר היה כמובן להכריז על סגר הרמטי, שבו כל תשעת מיליון תושבי מדינת ישראל יסתגרו בבתים למשך שבועיים-שלושה, ואולי אף יותר. אולם אז צריך לשאול: מה יהיו תוצאותיו של מהלך כזה?
ובכן, להערכתי לפחות 60% מחברות הבנייה, קטנות כגדולות, לרבות חברות בורסאיות יקרסו תוך שבועות מעטים, פרויקטים יהיו תקועים בהיעדר פועלים באתרי הבנייה, הלקוחות ימשיכו להדיר את עצמם ממשרדי המכירות, אספקת חומרי הבנייה תיפסק ומה שהכי חמור – הבנקים המלווים יתחילו לרדוף את הקבלנים ללא רחם. כי הענף חייב לבנקים כ-300 מיליארד שקלים, כולל משכנתאות.
בנוסף, המוני בית ישראל שנטלו משכנתאות ענק בהיקף אדיר במהלך השנים (רק לפני חודשיים-שלושה דובר על שיא של נטילת כ-67 מיליארד שקל) צפויים למצוא את עצמם מול שוקת שבורה. מנין הם יוכלו להחזיר את המשכנתאות הללו, שעה שרובם הגדול ייוותרו ללא פרנסה, כשכבר מעל למיליון מפרנסים נמצאים בחל"ת או פוטרו ממקום עבודתם? מדובר, אדגיש, בקרוב ל-30% מהמשק, שיעור ממש דמיוני וללא תקדים בהיסטוריה של מדינת ישראל.
כמו כן, איך זה שאף אחד ממקבלי ההחלטות לא חשב ולא הזכיר עד כה את תרחיש האימים שבו המערכת הפיננסית כולה עלולה לעבור רעידת אדמה, שעה שמאות אלפי נוטלי משכנתאות לא יוכלו לעמוד בהחזר? מה יעשו הבנקים אז? יקחו לעצמם רבבות דירות משועבדות? האם זה מה שיציל אותם מקריסה? ומה יעשו רבבות זוגות צעירים ומשפרי דיור ללא דירה? ייצאו להפגין ברחובות או, חלילה, לקבץ נדבות?
לבסוף, בל נשכח כי ענף הנדל"ן מפרנס כחצי מיליון בתי אב בישראל, משמע מביא אוכל הביתה לכשני מיליון ישראלים – לא רק קבלנים ויזמים אלא מהנדסים, מתכננים, אדריכלים, שיפוצניקים, יצרני חומרי בנייה, ספקי חומרי בנייה, בעלי מקצוע שונים – מאינסטלטורים ועד חשמלאים, ספקי ציוד סניטרי, ריהוט, והיד עוד נטויה. מה יקרה אז לכולם?
כך נמנע את הקריסה
לאור כל האמור, שומה על ממשלת ישראל להחריג את כלל עובדי ענף הבנייה ולקבוע באופן שאינו משתמע לשתי פנים כי מדובר בענף חיוני לשעת חירום זו, תוך קביעת מכסות ברורות של עובדים חיוניים בענף. בד בבד עליה לקחת בחשבון גם את בעיית החזר המשכנתאות ולדאוג לכך שההחזר יידחה בהוראת שעה למשך מספר חודשים, ללא ריבית או קנס.
אני מודע לכך שסוגיית הפועלים מהשטחים, כ-65 אלף איש, היא בעייתית ומורכבת. לשם פתרונה על ממשלת ישראל צריכה וחייבת לבוא בדברים עם הרשות הפלסטינית ולהגיע למודל שלפיו אותם פועלים יורשו ללון בתחומי מדינת ישראל למשך תקופה ארוכה יחסית במסגרת הסגר. אנו בלשכה מתחייבים מצידנו לעשות את הכל על מנת למצוא פתרונות לינה לכל אותם פועלים ולהבטיח את בטיחותם.
נושא לא פחות חשוב הוא הוצאת הענף בהדרגה ממצב הקיפאון המוחלט שבו הוא שרוי בימים אלה. לשם כך פניתי לגורמים בכירים בממשלת ישראל בהצעה כי במסגרת הוראת שעה יבטלו לאלתר את מס הרכישה באופן גורף למשך שישה חודשים החל מ-1 באפריל ועד ל-1 בספטמבר לכל סוגי הדירות, מהעממיות ועד היוקרתיות, וזה כולל גם משקיעים הרוכשים דירה שנייה ושלישית.
מדובר ברבבות שקלים לרוכש, לעיתים אף מאות אלפי שקלים, ואין לי ספק שהטבה זו תזרים דם חדש לשוק. יתרה מכך: הצעתי כי הפטור יוענק רטרואקטיבית גם למי שרכש דירה מראשית מרץ, קרי מתחילת משבר הקורונה. עוד קראתי לבטל את מס הקנייה על ציוד וחומרים לענף הבנייה, גם כן לשישה חודשים.
אנו בלשכת הקבלנים נעשה את כל אשר לאל ידינו על מנת לתפעל כהלכה את כל 13 אלף אתרי הבנייה בכל רחבי המדינה, על מנת לקדם את כל הפרויקטים אל קו הגמר, למנוע קריסה סיטונית של חברות הבנייה ולאפשר לכל הרוכשים לעמוד בהתחייבותיהם, כולל החזר תקין של המשכנתאות שאותן לקחו.
לסיכום חברים, זוהי בהחלט שעת חירום שלא ראינו כמותה למדינת ישראל, ועלינו להתלכד יחדיו על מנת לצלוח אותה. אם כולנו נרצה, אין זו אגדה. בברכת חג פסח כשר ושמח ובריאות לכל עם ישראל.
כותב המאמר רוני מזרחי הינו נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>