איטליה מקווה לאושש את השוק בעזרת חבילת ענק נוספת של תמריצים כלכליים
חודש לאחר שהממשלה האיטלקית הכריזה על חבילת חילוץ ענקית בהיקף של 25 מיליארד יורו, הודיע היום שר האוצר האיטלקי על "צעדים פיסקאליים נוספים שיהיו נרחבים באופן משמעותי". הבעיה: לרומא כבר יש ממילא חוב ממשלתי גבוה במיוחד - השני בגודלו באירופה אחרי יוון
נגיף הקורונה: לתמונת המצב בישראל ובעולם לחצו כאן
ממשלת איטליה מאיצה "באופן משמעותי" קידום של תוכנית הוצאות, בניסיון להפחית את ההשפעה הכלכלית של נגיף קורונה, כך אמר היום (ד') שר האוצר האיטלקי רוברטו גואטיירי, כאשר מספר המתים בשל התפשטות הנגיף במדינה עולה כעת על 12 אלף.
- ניו יורק: עוד 6,974 נדבקו בקורונה; איטליה תאריך הסגר
- "תתקשרי למשטרה, אין לי כסף": כך נראה היאוש באיטליה בתור בסופר
- איטליה: שיא תמותה יומי בחולי קורונה - 919
איטליה היא המדינה שנפגעה הכי קשה באירופה מנגיף הקורונה. מספר הנדבקים בה הגיע ל-105,792, והוא כולל 12,428 מקרי מוות, כך על פי נתונים מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס. המדינה נמצאת בהשבתה מלאה מתחילת חודש מרץ, ומשמעות הדבר היא שמרבית פעילותה הכלכלית נפסקה. אנשים מורשים לצאת מביתם לקניית אוכל ותרופות בלבד, ועדיין לא נקבע תאריך קונקרטי למועד שבו יוסר צו החירום. היום הודיע שר הבריאות האיטלקי כי המצב יימשך כך לפחות עד ה-13 באפריל.
איטליה השיקה בחודש שעבר חבילה פיסקאלית ענקית בהיקף של 25 מיליארד יורו (27.4 מיליארד דולר) לתמיכה בעסקים. עם זאת, גואטיירי אמר היום לעיתון Il Fatto Quotidiano כי צעדים פיסקליים נוספים שיוצגו יהיו "נרחבים באופן משמעותי". המטרה, לפי גואטיירי, היא לתמוך במשקי בית ובחברות איטלקיות במשך הזמן שבו המדינה נאבקת במגפה.
כל הוצאה נוספת תהיה מאתגרת לאור החוב הממשלתי הגבוה במיוחד של רומא - השני בגודלו באירופה, אחרי יוון, שלה ניתנו שלוש תוכניות חילוץ בעשור האחרון. זו אחת הסיבות בגינן ממשלת איטליה ביקשה עזרה ממדינות אירופה.
גרמניה והולנד מתנגדות להנפקת חוב אירופי משותף
"אנחנו לא כותבים דף במדריך לכלכלה. אנחנו כותבים דף בספר ההיסטוריה", אמר ראש הממשלה ג'וזפה קונטה אתמול בראיון לערוץ טלוויזיה גרמני. קונטה פנה ישירות לציבור הגרמני, בהתחשב בהתנגדותה של ברלין ליצירת "אג"ח קורונה". איטליה ושמונה מדינות נוספות באיחוד מעוניינות לפתח מנגנון להנפקת חוב אירופי משותף. כלים אלו, של הכנסה קבועה, ישמשו למימון חלק מהעלויות שנוצרו בעקבות המשבר.
עם זאת, גרמניה, הולנד וכמה מדינות עשירות אחרות מתנגדות לרעיון. הן מאמינות ששילוב החובות שלהן עם חובותיהן של מדינות אחרות, אשר מביאות עמן חובות גדולים בהרבה, יעמיד בסיכון גדול יותר את כלכלותיהן וימשוך ביקורת ציבורית. "אם התגובה אינה מגובשת, נמרצת ומתואמת, אירופה תהפוך להיות פחות ופחות תחרותית במרחב השוק העולמי", אמר קונטה.
המחלוקת המתמשכת באירופה אינה חדשה. עם זאת, המשבר מעלה מחדש דיון ישן ומאתגר בקרב 27 המדינות החברות באיחוד. שיחת טלפון בין 27 ראשי המדינה בשבוע שעבר הסתיימה ללא החלטה משמעותית.
"דלת היציאה האמיתית (מהמשבר הנוכחי באיטליה) היא סולידריות אירופאית". אמר ולריו דה מולי, מנכ"ל הבית האירופי - אמברוסטי, קבוצת ייעוץ עסקי הממוקמת ברומא. "אם המערכת שלנו תקרוס, בסופו של דבר גם גרמניה תקרוס", הזהיר וטען כי חלק גדול מייצור חלקי רכב ומוצרים אחרים מתרחש באיטליה. ללא ייצור זה תושפע השרשרת העולמית כולה.
הבנק המרכזי של אירופה הודיע על תוכנית תמריצים מאסיבית בהיקף של 750 מיליארד יורו (820 מיליארד דולר) ברכישות אג"ח עד סוף השנה. הנציבות האירופית, הזרוע המבצעת של האיחוד האירופי, מכינה גם היא חבילה של 37 מיליארד אירו (40.5 מיליארד דולר) לתמיכה בעסקים בכל 27 המדינות.