$
משפט

כתב אישום בכפוף לשימוע: שלח הודעות "פייק ניוז" בנושא הקורונה

לפי כתב החשדות, החשוד שלח ארבעה מסרונים פיקטיביים בנושא הקורונה לשתי נשים - כביכול מטעם משרד הבריאות; הפרקליטות: "תיקים נוספים על פייק ניוז - בטיפול"

עמיר קורץ 19:0431.03.20

כתב אישום בכפוף לשימוע נגד אדם ששלח הודעות "פייק ניוז" בנושא נגיף הקורונה וגרם לבהלה: מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה הודיעה לעדי טפר, בן 33 מראשון לציון, כי נשקלת העמדתו לדין בשל ביצוע "עבירות של העברת מידע כוזב במחשב והטרדה באמצעות מתקן בזק". זאת, בשל שליחתם של מסרונים פיקטיביים אשר נחזו ככאלה שנשלחו על ידי משרד הבריאות.

 

על פי כתב החשדות, שנשלח על ידי עו"ד עמוס איתן, החשוד שלח ארבעה מסרונים פיקטיביים לשתי נשים, תוך שימוש באתר אינטרנט המאפשר שליחת מסרונים ממספרים פיקטיביים.

 

אחת המתלוננות, צעירה שהיתה מחויבת בבידוד ויצאה מהבית, קיבלה את המסרונים וסברה כי נשלחו אליה ממשרד הבריאות לאחר שהטלפון שלה אוכן בידי השב"כ. בהודעה הפיקטיבית נכתב כי עשוי להיות מוטל עליה קנס, וכי היא ובני ביתה אף עשויים להיעצר בשל הפרת חובת הבידוד הביתי.

 

למתלוננת אחרת שלח החשוד מסרון לפיו עליה להתרחק מהאישה הראשונה, שכן היא הפרה את חובת הבידוד הביתי, וכי משרד הבריאות צפוי לערוך ביקור בביתה.

 

התיק נחקר ביחידת הסייבר בלהב 433 במשטרה. לפני חמישה ימים עוכב טפר לחקירה - כחלק ממדיניות האכיפה עליה הוחלט בפרקליטות.

 

הודעת הפייק ששלח החשוד הודעת הפייק ששלח החשוד

 

מקורב לטפר אמר ל"כלכליסט" כי לא מדובר במקרה של אדם ששולח הודעות כדי לזרוע בהלה; לדבריו, טפר הסיע משדה התעופה ידידה ששבה מחו"ל, והיתה עקב כך צריכה להיכנס לבידוד. אולם כאשר היא הפרה אותו והמשיכה לצאת למרחב הציבורי, הוא דיווח על כך לרשויות המדינה. לאחר שראה כי הרשויות אינן נוקטות בפעולה כלשהי, כך טוען המקורב, הוא שלח את הודעות הטקסט לידידתו ולשותפתה לדירה, על מנת להרתיען.

 

לדברי מנהל מחלקת הסייבר בפרקליטות, ד"ר חיים ויסמונסקי, המחלקה עוסקת בימים אלה בטיפול בחדשות כזב ביחס לקורונה. בין השאר ביצעה המחלקה בחודש האחרון כ-10 פניות לגבי חשבונות משתמש ברשתות חברתיות שהתחזו לדפים רשמיים של משרד הבריאות ומסרו מידע כוזב בנוגע לנגיף. כמו כן, פעלה מחלקת הסייבר לגבי אדם שקרא להימנע מלציית להנחיות משרד הבריאות ולהימנע מלדווח לרשויות על תסמיני המחלה.

 

לדברי ויסמונסקי, "במחלקה עומדים בקשר עם הרשתות החברתיות השונות, ובהן טוויטר, פייסבוק ויוטיוב, על מנת להבטיח שרק מידע אמין בנוגע להפצת נגיף הקורונה יגיע לידי המשתמשים, והכל על מנת למנוע בהלה מיותרת, וחמור מכך – למנוע מצב שבו משתמשים יפעלו באופן שגוי שיסכן את בריאותם כתוצאה מפרסומי כזב". בנוסף, הוא ציין לחיוב את ניסיונן של חברות האינטרנט להנגיש מידע מהימן בנוגע למאבק בנגיף הקורונה.

 

מהפרקליטות נמסר עוד כי לאחרונה הועברו לטיפול מחלקת הסייבר תיקים נוספים שנפתחו בחשד לביצוע עבירות של הפצת פייק ניוז, וכי "תיקים אלה יטופלו בקצב מזורז ועניינם יוכרע בקרוב".

 

עו"ד אביעד חייט, המייצג את טפר, מסר בתגובה: "העובדה כי מדינת ישראל בוחרת לפעול נגד מי שלא ביצע כל עבירה פלילית שעה שיכולה היתה להשתמש באותם משאבים לצורך אכיפת בידוד ושמירה על בריאות הציבור היא כאובה. המצב המשפטי במקרה דנן ברור כשמש, נפעל ונוודא שהדברים יילקחו בפרופורציה הנכונה והמתבקשת".

 

x