$
בורסת ת"א

המפולת בשוק תפסה את הראל בלי רשת הביטחון של המדינה

חברת הביטוח החליטה לפני שנים לשים את יהבה על שוק ההון בתיק ביטוחי החיים, ולוותר על אג"ח שמנפיקה המדינה ונושאות תשואה מובטחת. בשנות הגאות הראל נהנית מכך, אך ברבעון הראשון של 2020 היא תספוג הפסד של 870 מיליון שקל בנוסטרו

רחלי בינדמן 07:4001.04.20

מניות חברות הביטוח עלו בימים האחרונים בשיעורים חדים, כשאת העליות מובילות כלל ביטוח ומגדל, שעלו ב־44.3% ו־30.1% בהתאמה בשבוע האחרון. אותן חברות גם ספגו את המכה הקשה ביותר בעקבות הטלטלה בשווקים, שנוצרה כתוצאה ממשבר הקורונה, וזאת בשל החשיפה הגבוהה שלהן לשוק ההון. מדובר בשתי חברות ביטוחי החיים הגדולות בישראל, שמחזיקות בתיק ביטוחי מנהלים ישן וגדול. בתיקים אלו ישנה התחייבות לתשואה מובטחת לחוסכים, שאם אינה מושגת, משולמת מכיסן של חברות הביטוח.

 

ההפסד של הראל בנוסטרו

יש לציין כי חרף העלייה בתשואות האג"ח הממשלתיות הארוכות, הצפי הוא שסביבית הריבית תמשיך להיות נמוכה מאוד. מצב זה יחייב את חברות הביטוח לחזק את עתודות ההון שלהן, על מנת להבטיח את היכולת שלהן לעמוד בהתחייבויות. אתמול חשפה הראל בד"וחות הכספיים שלה לשנת 2019 כי ההפסד הצפוי לרבעון הראשון בתיק הנוסטרו שלה, שבו מנוהלים 33 מיליארד שקל בסך הכל (הון עצמי, תיק נוסטרו חיים ותיק נוסטרו ביטוח כללי) צפוי לעמוד על 870 מיליון שקל לפני מס.

 

לשם השוואה תיק נוסטרו בגודל דומה של כלל הפסיד נכון ליום חמישי האחרון 600 מיליון שקל לפני מס כאשר הראל כבר שקללה את העליות שנרשמו בשווקי חו"ל וישראל בימים שישי וראשון כך שהפסד הנוסטרו של כלל בפועל אף נמוך עוד יותר. במגדל, עם תיק הנוסטרו הגדול בקרב חברות הביטוח — 42 מיליארד שקל — ההפסד עמד על 800 מיליון שקל נכון ליום חמישי ובפועל הוא נמוך יותר.

 

 

 

תיק הנוסטרו חיים בהראל עומד על כ־16 מיליארד שקל, לעומת סכום כפול במגדל, מה שמחדד את ההפסד הגבוה משמעותית של הראל בהשוואה למגדל. מדובר בתמונת ראי לשנים בהן בלטה הראל בתוצאות שלה מול כלל ומגדל בזכות רווחי הון גבוהים בתיק הנוסטרו, למשל ב־2019, עם רווח כולל של 760 מיליון שקל בהשוואה ל־542 מיליון שקל ב־2018.

 

אך על פי מבנה התיק, ככל שהירידות בשווקים יעמיקו הפגיעה בתיק הנוסטרו של הראל צפויה להיות גבוהה מזו של המתחרות שלה ולהיפך (הפניקס פרסמה דוחות אחרי הראל, ונתוניה צפויים להיות דומים). חשוב לציין כי למרות ההפסד בתיק הנוסטרו חיים, הראל הרוויחה 760 מיליון שקל אחרי מס ב־2019. אלא שדו"חות חברת הביטוח, שהתפרסמו אתמול, חשפו דווקא את היתרון של מגדל וכלל בהשוואה להראל בתקופות של ירידות בשווקים, כמו התקופה הנוכחית.

 

מגדל וכלל הרוויחו מהשמרנות בתיק הנוסטרו

תיק הנוסטרו של שתי החברות הללו, שהוא למעשה ההון העצמי שלהן ועודפי ההון שמוחזקים כנגד ההתחייבויות ארוכות הטווח (כמו ביטוח חיים וסיעוד) - מנוהל בשמרנות, כמעט ללא חשיפה למניות. לעומת זאת, מחזיקות החברות בעיקר באג"ח ממשלתיות ואג"ח בדירוגים גבוהים. חלק משמעותי מתיק הנוסטרו עומד כנגד תיק ביטוחי החיים הישן של החברות הללו. בביטוחים הישנים מובטחת לחוסכים תשואה של 4%. אם תשואה זו אינה מושגת, על חברת הביטוח לממן את הפער מכיסה. בנוסף, בביטוחים אלה מקבלות חברות הביטוח אג"ח מיועדות, אותן מנפיקה המדינה. אג"ח אלו נקראות "חץ" ומהוות כ־70% מהתיק, כאשר היתרה של התיק מושקעת בשוק החופשי. אלא שבחברת הראל קיבלו החלטה, לפני שנים רבות, להקטין את החשיפה לאג"ח חץ בתיק.

 

כך, נכון לסוף הרבעון השלישי של שנת 2019, החשיפה לאג"ח מיועדות בתיק הנוסטרו חיים של הראל עמדה על 31.2% בלבד. לשם השוואה, במגדל החשיפה בתיק הנוסטרו חיים לאג"ח מיועדות עמדה נכון לסוף רבעון שלישי על 67.9%. לעומת זאת, החשיפה למניות בתיק הנוסטרו של הראל עמדה על 4.44% לעומת 1.3% בלבד במגדל. החשיפה לאג"ח קונצרניות סחירות בתיק הנוסטרו חיים של מגדל עמדה על 4.3%, לעומת חשיפה של 14.4% לאג"ח קונצרניות סחירות בתיק המקביל של הראל.

 

מישל סיבוני מנכ"ל הראל מישל סיבוני מנכ"ל הראל צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

 

x