המערכת החוץ בנקאית בצל משבר הקורונה
לחצי הביקוש להלוואות חדשות על ידי משקי הבית והמגזר העסקי בתקופה של אי-וודאות הולכת ומתארכת, הביאו את הבנקים ואת חברות האשראי החוץ בנקאיות למצוא עצמם עם לקוחות קיימים שנקלעים לקשיים בהחזר ההלוואות ומספרם רק ילך ויגדל מדי יום, ככל שהמשבר יתאר
מוגש מטעם DUN'S 100
בפברואר 2020 פרסם בנק ישראל הקלות בנוגע לחובה החלה על הבנקים ברישום נהנים ובעלי שליטה בחשבונות של נותני שירותי אשראי ופלטפורמות לתיווך אשראי המפוקחים על ידי רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, ושקיבלו ממנה רישיון למתן אשראי או רישיון להפעלת מערכת לתיווך אשראי.
משמעות ההקלה שפורסמה היא שנותני אשראי חוץ בנקאי וגופי P2P לא יידרשו להעביר לבנקים את ההצהרות עבור מי הם מנהלים את חשבונות הבנק, בהתאם לצו איסור הלבנת הון (חובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של תאגידים בנקאיים למניעת הלבנת הון ומימון טרור), תשס"א-2001. ההקלה הסירה חסם משמעותי שהקשה על גופים אלה לפעול במערכת הפיננסית הישראלית ולהתחרות במערכת הבנקאית.
הקלות אלו "נבלעו" במסגרת ההתמודדות עם התפשטות נגיף הקורונה, בעולם ובישראל, במסגרתן נקטו המדינות (ונוקטות גם עכשיו) בצעדים משמעותיים על מנת למתן את קצב התפשטות הנגיף ואף לבלום אותו. צעדים אלו הביאו בישראל להשבתה של ענפי משק רבים וההגבלות השונות על שוק העבודה הביאו לכך שעובדים רבים יצאו לחל"ת או נקלעו למצב של אבטלה, וכך, מתחילת המשבר, נרשמו מעל ל-780,000 דורשי עבודה חדשים בשירות התעסוקה וזאת מבלי לספור את עשרות אלפי בעלי העסקים שנקלעו אף הם למצב דומה אך ללא זכאות לדמי אבטלה.
מציאות זו יצרה ויוצרת לחצי ביקוש למימון על הגופים המממנים במשק ובראשם המערכת הבנקאית. לחצי הביקוש להלוואות חדשות על ידי משקי הבית והמגזר העסקי בתקופה של אי-וודאות הולכת ומתארכת, הביאו את הבנקים ואת חברות האשראי החוץ בנקאיות למצוא עצמם עם לקוחות קיימים שנקלעים לקשיים בהחזר ההלוואות ומספרם רק ילך ויגדל מדי יום, ככל שהמשבר יתארך.
המשבר השפיע גם על שווקי ההון המתמחרים הן את הסיכון הגדל במשק והן את חוסר הוודאות לגבי המשך ההתפתחויות המאפיין משבר זה. הסיכון הגבוה השפיע גם על תמחור המקורות הכספיים להעמדת מימון וגם על תמחור ההלוואות לציבור.
גם על הגופים החוץ בנקאיים המשבר לא פסח ועם ירידות השערים הקיצוניות בבורסה בתל אביב בחודש האחרון, התכווץ ב-40%-60% השווי הבורסאי של ארבע חברות האשראי החוץ-בנקאי המובילות - נאוי, פנינסולה, אס.אר אקורד ואופל בלאנס - ונחתך במאות מיליוני שקלים. זאת, נוכח הזינוק ברמת הסיכון של תיק האשראי שמנהלות חברות אלה.
בנוסף, חלה עצירה בשיווק הלוואות לכל מטרה בקבוצת מימון ישיר, חברת האשראי הצרכני החוץ-בנקאי אשר אינה חברת כרטיסי אשראי הגדולה בישראל. על הסיבות לצמצום שירותי החברה נמנות כוח אדם דל בעת הנוכחית, וכן שירותים המתבססים על שליחויות לצורך החתמת לקוחות, מערך שקשה לתפעל בתקופה בה מפגשים פנים אל פנים אסורים.
במקביל, חברות כרטיסי האשראי מדווחות על זינוק של עשרות אחוזים בפניות לקבלת אשראי צרכני לעסקים קטנים, אך מתחילות להקשיח את תנאי הסף למתן הלוואה כשהלקוחות היותר חלשים צפויים להידחות וגם בבנקים החלה האטה במתן משכנתאות.
לפיכך, חרף הזינוק בביקוש להלוואות במשק, לא מדובר בהזדמנות צמיחה בענף האשראי החוץ בנקאי, לכאורה, שכן הדבר גורם לכך שרמות הסיכון בשוק זה גדלות וכתוצאה מכך גם המרווחים בענף. כחלק מההתמודדות עם השלכות המשבר ייתכן כי הגופים החוץ בנקאיים יפעלו בדרך של עיבוי בטחונות, הגדלת המרווח הפיננסי על האשראי שיועמד ללקוחות וטיוב תיק האשראי, לרבות בדרך של אי חידוש אשראים ללקוחות מסוימים.
מאת עו"ד שירן בן עזרא