דיווח שוטף
מספר חולי הקורונה המאובחנים עלה ל-5,358, מהם 94 במצב קשה
מספר הנפטרים מקורונה עלה ל-20; הרמטכ"ל אביב כוכבי נכנס לבידוד, לאחר שהשתתף בדיון עם חולה קורונה; מנכ"ל משרד הבריאות: "היום נגבש המלצות ללכת עם מסיכות"; עלייה מדאיגה במספר ובקצב הנדבקים בבני ברק; ועדת משנה בכנסת אישרה החלטת הממשלה שמתירה לשב"כ לאסוף מידע על אזרחים; 831 אלף דורשי עבודה נרשמו במרץ; שיעור האבטלה - 23.8%
נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם
מניין הנדבקים בקורונה בישראל עלה ל-5,358 , מהם 94 במצב קשה.
20 הערים המובילות במקרי הדבקה:
21:40 - מספר החולים עלה ל-5,358
משרד הבריאות עדכן הערב (יום ג') כי מספר הנדבקים מנגיף הקורונה המאובחנים בישראל עלה ל-5,358 בני אדם. 94 חולים במצב קשה, מהם 76 מונשמים.
מאז הבוקר עלה מספר החולים המאובחנים ב-527 בני אדם. מאז אמש עלה מספרם ב-663.
20:45 - חולה קורונה בן 90 מת בבית החולים וולפסון, מניין המתים עלה ל-20
בית החולים וולפסון בחולון הודיע כי גבר בן 90 מת מנגיף הקורונה. עוד נמסר כי החולה, שסבל ממחלות רקע, היה מונשם ומורדם ובמצב קשה מאוד. בכך עלה מניין המתים מקורונה בישראל ל-20.
19:30 - ועדת משנה בכנסת אישרה החלטת הממשלה שמתירה לשב"כ לאסוף מידע על אזרחים
אין הפתעות: ועדת המשנה לשירותים חשאיים של הכנסת אישרה הערב את החלטת הממשלה שמתירה לשב"כ לאסוף מידע על אזרחים ישראלים במסגרת המאמצים להילחם בהתפשטות נגיף הקורונה. ההחלטה התקבלה פה אחד על ידי שלושת הח"כים שהשתתפו בדיון: יו"ר הוועדה ח"כ גבי אשכנזי, ח"כ משה יעלון וח"כ אלי אבידר. חברי הוועדה האחרים, ח"כ יאיר לפיד וח"כ עמיר פרץ, נעדרו מההצבעה אף שהשתתפו בדיונים הקודמים שנערכו בנושא. אישור הוועדה משנה את אופי המעקב והניטור מפעילות בהתאם לתקנות שעת חירום לפעילות בהתאם לחוק השב"כ. המטרה המקורית של הממשלה היתה לאשר את הפעילות לפי חוק השב"כ, ואולם החלטה זו כפופה לאישור ועדת המשנה שלא הספיקה לדון בה לעומקה מאחר שהתקבלה בוועדה זמן קצר לפני פיזור הכנסת הקודמת. לאור זאת, פנתה הממשלה לנתיב של שימוש בתקנות שעת חירום בהתאם לחוק יסוד: הממשלה, שלא מחייב אישור של הכנסת. אישור הוועדה יאפשר להמשיך את פעילות המעקב אחרי שבג"ץ פסק שלא ניתן להפעיל אותה ללא אישור הכנסת.
"אנו נמצאים בעיצומו של משבר הקורונה שפוקד את ישראל והעולם", אמר אשכנזי בתום הדיון. "סיימנו היום תהליך ארוך, שהחל עוד בשעות האחרונות לכינון הכנסת ה-22, ואשר נמשך מיום חמישי האחרון עד היום ברצף. באופן חריג, קיימנו את הדיונים באופן פתוח לציבור, לטובת שקיפות מלאה, למעט פרק אחד שבו הוצגו לוועדה האמצעים הטכנולוגיים על דיוקם ואופן הפעלתם. הוועדה שמרה על האיזון הנכון בין הצורך להגן על בריאות הציבור, לבין שמירה על הזכות לפרטיות של אזרחי ישראל, ככל הניתן. צמצמנו למינימום הנדרש את המידע המועבר".
אישור פעילות הניטור בהתאם לחוק השב"כ יאפשר לוועדת המשנה לפקח עליה ולקבל פעם בשישה ימים דיווח על המידע שמעביר השב"כ למשרד הבריאות. ההחלטה בתוקף עד ה-30 באפריל 2020, מתוך מטרה למצוא חלופה למצב הקיים או לבצע עבודת מטה שתסביר מדוע אין מקום לפנות לחלופה אחרת.
במהלך הדיונים בוועדה נחשף מידע שקודם לכן לא היה ידוע על פעילות השב"כ, ובראשו העובדה שהשב"כ קיבל היתר לבחון את פירוט השיחות של הישראלים שנדבקו בקורונה. בדיון אתמול אמר אשכנזי שהשב"כ לא יעביר למשרד הביטחון מידע לצורך תפעול מערכת הריגול והדירוג לאזרחים שפיתח המשרד בשיתוף עם מפתחת תוכנות הריגול NSO. (עומר כביר)
19:20 - מספר הנםטרים מקורונה עלה ל-19
חולה קורונה בן 70 מת בבית החולים אסותא באשדוד. מניין המתים בישראל עלה ל-19.
18:25 - שירות התעסוקה: שיעור האבטלה עלה ל-23.8%
עדכון משירות התעסוקה: היום עד השעה 17:00 נרשמו 22,829 דורשי עבודה – דומה למספר הנרשמים הכולל אתמול (23,978), שלשום (23,946) וביום שישי האחרון (21,932). שיעור האבטלה טיפס ל-23.8%. המספר הכולל של דורשי העבודה הפעילים בישראל הוא 988,957 (יחד עם חלק מהמתייצבים הפעילים מהתקופה שקדמה למשבר הקורונה – כ-160 אלף). מתחילת מרץ: 831,106 נרשמים חדשים – 89.7% מהם בחל"ת.
16:20 - הרמטכ"ל נכנס לבידוד
הרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי נכנס היום (ג') לבידוד במשרדו עד לסוף השבוע לאחר שהתברר כי בדיון שבו השתתף לפני עשרה ימים היה חולה קורונה. האדם שאובחן הוא מפקד במילואים של יחידת הקישור לרשויות של פיקוד העורף.
על פי הנחיות משרד הבריאות נכנס הרמטכ"ל לבידוד במשרדו עד סוף השבוע ומשם ימשיך לקיים לוח זמנים רגיל. דובר צה"ל מסר כי הרמטכ"ל חש בטוב, ללא תסמינים, והוא ייבדק היום. בדיון שבו השתתף הרמטכ"ל היו גם מפקד פיקוד העורף תמיר ידעי וראש אגף המבצעים אהרון חליוה ועל כן הם ייכנסו לבידוד גם כן עד סוף השבוע.
הרמטכ"ל והאלופים ידעי וחליוה מצטרפים לראש הממשלה בנימין נתניהו, שנכנס גם הוא לבידוד אתמול. ראש הממשלה עבר אתמול בדיקת קורונה לאחר שהיועצת שלו למגזר החרדי ולכנסת, רבקה פאלוך, נדבקה בנגיף. ראש הממשלה יישאר בבידוד בהתאם להנחיות משרד הבריאות, וגורמים בסביבתו העריכו כי הדבר ייקח עוד כמה ימים, עד שתתקבל תוצאה של בדיקת קורונה נוספת.
אביב כוכבי | צילום: רויטרס |
מספר מקרי הדבקה לכל 10,000 תושבים:
15:45 - חנייה להשכרה בשדה התעופה רמון
רשות שדות התעופה מציעה לחברות תעופה בינ"ל את שדה התעופה רמון כחניה למטוסים המושבתים בגלל משבר הקורונה. זאת מאחר ושדה התעופה נותר ללא פעילות, למעט טיסה אחת או שתיים ליום של ישראייר מת"א לאילת , לא פוקדים אותו מטוסים או נוסעים. לאחרונה הודיעה רשות שדות התעופה כי הפסיקה את פעילת השדה בלילה וקיצרה את שעות פעילותו לשעות מוקדמות של הערב. ברמון יש אפשרות לחניה של כ- 100 מטוסים ויתרונ,, תנאים מדבריים יבשים המתאימים לאחסון ממושך של מטוסים. מרשות שדות התעופה נמסר, "הרשות מצויה במו"מ בנושא עם שתי חברות בינ"ל". (נווית זומר)
15:40 - אלימות מינית ואלימות במשפחה בימי הסגר
האלימות המינית והאלימות במשפחה גוברת בזמני סגר, כך קובע איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית בישראל. "לפי מאמר שפורסם לאחרונה במגזין "טיים", היקף הדיווחים על אלימות בתוך המשפחה במחוז חוביי בסין זינק פי 3 כתוצאה מההסגר – ואת היקף הפגיעות בפועל קשה להעריך; גם במגפות קודמות, דוגמת האבולה, הזיקה והסארס, דווח על עלייה בפגיעות במשפחה במוקדי התפרצות", כך לדברי עו"ד אורית סוליציאנו, מנכ"לית האיגוד שהוסיפה, "בעקבות שיתוף פעולה בין היועמ"שית של האיגוד, עו"ד איילת רזין בית-אור, וח"כ קרן ברק, הבטחנו שהמשטרה תפעיל פעולות פיקוח מיוחדות על בתים שבהם ישנה אינדיקציה על אלימות כלפי נשים וקטינים/ות". (משה גורלי)
14:40 - הקורבן ה-19: חולת קורונה בשנות ה-90 לחייה נפטרה
חולת קורונה בשנות ה-90 לחייה נפטרה בבית החולים קפלן שברחובות. מקפלן נמסר כי היא סבלה ממחלות רקע. בכך עולה ל-19 מניין המתים מהנגיף בישראל עד כה.
14:30 - החשב הכללי הודיע היום על ביצוע הנפקת אג"ח ממשלתי במטבע דולר
החשב הכללי רוני חזקיהו, החליט על ביצוע הנפקת אג"ח של מדינת ישראל במטבע הדולר לטווחים של 10, 30 ו-100 שנה, על רקע תוכנית הסיוע שפורסמה אתמול ותעלה עשרות מיליארדי שקלים. לצד העובדה שההכנסות ממסים ייפגעו בחודשים הקרובים יש צורך באוצר למצוא מקורות תקציביים, על חשבון הגדלת הגירעון.
לפי האוצר, ההחלטה התקבלה לאחר קיום התייעצויות נרחבות עם גופים פיננסיים זרים, מתוך הבנה כי ישנו ביקוש גבוה של המשקיעים הגדולים בעולם לחוב של מדינת ישראל. הבנקים שנבחרו לשמש כחתמים בהנפקה הם: Barclays, BofA Securities, Citibank, Goldman Sachs.
ההנפקה האחרונה התקיימה בינואר השנה, בהיקף של 3 מיליארד דולר לטווחים של 10 ו-30 שנה. בשלב זה לא בחשב הכללי לא חושפים את גובה הגיוס, זה יפורסם רק לאחר שתיסגר ההנפקה.
13:50 - ראש חטיבת העורף במל"ל: "משרד הבריאות יחליט האם חלוקת מסיכות לציבור זה אמצעי יעיל לדעתו"
"היערכות חלוקת מסיכות לציבור זו הנחיה שצריכה לצאת ממשרד הבריאות, שצריך להחליט אם זה יעיל לדעתו", כך אמרה היום טליה לנקרי, ראש חטיבת העורף במל"ל בדיון ב"וועדת הקורונה". הדברים נאמרו בתשובה לשאלתה של ח"כ מיקי חיימוביץ מכחול לבן ששאלה האם נערכים לחלוקת מסיכות לכל האזרחים. חיימוביץ אמרה כי "אנו בשלב שבו מבינים שאם כל האוכלוסיה תסתובב עם מסיכות, נצליח לצמצם את מקרי ההידבקות. אתמול קיבלנו דיווח ש-10 מליון מסיכות בדרך לארץ".
יו"ר הוועדה ח"כ עופר שלח מכחול לבן הוסיף ושאל "אם יחליטו כמו במדינות אחרות שתהיה חזרה לעבודה בהינתן שאנשים ילכו עם מסכות, האם יש תכנית היערכות לכך?" על כך השיבה לנקרי כי "אין כרגע תכנית. קודם צריך לראות שיש מסכות. הנושא הוא לא בעיה גדולה, יש פערים אחרים שחשוב לראות שמטופלים". עם זאת הוסיפה כי היא "מקבלת את הדברים שלכם בנושא התוכנית, נשים את זה על השולחן".
13:30 - שר החינוך: תומך בחזרה ללימודים אחרי חופשת הפסח - וכך גם האוצר
שר החינוך רפי פרץ תומך בחזרה ללימודים לאחר חופשת הפסח, ולדבריו - גם משרד האוצר תומך בכך. בתדרוך עיתונאים שקיים היום (ג') בצהריים אמר פרץ כי "העמדה שלנו היא שאחרי פסח אנחנו לאט לאט חוזרים ללימודים. אנחנו רוצים לראות חזרה לשגרה. יש לנו אחריות לילדי ישראל". עם זאת ציין ש"נהיה מוכנים לכל האפשרויות, לאפשרות שיום אחרי פסח חוזרים לשגרה, לזה שיהיה מהלך הדרגתי, וגם ללמידה מקוונת במאה אחוז מבוקר עד ערב. אני מקווה שיהיו עד אז נתונים טובים לגבי עצירת המחלה".
(שחר אילן)
13:15 - לשכת עורכי הדין פתחה קו חם לייעוץ בענייני קורונה
לשכת עורכי הדין פתחה מוקד טלפוני לייעוץ משפטי בעניינים הקשורים בהתמודדות עם משבר הקורונה. עשרות עורכות ועורכי דין מתנדבים יעניקו לציבור הרחב ייעוץ משפטי ראשוני בנושאים שונים כמו דיני משפחה, דיני עבודה, ביטוח לאומי והוצאה לפועל. השירות ניתן בימים א’-ה’ בין השעות 09:00-16:00. יש לשלוח הודעה בוואטסאפ ל-050-5588072. (ליטל דוברוביצקי)
12:00 - מעל ל-800 אלף דורשי עבודה חדשים במרץ, שיעור האבטלה: 23.4%
לשכת התעסוקה בישראל סיכמה היום (ג') את אחד החודשים העגומים ביותר בשוק העבודה. לפי תמונת המצב שפורסמה, מתחילת חודש מרץ נוספו כ-812 אלף דורשי עבודה חדשים, כאשר 89.8% מהם בחל"ת ו-6.4% פוטרו. המספר הכולל של דורשי העבודה הפעילים בישראל עומד על 969,693 בני אדם. מספר זה כולל חלק מהמתייצבים הפעילים מהתקופה שקדמה למשבר הקורונה (כ-160 אלף).
בסיכום יומי, מאז 17:00 אתמול ועד השעה 5:00 הבוקר נרשמו 7,130 דורשי עבודה חדשים. לפי לשכת התעסוקה, שיעור האבטלה שעמד בתחילת החודש על פחות מ-4% - הגיע ל-23.3%. אולם יש לזכור כי שיעור האבטלה הרשמי של ישראל מפורסם על ידי הלמ"ס וכי הוא צפוי להיות נמוך יותר.
11:30 - תדרוך בנושא ההתמודדות עם הקורונה בראשות מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, העביר הבוקר (ג') תדרוך בנושא התמודדות הציבור עם משבר הקורונה ותקנות החירום. "אנחנו עוקבים אחר התחלואה בארץ וגם בעולם", אמר בר סימן טוב, "אנחנו רואים שהמספרים בארץ ממשיכים לעלות, גם של החולים, אבל התמונה שאנחנו מסתכלים עליה בצורה יותר משמעותית היא תמונת מצב החולים הקשים והנפטרים. אנחנו רואים עלייה. אתמול ראינו עלייה מאוד גדולה ביום אחד, שלשמחתנו התמתנה היום - אבל אנחנו עדיין לא יכולים לומר שיש שינוי מגמה, להיפך".
בהתייחסו לבדיקות לגילוי הקורונה אמר מנכ"ל משרד הבריאות: "במקביל, אנחנו ממשיכים בהגברת הבדיקות. אתמול פרפ' סדצקי סיימה עבודת צוות שבעקבותיה אנחנו מעלים את מספר הנבדקים בהתאם ליעדים שהציב ראש הממשלה".
לגבי הצורך בשימוש במסיכות, הוא אמר כי "ארגון הבריאות העולמי הכריז באופן סופי שהמחלה עוברת רק ברסיסי רוק ולא דרך האוויר. זה גורם למספר מדינות, וגם לנו, לגבש המלצות לכך שהציבור יילך עם מסכות במרחב הפתוח, מי שיוצא מהבית. אנחנו בוחנים עם מספר מומחים איך ניתן להשתמש במסיכות. אנחנו מוכנים לזה, ניתן היום הנחיות מסודרות לציבור בנושא". עם זאת אמר בר סימן טוב: "לא צריך לרוץ ולקנות מסיכות, אפשר יהיה לאלתר דברים בבית. נדריך אתכם".
לדברי בר סימן טוב, "היום אנחנו משלמים על מה שהיה בפורים ולכן אנחנו מפחדים מפסח. את חג הפסח אנחנו רוצים שתחגגו בבית במסגרת המשפחה הגרעינית בלבד, בלי סבא וסבתא". בר סימן טוב התייחס גם לנושא החזרה ללימודים ואמר כי "כרגע אנחנו מתקשים לראות איך תהיה חזרה ללימודים אחרי פסח, אבל המציאות היא מאוד דינמית".
בר סימן טוב נשאל לגבי אפשרות של הטלת סגר על מוקדי התפרצות עיקריים, וציין כי אתמול התקיימה שיחה בהשתתפות רה"מ ושרי הבריאות והביטחון לגבי כך. "לבקשת שר הבריאות אנחנו נערכים לתרחישים כאלה". לדבריו, ייתכן שכבר במהלך היום תהיה התקדמות בנושא.
לגבי אסטרטגיית יציאה מהמצב הנוכחי אמרה ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' סיגל סדצקי כי "לא נראה קו ישר, של יותר בידוד ואח"כ הקלה. אטרטגיית היציאה שלנו נבנית לכיוון של הקלות מסוימות והחמרות מסוימות. צריך לראות איך הדברים מתקדמים ואילו אוכלוסיות נדבקות, ולהחליט בהתאם לנתונים".
10:45 - תקציב משרד העבודה והרווחה יגדל ב-70 מיליון שקל
תקציב משרד העבודה והרווחה יוגדל ב-70 מיליון שקל, כך הודיע אתמול (א') רכז רווחה באגף התקציבים במשרד אוצר, נתנאל אשרי, בישיבת הוועדה המיוחדת לרווחה ועבודה של הכנסת. התוספת מיועדת לממן את הרחבת הפעילות של מסגרות חוץ ביתיות, וכן את הארוחות החמות לקשישים.
תקציב משרד העבודה והרווחה עומד השנה על 8.4 מיליארד שקל. אחת המטרות העיקריות של התוספת היא הגדלת תקציב המסגרות החוץ ביתיות, תקציב שהיה מבוסס עד היום על ההנחה שהדיירים נמצאים בפעילות חיצונית 8 שעות ביום ולכן יש בעצם צורך בשתי משמרות ביום. עכשיו יש צורך בפעילות עם הדייריים במשמרת שלישית, ומשמעות הדבר היא הגדלת תקציב של עד 50 מיליון שקל לחודשיים.
משרד העבודה והרווחה תגבר מאוד מאז תחילת המשבר את מפעל ההזנה לקשישים מאוכלוסיות רווחה כדי להקטין את הצורך שיצאו לקניות. לצורך זה משתמשים בהתקשרות עם חברת מילגם, שמספקת בשגרה את הארוחות לבתי הספר. הפעילות התחילה בראשית השבוע שעבר עם 60 אלף איש, והגיע למאה אלף. העלות מוערכת בכעשרה מיליון שקל לשבוע, כלומר יותר מ-40 מיליון לחודש. העלויות של שתי הפעולות צפויות להיות גבוהות בהרבה מ-70 מיליון שקל, אבל חלק מהכסף יילקח מפעולות של משרד העבודה והרווחה שלא התקיימו בגלל המשבר.
(שחר אילן)
10:00 - חולה קורונה בן 34 קפץ מקומה 3 בביה"ח פוריה, מצבו קשה
ניסיון התאבדות במחלקת חולי הקורונה: חולה בן 34, שהיה מאושפז בבית החולים פדה פוריה בטבריה, נמצא מוטל על הקרקע בסמוך למבנה המחלקה הייעודית לחולי קורונה, לאחר שקפץ מהקומה השלישית של הבניין. החולה הועבר בדחיפות לחדר הלם, מצבו קשה וככל הנראה הוא יזדקק לניתוח.
מהמרכז הרפואי נמסר כי החולה, שניסה לשים קץ לחייו, אושפז לפני כשבוע במצב קל, לאחר שהגיע מבידוד ביתי. המשטרה פתחה בחקירת נסיבות האירוע. החולה, נשוי ואב לשניים, שוחח במהלך השבוע כמה פעמים עם העובדת הסוציאלית במחלקה. צוות המרכז הרפואי עדכן את בני משפחתו של החולה לגבי מצבו.
אירוע דומה של מצוקה נפשית בעקבות אשפוז במחלקה ייעודית לחולי קורונה אירע באמצע החודש גם בבית החולים וולפסון בחולון. צעיר שחזר מטיול סקי באוסטריה ואובחן כחולה, פרץ את דלתות חדר הבידוד אחרי ארבעה ימי אשפוז וניסה להימלט. הצעיר שבר את החלון באלימות, ושוטרים שהוזעקו למקום הצליחו למנוע ממנו להימלט והשיבו אותו לבידוד ולהמשך טיפול.
09:00 - כל נבדק שלישי בבני ברק - חולה; בת"א - כ-6% בלבד
מנתונים שמראים את חומרת ההתפרצות בערים החרדיות, עולה כי בני ברק מתקרבת לירושלים במספר הנדבקים בנגיף הקורונה. על פי הנתונים, 505 מתושבי העיר נדבקו בנגיף לעומת 568 בירושלים - הגדולה ממנה כמעט פי 5. גם נתוני מספר הנבדקים מראים זאת בבירור: בבני ברק יותר משליש מהנבדקים קיבלו תשובה חיובית (נדבקו בקורונה), לעומת כ-10% בירושלים ו-6% בתל אביב. כל זאת, בזמן שהעלייה הכללית במספר החולים מתמתנת.
ביחס לנתוני הערים הקודמים, שפורסמו ביום שישי, נראתה עלייה מדאיגה מאוד במספר הנדבקים בבני ברק. אז היה מדובר ב-267 חולים לעומת 211 בתל אביב, ואילו לפי הנתונים הללו כבר עומד כאמור מספר החולים בעיר על 505 איש. בסך הכול נערכו 1,462 בדיקות לתושבי העיר. בתל אביב עלה מספר הנדבקים באופן מתון בהרבה, ל-263. מספר הבדיקות גדול בהרבה - 4,380 בדיקות. בירושלים נערכו 5,368 בדיקות.
בהמשך הרשימה נמצאות אשקלון, שם נדבקו 108 איש (מתוך 998 בדיקות), ראשון לציון (95 נדבקים ו-1,866 בדיקות), פתח תקווה (91 ו-1,479), מודיעין-מכבים-רעות (79 ו-1,154), רמת גן (76 נדבקים ו-1,352 בדיקות), נתניה (75 ו-1,033) ואשדוד (73 ו-1,110). מספר נדבקים רב ביחס לגודל העיר יש גם בעיר הדתית-חרדית אלעד - 64 נדבקו לעומת 261 בדיקות בלבד, ובמגדל העמק - 64 נדבקו ונערכו 340 בדיקות. גם באפרת מספר הנדבקים גבוה - 49. שם נערכו 411 בדיקות לתושבי העיר.
בנוגע ל-263 איש שנדבקו לא ידוע מקום מגוריהם. מספר הבדיקות שנערך לאלו שמקום מגוריהם לא ידוע עומד על 6,274, ושיעור החולים המאומתים - 4% - נמוך בהרבה מביתר הערים, ודווקא הוא עשוי לתת תמונת מצב מדויקת לגבי התחלואה באוכלוסייה הכללית.
הבוקר נמסר ממשרד הבריאות כי על פי הנחיית שר הבריאות יעקב ליצמן, הורה מנכ”ל המשרד משה בר סימן טוב לקופות החולים על פתיחת ארבעה סניפים בבני ברק לטובת דיגום וטיפול בחולים שסובלים מתסמינים של נגיף קורונה: חום מעל 38 מעלות או שיעול או קושי בנשימה. ההגעה לסניפים היא בתיאום מראש בלבד.
08:30 - מספר חולי הקורונה בישראל עלה ל-4,831, מתוכם 83 במצב קשה
משרד הבריאות מסר הבוקר (ג') כי מניין חולי הקורונה בישראל עלה ל-4,831, בהם 83 במצב קשה. העלייה במספר הנדבקים מתמתנת - עוד 136 חולים ביחס לעדכון האחרון. מתוך החולים, מצבם של 83 מוגדר קשה, 69 מהם מונשמים. עד כה החלימו 163 חולים.
07:45 - הצעירה ביותר עד כה: נפטרה חולת קורונה בת 49
גילאי הקורבנות ממשיכים לרדת: אישה בשנות ה-50 לחייה נפטרה בבית החולים שיבא ותושבת לוד בת 49 נפטרה בבית החולים אסף הרופא. בכך עלה מספר קורבנות הקורונה ל-18. מהמרכז הרפואי שיבא נמסר הבוקר כי "לאחר 10 ימים בהם צוות המחלקה לטיפול נמרץ בחולי קורונה נאבק על חייה, נפטרה הלילה מטופלת בשנות ה-50 לחייה שסבלה ממחלות רקע". כמה דקות לאחר מכן מסרו מהמרכז הרפואי שמיר אסף הרופא כי חולת קורונה בת 49 שהתקבלה למרכז הרפואי ביום חמישי האחרון, לאחר שנמצאה חיובית לנגיף. "החולה סבלה ממחלות רקע ונפטרה הלילה עקב סיבוכי הנגיף", הודיעו.
07:00 - הממשלה אישרה את ההגבלות החדשות במהלך הלילה
שעה קלה אחרי שראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע לציבור על ההגבלות החדשות במסגרת המאבק בהתפשטות מגפת הקורונה, התכנסה אמש (ב') הממשלה כדי לאשר את הצעדים באופן רשמי. במהלך הלילה אישרה הממשלה את ההגבלות, שבמסגרתן תיאסר התקהלות של יותר משני בני אדם, חתונות ייערכו ללא אורחים ומספר העובדים במקומות העבודה יצומצם עוד יותר.
אלו ההנחיות שאושרו:
*לא תתאפשר התכנסות, לרבות לא לצורך תפילה וחתונה, במרחב הציבורי. יתאפשר בכותל המערבי קיום מניין אחד, בכל תפילה, של 10 אנשים במרחק של 2 מטרים זה מזה. הלוויה תערך במקום פתוח בלבד ובהשתתפות של עד 20 אנשים. ברית מילה תיערך בהשתתפות של עד 10 אנשים. התקנות לעניין חתונה יכנסו לתוקפן ב-1 באפריל בשעה 08:00.
*נקבע כי טרם הגעת העובד למקום העבודה, העובד ימדוד חום וימלא הצהרה על מדידת חום והיעדר תסמינים (חום גוף מעל 38 מעלות צלזיוס, שיעול, קושי בנשימה). העובד יגיע למקום העבודה עם הטופס המלא לאותו יום, ועל המעביד לאסוף ולשמור את הטפסים כאמור. לעניין עובד שאינו מועסק במסגרת עסק או משלח יד של המעסיק – הצהרה יכולה להיעשות בעל פה.
*במקום עבודה שבו לא ניתן לשמור על מרחק של 2 מטרים בין עובד לעובד ידאג המעסיק לאמצעים אחרים למניעת הדבקה.
*לכל עובד יוקצה ציוד אישי קבוע ככל הניתן. ציוד בשימוש של יותר מאדם אחד יעבור חיטוי קפדני לפני כל העברה מאדם לאדם.
*תינתן הנחיה לעובדים לשמור בקפדנות על כללי היגיינה ובכלל זה שטיפת ידיים.
*תינתן הנחיה לעובדים כי בעת שימוש במעלית במקום העבודה, לא יהיו במעלית יותר משני נוסעים.
*גם מעבדות לתיקון מוצרי תקשורת ומחשבים יורשו לקבל לקוחות בבית העסק בהתאם להנחיות משרד הבריאות. שירותי משלוחים מותרים לכל סוגי המוצרים ובהתאם להנחיות משרד הבריאות.
*הבהרה בעניין בעלי דוכנים בשוק קמעונאי: בעל דוכן בשוק קמעונאי רשאי לפתוח חנות מקוונת, שממנה יוכל לספק מוצרים בשירות משלוחים בלבד. הכל כמובן בתנאי שהשוק והדוכן עצמו סגורים לקהל.
* הבהרה לסעיף הנוגע ליציאת אנשים: הממשלה החליטה כי יציאה ממקום מגורים, תותר ליחיד או לאנשים הגרים באותו בית, לזמן קצר ולמרחק של עד 100 מטר ממקום המגורים.
גרף חולים בישראל:
צעקות בין ראש הממשלה לשר הביטחון
במהלך הישיבה התעורר ויכוח קשה שהידרדר לצעקות בין נתניהו לבין שר הביטחון נפתלי בנט, סביב נושא מספר הבדיקות הקורונה. ראש הממשלה אמר לבנט: "אם אין מודל נכון - קח את הבדיקות לכפרות. נפסיק עכשיו את הוויכוח ותמשיך אותו בטלוויזיה". מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב אמר לשר הביטחון: "אתה יורד עלינו, אבל משרד הביטחון לא מספק את הסחורה לקיום יותר מ-10,000 בדיקות ביום ראשון".
נתניהו: "בר סימן טוב, תקבע זמן לשרים לקבל עדכון בכל נושא הבדיקות עם כל גורמי המקצוע". הוא פנה לבנט ועקץ שוב: "נפתלי, הבנו את זה. ואם לא הבנו עכשיו - אז נראה את זה אחר כך בטלוויזיה".
בנט ובר סימן טוב המשיכו להתווכח סביב השאלה מדוע לא מבוצעות יותר בדיקות. השר טען שמשרד הבריאות לא מגיע למספר הבדיקות שאליו הנחה ראש הממשלה להגיע. בר סימן טוב ענה לו בין השאר שמשרד הבריאות מחכה לרכש המטושים שמשרד הביטחון הבטיח.
חולים מונשמים מול מתים:
על פי ההנחיות החדשות, שאישרה הממשלה הלילה, לא תותר כאמור התקהלות של יותר משני אנשים שאינם מאותה משפחה גרעינית. יוטל איסור על השתתפות בחתונות במרחב הציבורי החל מיום רביעי בחצות. תותר חופה וקידושין אך ורק בחיק המשפחה הגרעינית, בלי אורחים ומוזמנים.
כמו כן יוטל כאמור איסור על תפילה בקבוצה במרחב הציבורי, לרבות במקומות פתוחים. המשמעות היא, כפי שאמר נתניהו מוקדם יותר, שמעתה תפילות מותרות רק ביחידות. עם זאת, בעקבות דרישתו של שר הפנים אריה דרעי, יתקיימו בכותל המערבי שלוש תפילות ביום בהשתתפות עשרה אנשים, כדי שלא ייפסק רצף התפילה באתר הקדוש. תפילה מצומצמת תתאפשר גם במערת המכפלה. כמו כן, אישרה הממשלה לתחנת הרדיו החרדית "קול ברמה" לערוך שלוש פעמים ביום תפילה בשטח פתוח עם מניין של עשרה אנשים ולשדר אותה בשידור חי.
השתתפות בהלוויות תוגבל לעד 20 משתתפים במקום פתוח בלבד, ואילו בברית מילה תותר השתתפות של עד ל-10 בני אדם, במקום פתוח בלבד, תוך שמירת מרחק של שני מטרים.
הממשלה אישרה גם כי במקום עבודה לא ישהו בו זמנית יותר מעשרה עובדים או 15% ממצבת העובדים, לפי הגבוה מביניהם. מעסיק יהיה רשאי להחזיר את מספר העובדים לשהייה בו-זמנית ל-30%, ובלבד שהעלאה חיונית לפעילות השוטפת של מקום העבודה. לא תהיה מגבלה על המשך העבודה בענף הבנייה ובתחום התשתיות.
מספר העובדים במגזר הציבורי לא יהיה גדול מ-20% ממצבת העובדים. אם מנהל משרד סבר שיש צורך חיוני בשהייה של עובדים חיוניים נוספים, יגיש דיווח לנציב שירות המדינה ויפרט את מספר העובדים הנוספים שנוכחותם חיונית והטעמים לכך. הוראות אלה לא יחולו על צה"ל, שב"ס, משטרת ישראל, שב"כ, המוסד, הרשות הארצית לכבאות ולהצלה, המל"ל, הרשות להגנת עדים, מערך הסייבר הלאומי, המכון הביולוגי, החברה הישראלית לחקר מדעי החיים והמדפיס הממשלתי.
הממשלה אישרה להוסיף עובדי פיקוח מהמגזר הציבורי המוסמכים בהטלת קנסות, שאינם עובדים חיונים במשרדיהם, כדי לסייע בהגברת האכיפה של הצווים והתקנות למניעת התפשטות נגיף הקורונה.
עובדי מעטפת שאינם עוסקים בליבת העבודה אלא במתן שירותים לעובדי הליבה – לא יעבדו אלא אם שהותם חיונית להמשך הפעילות השוטפת. במקום שנהוג לעבוד בו במשמרות ישבץ המעסיק, ככל הניתן, את אותם העובדים בכל משמרת, על למנוע חשיפה לעובדים נוספים.
באותו נושא, החיוב לבדוק חום בכניסה למקומות עבודה תוחלף במילוי יומי של טופס הצהרת בריאות על ידי העובד. העובד יגיע למקום העבודה עם הטופס המלא לאותו יום, ועל המעביד לאסוף ולשמור את הטפסים כאמור. לעניין עובד שאינו מועסק במסגרת עסק או משלח יד של המעסיק – הצהרה יכולה להיעשות בעל פה.
לכל עובד יוקצה ציוד אישי קבוע ככל הניתן, ובכלל זה מקלדת, עכבר וטלפון קווי. ציוד בשימוש של יותר מאדם אחד, יעבור חיטוי קפדני לפני כל העברה מאדם לאדם. מעסיקים יחויבו להנחות עובדים על שמירה קפדנית של כללי היגיינה ובכלל זה שטיפת ידיים. במקומות עבודה תיאסר עלייה של יותר משני אנשים במעלית בו זמנית.
השרים שקלו הקלה בנושא השווקים ולבסוף החליטו כי בעל דוכן בשוק קמעונאי רשאי לפתוח חנות מקוונת, שממנה יוכל לספק מוצרים בשירות משלוחים בלבד. הכל בתנאי שהשוק והדוכן עצמו סגורים לקהל.
מעבדות לתיקון מוצרי תקשורת ומחשבים הוחרגו מהאיסור על פתיחת חנויות ומעבדות לציבור. הן יורשו לקבל לקוחות בבית העסק בהתאם להנחיות משרד הבריאות. שירותי משלוחים מותרים לכל סוגי המוצרים ובהתאם להנחיות משרד הבריאות.
יוטל עונש מאסר של שישה חודשים או קנס כספי על מי שיפעיל חנות או מעבדה בדרך של פתיחה לציבור בניגוד לתקנות.
עוד נדרשה הממשלה לאשר להקצות 600 חיילים לסיוע למשטרת ישראל באכיפת הוראות תקנות שעת חירום. זאת במטרה לאפשר את הרחבת הנוכחות המשטרתית במרחב הציבורי וכדי ליצור נוכחות ובולטות בימי קורונה. החיילים לא יבצעו משימות ולא ישתתפו בפעילות ליבה משטרתית. לא יוענקו לחיילים סמכויות שוטר. הם יוצבו במשימות לצד שוטרים ויפעלו בהתאם להנחיות השוטרים.
מדובר צה"ל נמסר כי החיילים הוקצו לביצוע סיורים, בידוד שטחים ואבטחתם, חסימת צירים ועוד. הכוחות עברו הכשרה למשימה במרחב האזרחי והוצגו להם מאפייני ואתגרי המשימה. עוד ציין דובר צה"ל בהודעתו כי החיילים יפעלו בצמוד לשוטרים ויענדו תג ועליו דגל ישראל - מפקדים יישאו נשק.
"צה"ל ימשיך לסייע ככל שיידרש בהתמודדות עם התפשטות הקורונה", נכתב בהודעה. מפקד בסיס האימון של חטיבת גולני, סגן אלוף סיוון בלוך אמר לחייליו: "אימנו אתכם להילחם מול אויב בלבנון, סוריה, איו"ש, ועזה. הפעם אתם נלחמים מול אויב קצת אחר - הקורונה. עלינו לעשות את המשימה בצורה הטובה, האיכותית והמקצועית ביותר, זו חובתנו".
במידה שמשטרת ישראל תידרש להקצאת חיילים נוספת, שר הביטחון והשר לביטחון פנים רשאים להגדיל את הקצאת החיילים עד ל-1,400 חיילים תוך תיקון החלטת הממשלה. החיילים יאבטחו את השוטרים בתפעול מחסומים לאכיפת תקנות הקורונה. החיילים לא יפעילו כלפי אזרחים סמכויות כלשהן לרבות הטלת קנסות ותשאול. הצוותים המשותפים לא יפעלו לאכיפה בבתי מגורים או בעסקים אלא במרחב הציבורי בלבד. אין כוונה לעשות שימוש בכלי רכב מבצעיים של צה"ל.
שר הפנים אריה דרעי, שמונה על ידי נתניהו להיות הפרויקטור מטעם הממשלה למאבק נגד התפשטות נגיף הקורונה ביישובים החרדיים והערביים, עדכן את הממשלה בצעדים שננקטים בתחום זה. קודם לכן התקיימה ישיבה בעניין בהשתתפות נתניהו, דרעי, שר הבריאות יעקב ליצמן, שר הביטחון נפתלי בנט, שר האוצר משה כחלון וגורמי המקצוע.
בישיבה הוחלט שמשרד הפנים, בתיאום עם פיקוד העורף, ירכז את העברת חולי קורונה ואנשים שהוכנסו לבידוד ביישובים החרדיים והערביים למלוניות כדי למנוע המשך ההדבקה בנגיף. הדגש יינתן על אוכלוסיות מוחלשות. משרד הפנים יעבוד בתיאום עם הרשויות המקומיות. כבר ביום ראשון הושכרו בתי מלון ומבנים בירושלים ובני ברק לשם העברת מבודדים.