בנק ישראל הורה לבנקים להנפיק כרטיסי דביט למקבלי קצבאות
הבנקים נדרשים לפנות ללקוחות המקבלים משכורת או קצבה, ואין ברשותם כרטיס אשראי, ולהציע להם כרטיס חיוב מיידי. המטרה: למנוע הגעה לסניפים הדואר והבנקים
מה יעשו בימים אלה אנשים שאין להם כרטיס אשראי ואין באפשרותם לבצע פעולות מרחוק? על האוכלוסיה הזו ניתן למנות, למשל, פושטי רגל ומקבלי קצבאות שלא יכולים למשוך מזומן במכשירי הכספומט או לבצע רכישות מרחוק. כל זאת כשדווקא עכשיו הבנקים מצמצמים את קבלת קהל בסניפים וישנן אוכלוסיות שממילא לא יכולות להגיע לסניף (אוכלוסיות בסיכון, אנשים השוהים בבידוד).
- מימון ישיר: משבר הקורונה יחתוך את שווי תיק ההלוואות
- זינוק של 110% בביטולי צ'קים בשבועיים האחרונים
- הפיקוח על הבנקים לבנקים וחברות האשראי: תפעלו באופן פרואקטיבי לסייע למשקי בית ועסקים
כדי לתת מענה לבעיות אלו, הורה היום (יום ב') בנק ישראל לכל הבנקים לבצע פנייה יזומה ללקוחות המקבלים משכורת או קצבה ואין ברשותם כרטיס אשראי או כרטיס חיוב מיידי (דביט קארד) או שהם לא מחוברים לפעילות בערוצים ישירים (כמו אתר הבנק, אפליקציה וכיו"ב), להציע להם להצטרף לשירותים אלה.
בנוסף, גובש מתווה למקבלי קצבאות הביטוח הלאומי, לפיו הבנקים ינפיקו ללקוחות אלו כרטיסי חיוב מיידי (דביט), אשר ישלחו אליהם בדואר.
במקביל, הבנקים הונחו לאפשר הנפקת כרטיס דביט ללקוחות פושטי רגל וצירופם לשירות המאפשר ביצוע פעולות בחשבון דרך אתר האינטרנט של הבנק והאפליקציה, ללא צורך באישור הנאמן בכל בקשה פרטנית. זאת על בסיס עמדת הכונס הרשמי שנתן לכך הרשאה גורפת. צעד זה יקל מאד על תהליך הצירוף של פושטי הרגל לשירותים אלה, ככל שיחפצו בכך.
עו"ד קארין שמעון-שובל ממשרד עו"ד שמעון-שובל, המתמחה במשפט מסחרי, בנקאות וחדלות פירעון, מציינת כי מדובר בצעד משמעותי עבור אוכלוסיית פושטי הרגל. לדבריה, "צעד זה מתיישב גם עם התפיסה שבבסיס חוק חדלות פרעון החדש הרואה כערך ראשון את שיקומו הכלכלי של פושט הרגל. המהלך מצטרף להקלות נוספות שכבר אושרו בכל הנוגע להגבלת ההליכים שניתן לנקוט כנגד חייבים בהוצאה לפועל בתקופה זו".
מכונס הנכסים הרשמי נמסר כי הם מקדמים גם מהלך מול בנק ישראל והבנקים להנפקת כרטיסי אשראי וחיוב לאנשים שמונה להם אפוטרופוס ולאפוטרופסים.