דוד פתאל: "תחום התיירות יהיה הראשון שיתאושש מהמשבר"
קבוצת המלונאות הודיעה, במקביל לפרסום הדוחות, על הפחתת שכר מדורגת לכל העובדים, בשיעור של 20%-40%; בעל השליטה דוד פתאל מוותר על דמי הניהול החל מה-1 באפריל ועל מענק של 5.9 מיליון שקל; פתאל סיימה את 2019 עם רווח נקי מנוטרל של 225 מיליון שקל - מול 239 מיליון שקל בשנה קודמת
תחת הצל הכבד שמשבר הקורונה מטיל על ענף המלונאות, פתאלמפרסמת דוחות כספיים, המשקפים צמיחה חזקה ב-2019. ההכנסות של קבוצת פתאל, בעלת רשת של 222 בתי מלון בישראל ובעולם, צמחו ב-41% והסתכמו ב-5.35 מיליארד שקל. הצמיחה בהכנסות נובעת, בין היתר, מהגדלת פורטפוליו המולונות של החברה במחצית השניה של 2018 ובתחילת 2019. בשורת הרווח הנקי פתאל מציגה צניחה חדה, אולם זאת נובעת כתוצאה מיישום תקן תשבונאי (IFRS 16) . בניטרול השפעות התקן, הרווח הנקי של פתאל ב-2019 הסתכם ב-225 מיליון שקל, ירידה קלה בהשוואה לרווח של 239 מיליון שקל שנה קודם לכן.
- חבל הצלה? רשתות פתאל ואברהם הוסטל במגעים עם קבלנים להשכרת חדרים לעובדים פלסטינים
- הקורונה עצר את ההתפשטות של דוד פתאל
- פתאל מקפיאה את כל תשלומיה לספקים החל מ-1 באפריל
משבר הקורונה, שפרץ והתפשט במהלך הרבעון הראשון לא בא לידי ביטוי בתוצאות של פתאל החזקות בשנה שחלפה, אולם הוא צפוי לבוא לידי ביטוי ביתר שאת בדוחות הבאים של החברה. המשבר הוביל את פתאל להחלטה על סגירת 160 מלונות מתוך 182 המלונות הפעילים של הקבוצה בישראל ובאירופה. בדוחותיה הכספיים מפרטת פתאל את המהלכים שבהן היא נוקטת על מנת להתמודד עם השפעות משבר הקורונה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
אלו כוללים צמצומים והתייעלות של כוח אדם, הוצאת עובדים לחופשה ללא תשלום ולחופשות יזומות, צמצום פעילות הרווחה וההדרכה, איחוד תפקידים, סגירת מלונות עם תפוסה נמוכה, קבלת הנחות מספקים, עצירת מרבית ההשקעות והשיפוצים, הצבת שמירה על בתי המלון 24 שעות ביממה, פנייה לקבלת הנחות ודחיות תשלום מרשויות מדינה שונות, עצירת פרויקטי מיתוג ודיגיטל, השהיית תשלומי שכירות בגין חלק מהמלונות שנסגרו בשל סיכול וכוח עליון, הכנסת שותפים למלונות באירופה, מכירת מלונות באירופה, מימון מחדש לנכסים לא משועבדים וקבלת הלוואות בערבות מדינה.
במקביל לפרסום הדוחות החליטה הנהלת פתאל על הפחתת שכר מדורגת בשיעור שבין 20% ל-45% לכל העובדים בקבוצה. בנוסף הוחלט על הפחתה של 40% משכר הבסיס החודשי של הסמנכ"לים והמנהלים הבכירים ועל ויתור על מחצית מהבונוס שהם זכאים לו בגין שנת 2019. דוד פתאל הודיע שהוא מוותר באופן בלתי חוזר על דמי הניהול שהוא זכרי להם החל מ-1 באפריל 2020 ושהוא מוותר על מענק שהוא זכאי לו על 2019 בסכום של 5.9 מיליון שקל.
עד כה הוציאה פתאל כ-5,500 מעובדיה בישראל לחופשה ללא תשלום, ובכללם את שלושת בניו של בעל השליטה. פתאל מציינת שבכוונתה להוציא את מרבית עובדיה באירופה לחופשה ללא תשלום או לחופשות יזומות על חשבון ימי החופשה שצברו. מתחילת השנה צנחו מניותיה של פתאל החזקות ב-82%, הירידה החדה ביותר במדד ת"א 125. אגרות החוב של החברה ספגו גם הן ירידות שערים חדות והן נסחרות בתשואת אג"ח זבל שמגיעה ל-33%.
דוד פתאל, יו"ר הדירקטוריון ומנכ"ל פתאל החזקות, התייחס למשבר הקורונה והביע אופטיות ביחס ליכול של החברה להתמודד איתו "אני רוצה להזכיר לכולם שתחום התיירות תמיד היה התחום הראשון שנפגע בעת משבר וגם יהיה הראשון שיתאושש ממנו". ביחס לדוחות השנתיים הוסיף פתאל ש"הדוחות המצוינים של 2019 אינם משקפים את המצב כיום אבל הם בהחלט משקפים את הצמיחה של החברה ורווחיותה במצב של שגרה, אליה נחזור במוקדם או במאוחר. אני סמוך ובטוח שלאחר המשבר החברה תדע לנצל את כל ההזדמנויות שתהיינה בתחום פעילותה ותחזור לרווחיות גבוהה".