מי יהיו פרקליט המדינה וחברי הוועדה לבחירת שופטים?
המאבק על מערכת המשפט הוא במוקד המו"מ בין הליכוד וחוסן לישראל, ויש עוד כמה מינויי מפתח חוץ משר משפטים ויו"ר הכנסת; מובטחות קטטות מדממות על כל מינוי. או שלא, ונתניהו יהנדס לטובתו את כל המינויים האלה
הקרבות הגדולים במשא ומתן בין הליכוד לחוסן ישראל הם על מערכת המשפט. ברור שהתפשטות קורונה זו הסכנה הברורה והמיידית לעם ישראל, אבל בנימין נתניהו הרב תכליתי לא מאבד לרגע קשר עם המינויים שרלבנטיים למערכת המשפט. כרגע ממוקד המשא ומתן בשר המשפטים ויו"ר הכנסת, שני צינורות מרכזיים בהליך החקיקה, שעלולים להתברר כצינורות הנשמה שיסננו הצעות חוק שאינן רצויות לנתניהו ויקדמו אחרות שמועילות לו.
- בליכוד צריכים להכריע אם הם מפלגה או כנופיה
- לפעמים הרוב זקוק להגנה מפני עריצות המיעוט
- ח"כ משה גפני כבר לא בטוח: חילוקי דעות סביב ראשות ועדת הכספים
מסתמן שהשר יהיה של חוסן לישראל והיו"ר של הליכוד. אם הליכוד מתעקש על הסכמתו למועמד השר, על חוסן לישראל להתעקש על הסכמתה ליו"ר. כלומר, שני המינויים – בהסכמה.
אבל, יש עוד כמה תפקידים חיוניים שאינם שר או יושבי ראש ועדות שכדאי לשים לב כיצד יייבחרו ולטובת מי.
חברי הוועדה לבחירת שופטים
הממשלה והכנסת שולחות ארבעה נציגים לוועדה לבחירת שופטים. שר המשפטים, שר נוסף ושני חברי כנסת. בעבר היה מקובל שחברי הכנסת הם מהקואליציה ומהאופוזיציה. הנוהג הזה בוטל בימי שרת המשפטים איילת שקד, מהלך שסייע לה להשתלט על הוועדה וביחד בן בריתה אפי נווה לבודד את השופטים למיעוט של שלושה מתוך תשעה חברי ועדה. כנסת וממשלה חדשות בוחרות את נציגיהן לוועדה החשובה הזו. בהנחה ששר המשפטים יהיה מחוסן לישראל השר השני יהיה מהליכוד, חשוב לקבוע ששני חברי הכנסת יתחלקו גם הם בין שתי השותפות.
פרקליט מדינה
עו"ד דן אלדד מכהן במינוי זמני. פרקליט המדינה נבחר בידי ועדה שבראשה היועץ המשפטי לממשלה וחבריה - שר משפטים או יועץ משפטי לשעבר; חבר כנסת שנבחר בידי ועדת חוקה, חוק ומשפט; נציג לשכת עורכי הדין; ואיש אקדמיה בתחומי המשפט הציבורי והפלילי שייבחר בידי הדיקנים של הפקולטות למשפטים. לממשלה השפעה מכרעת במינוי חברי הוועדה וכדאי שנציגי חוסן לישראל יתנו דעתם להרכב הוועדה.
היועץ המשפטי לממשלה
גם בחירת היועץ המשפטי לממשלה היא בידי ועדת איתור. אביחי מנדלבליט מסיים את כהונתו בינואר 2022 בתוך תקופת כהונתה של הממשלה שעומדת לקום. בראש ועדת האיתור עומד שופט בית המשפט העליון וחבריה הם שר משפטים לשעבר, חבר כנסת, נציג לשכת עורכי הדין ונציג אקדמיה. חשוב להדגיש שמאז שיועצים נבחרו בידי ועדות איתור, כל השלושה שנבחרו – מני מזוז, יהודה וינשטיין ומנדלבליט – היו המועמדים המועדפים על ידי ראש הממשלה ולכולם התנגד ראש הוועדה, שופט בית המשפט העליון. גבי בך התנגד למזוז, תאודור אור התנגד לווינשטיין ואשר גרוניס התנגד למנדלבליט. המסקנה פשוטה: הממשלה בוחרת, באמצעות הרוב בוועדה, את היועץ המשפטי לממשלה. וגם זאת, לתשומת ליבה של חוסן לישראל. לא בטוח שניתן להסכים היום על הכל, אבל כשתגיע השעה – מובטחות קטטות מדממות על כל מינוי. או שלא, ונתניהו יהנדס לטובתו את כל המינויים האלה.