$
מט"ח וסחורות

רצף העליות נמשך - השקל מתחזק מול הדולר והיורו

הדולר נסוג מול המטבע המקומי ב-0.7% ל-3.59 שקלים, היורו יורד ב-0.5% ל-3.94 שקלים; ג'יי.פי מורגן, טרם פרסום נתוני הבקשות לדמי אבטלה בארה"ב שניפצו את השיא: "מספרים גרועים עוד יותר מהתחזיות יכולים לתמוך בדולר - אנשים יחליטו להחזיר את הכסף שלהם הביתה"

מיקי גרינפלד 16:4726.03.20

השקל ממשיך במסע הטיפוס שלו אל מול המטבעות הזרים - הדולר נחלש היום (ה') ב-0.7% ונסחר ב-3.59 שקלים, היורו יורד ב-0.5% לשיעור של 3.94 שקלים.

 

מוקדם יותר היום נסחר המטבע המקומי במגמה מעורבת: הדולר נסוג מול השקל ב-0.5% ל-3.62 דולר, היורו לעומת זאת התחזק ב-0.7% ל-3.96 שקלים. בשוקי המטבעות העולמיים: היורו עולה ב-0.8% ל-1.096 דולר, הפאונד עולה ב-1.2% ל-1.203 דולר.

בוול סטריט וגם בשוקי המטבעות המתינו בדריכות למספרים המעודכנים על הבקשות הראשונות לדמי אבטלה בשבוע שעבר - שעם פרסומם ריסקו את התחזיות. לנוכח הפיטורים ההמוניים, בעקבות משבר הקורונה, התחזיות עמדו על נסיקה במספר מגישי הבקשות בתאריכים 21-15 במרץ ל-2.5 מיליון – מול 281 אלף בשבוע שקדם לו. ועל כן, המציאות עולה לעתים על כל דמיון (או על כל תחזית) והשיא החדש עולה ביותר מפי 2 מהתחזיות, כאשר מספר הבקשות לדמי אבטלה טיפס בחדות ל-3.26 מיליון איש.

 

"הנתונים צפויים לקפוץ למספרים דמיוניים של בין 2 ל-3 מיליון בקשות", נכתב בסקירה שפרסמו כלכלני BMO קפיטל. אתמול אושרה בקונגרס חבילת הסיוע של הממשל הפדרלי, בסכום של כ-2 טריליון דולר.

 

"יכול להיות שזה יהיה קשה לעיכול עבור השוק, המספרים הרעים כבר מתומחרים במידה מסויימת אבל יש אנשים שחושבים שהם יהיו גרועים עוד יותר. בשורה התחתונה, זה יכול לתמוך בדולר אם אנשים יחליטו להחזיר את הכסף שלהם הביתה", אמר הבוקר בטוקיו אנליסט המחקר של ג'יי. פי מורגן טוהרו סאסאקי (Tohru Sasaki)

  

 צילום: בלומברג

 

 

גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, אמר היום כי נדרשת תוכנית הרחבה תקציבית מקיפה ורחבה בכדי להתמודד עם ההשלכות הכלכליות החמורות של משבר הקורונה. זאת, תוך התמקדות בהכלה ובספיגה של ההשלכות המיידיות של הסגר באופן כזה שיאפשר, לאחר הסרת הסגר, חזרה מהירה ככל שניתן לשגרה כלכלית. "מול  המשבר החמור השורר בעת הנוכחית יש מקום, להערכתנו, להגמיש את יעדי הגירעון לטווח הקצר ולהפעיל 'קופסא תקציבית' ייעודית לטיפול בהשלכות הכלכליות של משבר הקורונה. מהלך זה חשוב בעיקר כדי לאותת שתקציב המדינה תחת שליטה, שהמדיניות פועלת באופן אקטיבי לטיפול במצב, ושהחריגה הזמנית מיעד הגירעון מיועדת כולה לטיפול יעיל במשבר. מדובר בשימוש בקופסא תקציבית, כמו ב-2006, שמטרתה לאפשר הגדלת הוצאות השנה במידה ניכרת, מבלי שהגדלה זו תיכנס באופן פרמננטי לבסיס התקציב", אומר בפמן.

 

יתרות מטבע החוץ של מדינת ישראל גדלו בשנת 2019 ב-10.7 מיליארד דולר – מ-115.3 מיליארד דולר בסוף שנת 2018 ל-126 מיליארד בסוף 2019. כך עולה מדוח יתרות המט"ח של בנק ישראל לשנה שעברה.התשואה על יתרות המט"ח עמדה על 6.1%. התשואה מחושבת בהתאם לסל ממנו מורכב תיק היתרות המכונה נומרר (נכון לסוף 2019 המשקלות עמדו על - 67.7% דולר, 29.7% יורו ו-25.5% פאונד). בממוצע עמדה התשואה על 3.1% לשנה בשלוש השנים האחרונות ו-2.3% לשנה בחמש השנים האחרונות.

 

בבנק מציינים כי תרומת הניהול הפעיל (שנמדדת ע"י השוואת תשואת התיק לתשואת תיק חסר סיכון), הייתה ב-2019 על 4.6% כאשר מתוך זה התרומה של המניות הייתה המשמעותית ביותר מבין תרומות נכסי הסיכון – 3.4%. עוד מציינים בבנק כי התנאים הפיננסיים בשנה שעברה היטיבו עם ביצועי תיק היתרות: ירידה בתשואות לפדיון של אג"ח דולריות שבהן מושקע חלק הארי של היתרות, במקביל לעלייה במחירי נכסי סיכון, מניות ואג"ח תאגידיות. דוח היתרות אינו כולל את השפעות התפרצות הקורונה שנהיו משמעותיות יותר בשבועות האחרונים ולכן הבנק מציין כי בתחילת 2020 חלה האטה חדה בפעילות הריאלית ועלייה בסיכונים, בשל התפרצות נגיף הקורונה.

 

 

אמיר ירון נגיד בנק ישראל אמיר ירון נגיד בנק ישראל צילום מסך: לע"מ
x