חיוניים למשק? פקחים ביחידת האכיפה של האוצר פשטו על מושבים בשרון
הפקחים שתפקידם לאכוף עבירות של תכנון ובנייה הגיעו למושבים והמשיכו בעבודתם השגרתית למרות המצב; במשרד האוצר הכחישו כי מדובר בפעילות אכיפה וטענו בתגובה "מדובר בפעילות חיונית"
בשעה שכל המשק מסתחרר והמדינה מבקשת להגביל את תנועת התושבים ולבצע רק עבודות חיוניות החליטו פקחי הרשות לאכיפה במקרקעין במשרד האוצר להמשיך את פעולות האכיפה במושבים, זאת במסגרת תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה.
מעדויות של בעלי משקים במושבים בשרון עולה, כי אתמול (ב') הגיעו למעלה מ-10 רכבי פיקוח של היחידה ולאחר שעברו תדריך במתחם אלונית משמר השרון התפזרו בין המושבים באזור ובמיוחד במושב כפר ידידיה כדי להמשיך בפעילות האכיפה. ממכתב של מזכ"ל תנועת המושבים – עמית יפרח לראש היחידה אבי כהן עולות טענות קשות נגד התנהלותם בימים אלה. "לא מובן ואף תמוה בעיני מדוע נערכים סקרים ובדיקות של מנהל התכנון דווקא בימים אלה, בהם המשק הישראלי מצוי במצב חירום נוכח התפשטות נגיף הקורונה", כותב יפרח ומוסיף, "דרישתנו הינה להקפיא לאלתר את יישום תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה וזאת לכל הפחות עד לאחר שתוקם ממשלה ויגובש מתווה שיאפשר מידתיות הן ביישום ובאכיפה והן בהסדרת השימושים", לשון המכתב.
מכתב נוסף של תנועת האיחוד החקלאי תוקף גם הוא את התנהלות היחידה בימים אלה, המזכ"ל דודו קוכמן, התרעם על כך שהיחידה ממשיכה לפעול כאילו לא אירע דבר. "פניות רבות של חקלאים מגיעות למשרדנו בימים אלה על פעולות של יחידת האכיפה בישובים שונים והדבר מוסיף מתח מיותר על הקיים במציאות שבה אנו נמצאים", כותב כוחמן והוסיף, כי בטרם המצב הייתה תמימות דעים של מרבית המפלגות על הצורך לבטל את התיקון לחוק, וכי סביר שבשעה שהכנסת תתפקד כך גם יקרה.
יחידת האכיפה הארצית לעבירות תכנון ובנייה, הכפופה למשרד האוצר פועלת מאז 1988 בעיקר במקרים שבהן הרשויות המקומיות מגלות אזלת יד בפיקוח ואכיפה. בראש היחידה עומד כיום אבי כהן. במשך עשרות שנים נמנעה היחידה מצעדי אכיפה משמעותיים במושבים ובקיבוצים. אולם ב־2015 מינה היועץ המשפטי לממשלה דאז יהודה וינשטיין צוות בראשות המשנה ליועמ"ש (אזרחי) ארז קמיניץ לבחינת ההתמודדות עם עבירות תכנון ובנייה ופלישות לקרקע ציבורית. בינואר 2016 הגיש הצוות את מסקנותיו, שאחת מהן היתה לבחון אפשרות של הטלת קנסות מנהליים על עבירות בנייה, במקום ההליך הפלילי המסורבל של הוצאת צווי הריסה, שאורך שנים ארוכות ובמקרים רבים אינו מרתיע.
באפריל 2017 קיבלה הכנסת את תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה, שעיגן רבות מהמלצות צוות קמיניץ, ובין היתר הסמיך חלק מוועדות התכנון והבנייה ואת יחידת האכיפה הארצית להטיל קנסות מנהליים. מי שהובילה את המהלך היתה שרת המשפטים באותה תקופה איילת שקד, והמהלך שיזמה זכה לתמיכה רחבה בקואליציה. התקנות נכנסו לתוקף לפני כשנה ומאז מדווחים במושבים על ביקורים תכופים של יחידת האכיפה הארצית. היחידה בוחנת את הבנייה בחלקת המגורים של כל נחלה וגם מחוץ לה, בחלקות שאמורות לשמש לחקלאות בלבד. בחלקות אלה מתגלים לא פעם מבנים חקלאיים לשעבר, כגון לולים ורפתות, שהשימוש שנעשה בהם כיום אינו חקלאי.
ביקורות דומות מבוצעות גם אל מול הבנייה הבלתי חוקית במגזר הערבי, אשר גם מנציגיו נשמעות קריאות להפסקת המהלך ולביטול התיקון. במהלך 3 סבבי הבחירות האחרונים עלה הנושא של ביטול תיקון 116 כאחת הנקודות שאומצו על ידי מספר מפלגות ובהן ימינה, הרשימה המשותפת והליכוד אשר הבטיחו לסקטורים השונים כי יפעלו לביטול התיקון.
בתגובה לפעולות האכיפה שבוצעו אתמול הודו באוצר כי אכן היו במקום, אך טענו כי מדובר בפעולות מסוג אחר, "רשות האכיפה לא עוסקת ולא תעסוק בתקופה הקרובה בסקרים לפי סעיף 254 טז לחוק התכנון והבנייה, זו עבודה המוטלת על פי חוק על הוועדות המקומיות. רשות האכיפה מתמקדת בימים אלה בפעילות חיונית בלבד כגון בלימת בניה חדשה, הגנה על תשתיות לאומיות ומניעת ניצול לרעה של תקופה זו לביצוע עבירות מקרקעין".