בהלמן־אלדובי חוששים שהמשקיעים ימשכו כספים מההלוואות בין עמיתים
הקרן הסחירה של בית ההשקעות גייסה 170 מיליון דולר לרכישת הלוואות מפלטפורמות מקוונות בארה"ב. אם המשבר יעמיק, ייתכנו בקשות פדיון של יותר מ־10% מנכסיה שילחצו למכירת ההלוואות
נפילות בבורסה מבריחות רבים אל חוף המבטחים של המזומן, והציבור פדה מיליארדי שקלים מקרנות הנאמנות. אבל לא רק תעשיית הקרנות המסורתית תחת איום פדיונות כבדים. גם תעשיית הלוואות העמיתים P2P האלטרנטיבית, שתפסה תאוצה בארץ בשנים האחרונות, מאוימת.
בהלוואות הללו משקיעים מעמידים הון להלוואות נושאות ריבית, והפלטפורמה מחברת ביניהם לבין לווים. הלוואות אלה הוצגו כהשקעות סולידיות עם מתאם נמוך לשוקי ההון. בישראל גופים כמו בלנדר וטריא גייסו יותר ממיליארד שקל מהציבור. הבעיה היא שאלה פלטפורמות הלוואות פרטיות, לא סחירות ולא שקופות. אין באמת יכולת לדעת מה מצב הלווים או המלווים, והאם הם דורשים למשוך את כספם, כפי שעושים במוצרי השקעה נוספים בצל החשש מפיטורים וממיתון.
- חברות כרטיסי האשראי מבקשות להצטרף לקרן ההלוואות לעסקים בערבות המדינה
- המפולת מאיימת על שוק הלוואות של 18 מיליארד שקל
- ההלוואות לעסקים צוברות תאוצה, אבל לא מספקות פתרון מלא
הצצה למתרחש בפלטפורמות הללו מגיעה מקרן הלוואות העמיתים הציבורית של הלמן־אלדובי, שפרסמה את דו"חותיה לשנת 2019. הקרן רוכשת הלוואות למטרות השקעה והשאת תשואה באמצעות הלוואות עמית לעמית מפלטפורמות מקוונות בארה"ב. הקרן, שהוקמה ב־2017, גייסה עד כה ממשקיעים 170 מיליון דולר. בדו"חות מובהר כי האטה כלכלית עלולה להקטין את צריכת האשראי ולפגוע ביכולת ההחזר של לווים. ביחס לקורונה מציינים כי המשבר עלול להוביל להאטה ולעלייה באבטלה במשק האמריקאי, שעלולה להשפיע על כושר ההחזר. בעתות משבר, מציינים בקרן, ניתן לזהות עלייה בשיעור חדלות הפירעון של לווים בארה"ב.
חדלות הפירעון הזו נעה בין 2% בתקופות של צמיחה עד ל־7.5% בתקופות מיתון, כמו משבר הסאב־פריים של 2008. במקרה כזה תיתכן השפעה שלילית על הקרן. בקרן מבהירים כי נכון למועד פרסום הדו"ח, אין בידיה אינדיקציות לגבי שינוי מהותי בשיעורי אי־ההחזר בגין הלוואות שרכשו. עם זאת, בשלב זה השותפות לא יכולה להעריך את השפעת משבר הקורונה על הפלטפורמות בתקופה הקרובה. וישנו גם צד המלווים, שעלולים בעתות אלו לבקש את כספם חזרה. השותפות מעריכה כי ככל שהשפעת הנגיף תתרחב, בקשות הפדיון שתקבל עלולות לעלות על 10% מנכסיה.
במצב כזה היא תשקול את דרכי הפעולה, לרבות מכירת ההלוואות ודחיית מועדי הפדיון. שוק ההלוואות המקוונות הוא חלק משוק הלוואות צרכניות שצמח מ־140 מיליארד דולר ב־2018 לרמה של 160 מיליארד דולר ב־2019. כ־36% מההלוואות הללו ניתנו על ידי חברות פינטק כמו Lending club ו־Prosper funding שעמן התקשרה הקרן. בעקבות משבר הקורונה הודיעו הפלטפורמות כי הן נוקטות צעדים לשמירת האינטרסים של המלווים, בהם הפחתת האישורים של לווים בסיכון גבוה והעלאת דרישות ההכנסה של הלווים. בטריא, שמתמקדת בהלוואות למשכנתאות ולקבוצות רכישה, טוענים שהבטוחות גבוהות ולכן אין חשש לקפיצה בבקשות למשוך כסף. בבלנדר, העוסקת בהלוואות צרכניות, טוענים שגובה ההלוואה הממוצעת 22 אלף שקל ולה החזר חודשי של מאות שקלים, וכרגע אין סיכון ממשי לכשל תשלום. מהלמן־אלדובי נמסר:
"ההשקעה סגורה לתשעה חודשים ולאחר מכן ניתן לבצע משיכה בהודעה של 90 יום מראש. נכון להיום, בקרן יש די נזילות וגם בבקשות פדיון של יותר מ־10% אין בכדי לפגוע בנזילותה; לא נרשמה הרעה בתנאי ההחזר של הלווים. כאפיק השקעה במתאם נמוך לשווקים, הקרן השיגה בפברואר תשואה חיובית של 0.4%. לכך יש להוסיף את העלייה החדה בשער הדולר לעומת ירידות של יותר מ־2% שהשיגו מסלולי ההשקעה הפנסיוניים המסורתיים".