$
חדשות טכנולוגיה

בדיקת קול לחולי קורונה כאמצעי מעקב אחר בריאותם

משרד הביטחון החל בניסוי שידגום באמצעות אפליקציה של חברת Vocalis Health את קולם של חולי קורונה, במטרה למצוא "טביעת אצבע" ווקאלית ייחודית, שדרכה יוכלו לזהות הידרדרות בבריאותם של החולים בנגיף

מאיר אורבך 16:1924.03.20

האם הקול הוא הדרך לזיהוי תסמיני קורונה? במשרד הביטחון החלו בניסוי שידגום באמצעות אפליקציה של חברת Vocalis Health את קולם של חולי קורונה, במטרה למצוא "טביעת אצבע" ווקאלית ייחודית, שדרכה יוכלו לזהות הידרדרות בבריאותם וכן לבצע זיהוי מוקדם של תסמינים חשודים בציבור הרחב. זאת על ידי איסוף דגימות של הקלטות קוליות תוך ניתוח הנתונים בעזרת מיפוי של רשתות נוירונים.

 

 

צוות החירום הלאומי, בראשות ראש מפא"ת במשרד הביטחון ד"ר דני גולד, מקדם בימים אלה את ניסוי הבזק בשיתוף הסטארט-אפ Vocalis Health מבית קרן aMoon.

ראש מפא"ת דני גולד ראש מפא"ת דני גולד צילום: חן גלילי

 

חברת הסטארט-אפ הישראלית Vocalis Health, שראשיה הם טל ונדרוב וד"ר שאדי חסן, פיתחה פלטפורמה מבוססת בינה מלאכותית המאתרת ומנטרת בעיות בריאותיות דרך הקול. Vocalis Health מובילה את הפיתוח של בדיקה קולית מקוונת, שמטרתה לזהות חשד להימצאות הנגיף והידרדרות במערכת הנשימה, באמצעות ניתוח קולו של האדם בלבד.

 

זיהוי קולי זיהוי קולי

 

המחקר נערך בשיתוף פעולה עם ארגוני בריאות בארץ ובעולם ובתי חולים - ביניהם המרכז הרפואי שיבא - תל השומר והמרכז הרפואי רבין (בתי החולים בילינסון והשרון); יחידת המו"פ במפא"ת (המינהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית) במשרד הביטחון בראשות תא"ל יניב רותם; המכללה האקדמית להנדסה בתל אביב "אפקה", בהובלת נשיא המכללה פרופ' עמי מויאל המתמחה בעיבוד דיבור; וקבוצות מחקר נוספות מהאקדמיה ומצה"ל. תוצאות ראשוניות של המחקר צפויות להתקבל בתוך 4-6 שבועות.

 

זיהוי קורונה באמצעות השינויים בגוון הקול זיהוי קורונה באמצעות השינויים בגוון הקול צילום: שאטרסטוק

 

Vocalis Health כבר פיתחה בעבר מוצר לזיהוי קוצר נשימה דרך הקול, וקוצר נשימה הוא סימפטום נפוץ מאוד של נגיף הקורונה בהשוואה לצינון ושפעת. מטרת המחקר היא לפתח אלגוריתם ייחודי, המבוסס על שיטות לימוד מכונה (machine learning) ועל מאפייני הקול, שיאפשר למערכת הבריאות לבצע הערכות מצב ראשוניות, ולהיות במעקב ובקרה על מצבם ותסמיניהם של חולי קורונה הנמצאים בבתיהם כדי למנוע התפשטות המחלה ומהצפה של מערכת הבריאות העמוסה.

 

פרופ' עמי מויאל התייחס לניסוי: ״במסגרת המחקר אנו חוקרים התאמה של כלי עיבוד דיבור קיימים לניתוח דגימות קול של אוכלוסייה בריאה, אוכלוסייה של חולי קורונה ואוכלוסייה של בעלי תסמינים של קורונה אך שלא נדבקו בנגיף. הניתוח מתבצע באמצעות בינה מלאכותית ואלגוריתמים המבוססים על רשתות נוירונים המדמים את הפעילות של המוח האנושי. היעד הוא לנסות לסווג את החולים באופן מהימן, ובכך למקד את קבוצות האוכלוסייה שיש לתעדף בעת בדיקת חשד לנגיף. תרחיש זה ייקל משמעותית על האבחון, יאט את התפשטותו ויקל על טיפול ייעודי וממוקד".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x