משבר הקורונה
מוסדות התכנון יעבדו במתכונת מיוחדת, הוועדות המקומיות עדיין מושבתות
לאור הנחיות משרד הבריאות בשל משבר הקורונה, המוסדות הארציים וכן ועדות התכנון המחוזיות יקיימו דיונים כשחבריהן שומרים על מרחק של שני מטרים זה מזה, או שישתתפו בדיון מרחוק באמצעים טכנולוגיים, "כדי לשחרר את הפקק". הוועדות המקומיות עדיין מושבתות
בשל החשש כי תוכניות בנייה ותשתיות לאומיות יתעכבו משמעותית, החליטו הבוקר מינהל התכנון ומטה הדיור, בניגוד להודעה קודמת, כי מוסדות התכנון יפעלו במתכונת מיוחדת, התואמת את הנחיות משרד הבריאות. מכתב שהעבירה מנכ"לית מינהל התכנון דלית זילבר בעניין הועבר לחברי מוסדות התכנון ובהם המועצה הארצית, הוועדות המחוזיות לתכנון ובנייה, והוועדה לתשתיות לאומיות.
- לשכת עוה"ד: "לדחות את מועד גביית התשלום על קרקעות מדינה עד להתבהרות המצב"
- שוק הנדל"ן: התוכניות לממשלה הבאה יצטרכו לחכות
- ראש עיריית קרית אונו לשר האוצר: "הכרז על עבודות תמ"א 38 כלא חיוניות"
במינהל התכנון ומטה הדיור מסבירים כי ההחלטה התקבלה לאור העובדה כי פרויקטי תשתית מרכזיים מצויים היום בשלבים קריטיים כמו רכבות קלות, מסילות ברזל, כבישים, תחנות כוח, מתקני התפלה ופרויקטים נוספים, אשר נמצאים בחלקם בשלבי ביצוע הכוללים קבלנים בשטח שנדרשים לקבל הנחיות להמשך עבודה ממוסדות התכנון.
בנוסף מציינים במינהל התכנון ומטה הדיור כי משבר הקורונה פרץ בעיצומו של קידום תוכניות לעשרות אלפי יחידות דיור באזורי הביקוש, אשר חלקן מבוססות על הסכמי גג והסכמים לפינוי מחנות צה"ל. "עצירה של תכניות אלו תפגע ביכולת של מדינת ישראל לעמוד בהתחייבויותיה, ותסכל את הצמיחה הנדרשת עם תום המשבר", צוין בהחלטה.
עוד הוסיפו כי לאור הנחיות משרד הבריאות הדיונים יתנהלו על פי ההרכב החוקי, כאשר פיזית הם יתקיימו באולם שבו מספר האנשים המקסימלי המותר, תוך ישיבה במרחק של שני מטרים זה מזה. עוד הובהר כי חברי הוועדות שירצו יוכלו להשתתף בדיון מרחוק באמצעים טכנולוגיים, ומוזמנים לדיון, כגון מומחים ואנשי מקצוע, יוכלו להגיע לדיון או לחילופין להעביר עמדה כתובה. בנוגע להליך ההתנגדויות, הובהר כי ככל שמועד הגשת ההתנגדויות חלף לפני ה-15 במרץ, ניתן יהיה לקיים דיון בהתנגדויות, ובתנאי שהוגשו עד 5 התנגדויות וניתנה הסכמה של כל המתנגדים לקיום הדין מרחוק. לכל מתנגד תינתן אפשרות להציג את התנגדותו.
יחד עם זאת, בוועדות המקומיות לתכנון ובנייה, לא מתקיימים דיונים, כאשר המשמעות היא שהיתרי בנייה מתעכבים, וכך גם מתן טפסי אכלוס. רצון הממשלה הוא שלא יתעכבו פרויקטים גדולים שכוללים תשתיות לאומיות ושכונות מגורים חדשות, ועל כן טרם ניתנה הנחייה ברמת הרשויות המקומיות. סגן נשיא התאחדות הקבלנים חיים פייגלין מסר כי "אין
כל סיבה שלא להחיל את ההנחיות של קיום דיונים, שחלק מהמשתתפים נוכחים מרחוק, גם על הוועדות המקומיות שההשפעה שלהן על חיי היום יום של האזרחים היא יותר גדולה. תוכניות ברמה לאומית ישפיעו עלינו רק בעוד חמש שנים".
"מדינת ישראל מצויה בתקופה מאתגרת שדורשת את הירתמות כלל הגורמים להבטיח את בריאותם של התושבים יחד עם תפקוד המשק", מסרה זילבר. "בתוך כך, מוסדות התכנון הארציים והמחוזיים יחזרו לפעול במתכונת מיוחדת, בהתאם להנחיות משרד הבריאות, בראש ובראשונה כדי לתת מענה לתהליכים דחופים הקשורים להתמודדות בקורונה
וכן כדי לשחרר את "הפקק" בתהליכי התכנון".
זאב בילסקי, ראש מטה הדיור הלאומי מסר אף הוא כי "מטה הדיור הלאומי ומוסדות התכנון הארציים מחוייבים להמשיך בפעילות ככל שניתן על אף התקופה המורכבת בה אנו נמצאים. פעילות מוסדות התכנון חיוניים לתפקוד המשק, לשמירה על מחירי הדיור וליצירת ודאות עבור בעלי מקצועות רבים שנאלצים לצמצם ואף לעזוב את מקומות
העבודה שלהם. חשוב שגם פעילות הוועדות לתכנון ובנייה ברשויות המקומיות ימשכו עד כמה שניתן, תוך שימוש בכלים הטכנולוגיים הקיימים וכמובן בהתאם להנחיות משרד הבריאות".