אמות לשוכרים שהחליטו להפסיק לשלם שכר דירה: "לא מקבלים בהבנה התנהלות חד צדדית"
קבוצת הקניונים התייחסה למכתב שקיבלה מבעלי חנויות ובו הודיעו שלא ישלמו שכר דירה בשל השפעות משבר הקורונה וסגירת החנויות; השוכרים מתרעמים: "צריכים להתאגד ולצאת מהעבדות הזאת. חייבים לקבע שכר דירה כאחוז מהמחזור"
בעיצומו של משבר הקורונה שתוקף גם את ענף הקמעונאות ומקשה על בעלי החנויות לעמוד בתשלומים השוטפים, שיגרה קבוצת הנדל"ן אמות, בסוף השבוע, מכתב חריף לשוכרים שהקפיאו את תשלום שכר הדירה.
- קסטרו הודיס דוחה תשלומים לספקים
- עזריאלי ומליסרון יקפיאו את דמי השכירות לחנויות בקניונים החל מאפריל
- האותיות הקטנות בהודעות של הקניונים לשוכרים
בשבוע האחרון שלחו בעלי חנויות במרכזים המסחריים מכתבים לכלל קבוצות הקניונים, ובהם הודיעו על שינוי תשלום שכר הדירה. בשל העובדה ששכר הדירה ודמי הניהול לחודש מרץ כבר נגבו על ידי הקניונים, הודיעו חלק מהשוכרים על הקפאת שכר הדירה לאפריל.
כך קבוצת פוקס שבשליטת הראל ויזל הייתה הראשונה לשגר מכתב לקניונים ובו הודיעה על הקפאת שכר הדירה עבור מאות חנויות שהיא מפעילה החל מה-1 באפריל. גם אופטיקה הלפרין בבעלותו של יעקב הלפרין, המפעילה 140 חנויות, מחציתן בקניונים שיגרה מכתב ובו הודיעה להנהלות הקניונים כי היא משנה את תנאי שכר הדירה ותשלם 8% מהפדיון החל מה-12.3.
"עם כל רצוננו הטוב להתחשב במצב, איננו מקבלים בהבנה התנהלות חד צדדית מצידך תוך אי עמידה בהתחייבויותיך החוזיות. זו אינה הדרך לטפל במצב הנוכחי ומן הראוי היה לדבר אתנו ישירות ולא לשלוח מכתב שרירותי וחד צדדי", הודיעה החברה לשוכרים. על המכתבים חתומים מנכ"לי קניונים, ובין היתר, נשלחו לשוכרי קניון ערים בכפר סבא וסנטר הגליל ראש פינה, שהודיעו לבעלי נכסים על עצירת התשלומים השוטפים.
אמות אינה מוותרת לשוכרים על שכר הדירה של חודש מרץ, על אף שהחנויות בקניונים סגורות, וגם לא הודיעה על ביטול שכר הדירה ודמי הניהול לחודש אפריל, אלא על הקפאה - כך שיוכלו להחליט באמצע החודש כך לגבות אותם. "מתוקף הנסיבות המיוחדות", ציינה החברה, "אנו נכונים להקפיא את ביצוע תשלומי דמי השכירות ודמי הניהול בגין חודש אפריל 2020".
הבוקר נכנסו לתוקף תקנות לשעת חירום הקובעות כי הקניונים יהיו סגורים, אבל מרכזי מסחר שאינם מקורים יוכלו להמשיך לעבוד כרגיל. למרות זאת, למעט עסקים חיוניים, מרבית החנויות עומדות מיותמות שכן הצרכנים קיבלו הוראה שלא לצאת מהבית אלא לצורך הצטיידות במזון ומוצרים רפואיים. בשל כך, מרבית בעלי העסקים שאינם בתחום המזון והפארם - כמו אופנה ואופטיקה - סגרו חנויות מחוסר כדאיות כלכלית, גם בפאוור סנטרים ובמרכזים הפתוחים.
בהתאם לתקנות החדשות, הנהלת קניון מול החוף וילג' כתבה היום לשוכרים כי אינה מוותרת על שכר הדירה ודמי הניהול. "לאור התקנות, אין כל מניעה לפתיחת החנויות במתחם תוך הקפדה על ההנחיות. שוכר שמוצא לנכון לא לפתוח כלל את החנות עושה זאת על דעת עצמו ולא לאור מגבלה חוקית".
קבוצת אמות מפעילה 17 קניונים ושטחי מסחר בהם קניון קרית אונו, קניון ערים בכפר סבא, חוצות אלונים, סנטר כרמיאל ועוד. שוכרי הקבוצה הביעו תרעומת לנוכח ההתנהלות של אמות. "גם מתעוררים מאוחר וגם חושבים שמרץ יישאר בכיס שלהם", אמר אחד השוכרים. "וגם אומרים שיקפיאו. זה לא ביטול", ציין שוכר נוסף. "באמת חיים בסרט. השאירו להם את האופציה לדרוש את זה בעתיד. אבל הם תמיד היו כאלה. ביזיון פשוט. צריכים להתבייש, ועוד בתקופה כזו. שיתעלו על עצמם".
בהתכתבויות בין בעלי החנויות נשמעו קולות לצאת נגד הקניונים שלא באים לקראתם בימים אלו. "צריכים פעם אחת להתאגד ולצאת מהעבדות הזאת. יד אחת כולם. כמו אמות גם קניון הזהב עוד לא השיב לנו, אבל בטח ישיבו באותה דרך". בתגובה אמר שוכר נוסף: "חייבים להתאגד וחייבים משרד עורכי דין הכי טוב בארץ. כולנו יחד זה כוח אדיר מולם. בהסתכלות קדימה, נראה שגם כשנחזור לפעילות ייקח זמן עד שנגיע למחזורים אליהם אנו רגילים, חייבים לקבע שכר דירה כאחוז מהמחזור לשני הכיוונים".
באמות סירבו להגיב לידיעה.