ההמצאות המקומיות שמפחיתות את העומס על הצוות הרפואי
החדשנות הישראלית התגייסה נגד הקורונה: המלחמה בנגיף הקורונה יוצרת עומס עצום מהצוותים הרפואיים. כלכליסט מיפה שורה של פיתוחים טכנולוגיים ישראליים שנכנסים לבתי החולים כדי לסייע במאבק
התפרצות וירוס הקורונה הטילה בשבועות האחרונים זרקור על הליקויים של מערכות הבריאות המודרנית, מסין ועד איטליה, והציבה לצוותים הרפואיים והחוקרים אתגרים חדשים. ממשלת ישראל וגם נשיא ארה"ב קראו לענף הטכנולוגיה להתגייס ולהירתם למאמץ למיגור המחלה, אך בפועל לא מעט חברות בתחום הרפואה כבר פועלות לשילוב המוצרים שלהן במערכה. חברות מנוסות וסטארט־אפים ישראליים בראשית דרכם מפנים כעת את מרב המאמצים והמשאבים לפיתוח פתרונות חדשים שעשויים להוות את פריצת הדרך שתסייע בטיפול במשבר. "כלכליסט" מיפה כמה מהבולטים שבהם.
- הקרב על הצוותים הרפואיים מחשש לקריסתם במלחמה בקורונה
- שר הבריאות הורה לאשר מיידית 500 תקנים של רופאים ומתמחים למערכת הבריאות
- מנכ"ל נובולוג: "הקורונה משנה את עולם הרפואה וזירזה את נגישות הטיפול הביתי"
לגלות את הנגיף בשניות: הבינה המלאכותית שמאתרת את הנגיף בבדיקת CT פשוטה
חברת RADLogics האמריקאית־ישראלית, הפועלת בתחום הרדיולוגיה, מתמחה בניתוח ויזואלי של תמונות רפואיות בכלי בינה מלאכותית (AI). מוצרי החברה, שמפעילה מרכז פיתוח בתל אביב, היו מהראשונים לקבל אישור ממינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה־FDA). מוצרי החברה מנתחים תמונות חזה לגילוי סימנים מוקדמים של בעיות רפואיות, בהן סרטן הריאות. לפני כחודשיים מוצרי החברה בסין החלו להראות ממצאים חדשים ולא מוכרים שנראו כמו טלאי קטן בריאות המטופלים.
בשלב מוקדם התברר שאותו טלאי הוא למעשה תופעה ייחודית לחולים בקורונה, אך הממצא המפתיע במיוחד היה שהטלאי התגלה גם במטופלים שלא הציגו סימפטומים. הדבר תואם מחקר שפורסם בסין ובדק כאלף חולי קורונה, ומצא שבדיקות CT הצביעו על הימצאות הנגיף גם בקרב 48% מהנבדקים שהוציאו תוצאה שלילית בבדיקה הרגילה.
המידע שהתקבל ממערכות Rad Logic בסין סייע לחברה להתאים את מוצריה לאיתור קורונה, וכעת היא מציעה אפיק אבחון נוסף למחלה, שלטענה בניגוד לבדיקות הנפוצות מסוגל להחזיר תוצאות בתוך שניות במקום שעות ארוכות. לדבריה, הבדיקה אפשרית לביצוע במכשירי CT קיימים בכל בתי החולים בצורה מהירה ולא פולשנית, והצילום אף מסייע לצוותים רפואיים לתעדף את הצורך בטיפול במכונות הנשמה. מערכות החברה לזיהוי קורונה משמשות כיום בסין וברוסיה, ולדברי החברה, הן ייכנסו בקרוב לשימוש באירופה ונמצאות בהליך אישור מזורז בארה"ב.
לבצע בדיקות דם בבידוד: מכשיר נייד מבוסס AI עורך ספירות דם מלאות בתוך דקות
המכשיר שפיתחה חברת Sight Diagnostics מתל אביב מאפשר לבצע במהירות בדיקות וספירות דם, שהן חלק מפרוטוקול האבחון של כל מחלה המלווה בחום. בעוד טכנולוגיות קיימות מצריכות שליחת הדוגמה למעבדה לטיפול טכנאי מוסמך, המוצר של Sight מבוסס בינה מלאכותית ועיבוד תמונה, נייד ולא דורש ידע מוקדם לצורך תפעול. מעבר לכך, הוא מספק תוצאות בתוך דקות ספורות במקום שעות או ימים.
תכונות אלו הופכות את המכשיר לאידיאלי עבור חולי קורונה בבידוד, ובשבוע שעבר הודיע המרכז הרפואי שיבא בתל השומר על אימוץ המכשיר לטיפול בחולים המצויים בבידוד. ב־Sight מצפים שלקוחות נוספים יצטרפו ויעשו זאת בימים ובשבועות הקרובים.
לטפל בחולה הקשה: פיתוח נוגדנים לקורונה מחולים שהבריאו
חברת הביו־פרמצבטיקה הוותיקה קמהדע הפנתה בימים האחרונים את תשומת לבה לפיתוח נוגדנים לנגיף הקורונה. החברה אוספת כעת דם ופלסמה מחולים בישראל שהבריאו מקורונה, ומעבירה אותם הליך טיהור שיספק ריכוז מדויק של נוגדנים, שמיועדים לטיפול בחולי קורונה בשלב מתקדם. בקמהדע מדגישים שלא מדובר בחיסון למחלה אלא בטיפול יקר וחד־פעמי לחולים במצב קשה.
עם זאת, בדומה לחיסון, גם כאן מדובר בהליך פיתוח ממושך, כך שהמוצר לא יהיה זמין לשימוש בעתיד הקרוב. לקמהדע יש ניסיון מוצלח בפיתוח נסיובים נגד כלבת ולנגיף הזיקה, והיא פועלת מול רשויות הבריאות כדי ליצור מסלול מואץ לטיפול בקורונה.
לחבר את המומחה מרחוק: מערכת שמאפשרת לנהל טיפול מחדר בקרה מרכזי מרוחק
חברת Clew Medical של יוצא פיטנגו גל סולומון פיתחה אלגוריתם שאוסף מידע ממכשירי ניטור בטיפול נמרץ, ומתריע בפני הצוות הרפואי על הידרדרות במצב חולה במחלקה. בתקופה זו, כשבתי החולים עמוסים וצוותים רפואיים נאלצים לתעדף את הטיפול בחולים, המערכת עשויה לסייע משמעותית. המערכת של Clew מתמחה בגילוי הידרדרות במערכת הנשימה ומסוגלת להתריע מראש על חולה שצפוי לקרוס בעוד 12–6 שעות, ולאפשר לצוות להיערך לכך.
בנוסף, המערכת מסוגלת לנטר חולים במחלקות אשפוז מרוחקות, ולהעביר את המידע לחדר בקרה מרכזי המאויש במומחים שיכולים לחלק הוראות לצוותי הקצה. בצורה זו המערכת מאפשרת גם לבתי חולים קטנים ולמחלקות טיפול מאולתרות להסתייע בכוח אדם מקצועי ומנוסה.
כיום פועלת המערכת בשלב מחקרי בבתי חולים בארה"ב, ולדברי החברה נבדקת אפשרות להתקין אותה בבתי חולים בישראל שמתמודדים עם אתגר הקורונה.
לנטר מטופל בבידוד ביתי: מערכת שמנטרת את הנשימה בלי מגע עם גוף המטופל
המערכת של חברת EarlySense הישראלית מותקנת במיטות בבתי חולים ובתי אבות, ומאפשרת לנטר את מצבם הרפואי של המטופלים ללא מגע עם גופם. המערכות קיבלו את אישור ה־FDA ואת תקן הבריאות והבטיחות של האיחוד האירופי (CE). פלטפורמת החישה ללא מגע של החברה, שנראית כמו קרש מטבח, מונחת מתחת למזרן ומספקת ניטור במשך 100 פעמים בדקה, 24 שעות ביממה.
המערכת מתמחה בניתוח תנועות בית החזה ומחלקת אותן לתבניות נשימה שמזהות שינויים במצב המטופל. ייתור הצורך במגע עם גוף החולה ומתן התרעות מרוחקות לצוות הרפואי הופכים אותה, לדברי החברה, לאידיאלית למניעת הפצת מחלות מידבקות כמו קורונה, והיא משמשת כבר היום את מחלקת הבידוד במרכז הרפואי שיבא. בחברה אף אומרים כי המערכת יכולה לסייע בניטור חולים שלא מראים תסמינים ונשלחו לבידוד ביתי ונדרשים לפיקוח מרוחק.
לזהות את הפגיעים ביותר: המחקר שבודק מה הופך אנשים מסוימים לחסינים יותר לנגיף
חברת Geneyx הישראלית פיתחה בנק דאטה גנטי בענן, שמשמש גופי מחקר ואוניברסיטאות לאיתור גורמי סיכון גנטיים למחלות או יכולת עמידות נגדן. מחקר חדש של החברה ישווה בין מי שלקו בקורונה באופן קשה ובין מי שפיתחו תסמינים קלים בלבד במטרה להבין אם מוטציות גנטיות מסוימות חשופות יותר או פחות לנגיף.
במחקר משתתפים בשלב זה בתי חולים בישראל, סין ואיטליה, והחברה מתכוונת לשתף פעולה עם בתי חולים נוספים שמטפלים בחולי קורונה שיקבלו מערכת משותפת לניהול מידע. לאחר איסוף מספר מספק של דגימות יוגדרו קבוצות שונות של חולים (למשל, לפי חומרת התסמינים) ותחל מלאכת ריצוף הגנום. בכוונת החברה ליצור מאגר מידע שתמפה את מידת הפגיעות לווירוס לצורך התמודדות עם הסכנה.