איל ינון: "את כשל השוק הפוליטי לא צריך לפתור באמצעות חוות דעת משפטיות"
הרכב של 5 שופטי בג"ץ דן בארבע עתירות שהוגשו נגד יו"ר הכנסת בדרישה לחיייבו כנס לאלתר את מליאת הכנסת על מנת לדון ולהכריע בבחירת יו"ר קבוע. ינון: "אם המו"מ לאחדות יתפוצץ לא תהיה הצדקה לסירוב של אדלשטיין"
"את כשל השוק הפוליטי לא צריך לפתור באמצעות חוות דעת משפטיות". כך סיכם הערב (א') היועץ המשפטי לכנסת, איל ינון, את עמדתו בשאלה המשפטית שבה דן בג"צ: האם יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, חייב להביא למליאה את ההצעה להחליפו אם 61 ח"כים מבקשים זאת.
במהלך הדיון ביקשו השופטים, שחתמו אותו בהודעה שהם יפרסמו החלטה בהמשך, לקבל תשובה מינון מתי לדעתו והבנתו חייב אדלשטיין להביא את ההצעה להחלפתו למליאה. האם רק לקראת הודעה על הקמת ממשלה, כאשר ישנה אפשרות שלא תוקם כזאת בכלל ויהיו בחירות נוספות, או שיכול להיות שיהיה שינוי נסיבות בדרך.
ינון הציג עמדה לפיה לאור עמדת אדלשטיין, לפיה הוא לא יתפטר ולא יביא הצעה להחלפתו עד שלא תמוצה האפשרות להקמת ממשלת אחדות, רק אם האפשרות שלא תוקם ממשלת אחדות תרד מהפרק – ייתכן ויהיה שינוי שיחייב אותו להתחשב בבקשת רוב לברי הכנסת.
הנשיאה חיות אמרה בתחילת הדיון: "ננסה לייעל את הדיון לנוכח התשובות. על שני ראשים יש תשובה כבר (הקמת ועדה מסדרת, נושא שיעלה במליאה מחר, והקמת ועדות). נשאר עניין יו"ר הכנסת". עו"ד ינון קבע בתגובה שהגישה הבוקר הכנסת בשמה ובשם אדלשטיין לעתירה להחלפתו, כי היו"ר הזמני של הכנסת, יולי אדלשטיין, יכול לפי חוק לדחות את ההצבעה על החלפתו עד מועד כינון הממשלה החדשה, אולם ככל שיחלוף הזמן בין השבעת הכנסת להקמת הממשלה שיקול הדעת שלו בנושא צריך להיות מצומצם יחסית.
המשמעות של תגובת הכנסת, היא שאומנם על פי חוק אי אפשר להכריח את אדלשטיין לעלות לסדר היום של המליאה את בקשת 61 ח"כ להצביע על החלפתו, אולם לאור המצב שנוצר יש לשקול מנגנון שלא יאפשר לו בהכרח להמתין רק עד כינון ממשלה חדשה.
"אין מקום לחרוג מהנוהל המקובל בכנסת לפיו ליו"ר יש שיקול דעת בקביעת סדר היום של המליאה", כותב ינון. "היות שהמועד האחרון שנקבע בתקנון הכנסת לבחירת יו"ר הוא כינון הממשלה, והיו"ר הנוכחי מחזיק בתפקיד כ'פיקדון זמני", מרחב שיקול הדעת הנתון לו לדחיית המועד (להחלפתו), ככל שחולף הזמן, צריך להיות מצומצם יחסית".
לתגובת הכנסת צורפה גם עמדתו של אדלשטיין. על פי התגובה: "היו"ר סבור במקרה שלפנינו כי העלאת נושא בחירת יו"ר, בטרם מוצו הניסיונות להקמת ממשלת אחדות, תפגע במאמצים המתקיימים במקביל בימים אלה . לדעת היו"ר הקמת ממשלת אחדות רחבה בעת הזו היא צו השעה וייהיה זה חוסר אחריות מצדו לסכל מאמצים אלה על ידי בחירת יו"ר כנסת שלא בהסכמת שתי המפלגות הקודמות".
בתוך כך, היועמ"ש אביחי מנדלבליט הודיע היום לבג"ץ כי "עמדת היועמ"ש היא שהחלת הוראת צו בריאות העם אינה מונעת, כאמור במכתבו של יו"ר הכנסת, את דיוני הכנסת ואת דיוניהן של ועדות הכנסת. כמו כן, היועמ"ש לכנסת עמד בחוות דעתו על חשיבות הקמתה של הועדה המסדרת מוקדם ככל האפשר על מנת להתניע את עבודת הכנסת החדשה, ועניין זה תואם את עמדת היועמ"ש בדבר הצורך החיוני לאפשר קיום פיקוח פרלמנטרי על עבודת הממשלה, דוקא בעת הזו".