"ההכנסות נעצרות, זו מכה דרמטית לשוק הטלוויזיה שלנו"
ערוצי הטלוויזיה זוכים בימים אלה לצפיית שיא. אבל התעשייה בכללותה נכנסת למשבר עמוק עם עצירה מוחלטת של מסעות הפרסום והקפאה של צילומי סדרות עתידיות
המשדר המרכזי והחגיגי ליום העצמאות של תאגיד השידור כאן יצולם השנה ללא נוכחות של קהל באולפן. זה אולי סימן וסמל בהיר ומובהק לשינוי שהתפרצות מגפת הקורונה מחוללת בשוק הטלוויזיה בפרט. תוכניות רבות ישתנו, יקוצרו, יידחו או יבוטלו כליל. כך, למשל, בקשת תוכניות שכבר הוקלטו ומשודרות, כמו "חתונה ממבט ראשון", יקוצרו כדי שלא יבזבזו זמן פרסומות יקר, ויותאמו לכך שמהדורות החדשות מתארכות. במקביל מתוכננות אופציות שנועדות להעלות את המורל, כך לפי הגורם בתעשייה, "יש אלטרנטיבות כמו גיא פינס, שחזר מבידוד, וההופעות של זאפה לילה — מיזם שבא לענות על כך שכל תרבות הפנאי, הבילויים וההופעות הוקפאו".
אבל הפקות אחרות לא יעלו ולא ישודרו, כי לא ירצו לבזבז אותן על תקופה ללא פרסומות. כזו היא, למשל, "בית ספר למוסיקה". דרמות אחרות של קשת אמורות להצטלם בקיץ ועוד מוקדם לדעת מה יעלה בגורלן.
ב־HOT מדווחים כי בינתיים ההפקות שנעצרו בגלל המצב הן "אוסלו" ו"שנות הירח" של אביב גפן; בתאגיד נדחו "מותק בול באמצע" ו"אחד על אחד"; ב־yes "הטבח" ו"למה מי מת", שם זמני לדרמה קומית על חולי סרטן. בתאגיד הוחלט להקפיא את צילומי העונה השנייה של "80 וארבע" שמצטלמת בבית אבות, ו"עד כאן" ו"פעם בשבוע" יצולמו ללא קהל; גם התוכניות המצולמות לכאן 23 כמו "שוסטר", "עיר המספרים" ו"גלילאו" הוקפאו בשלב זה.
זה מצב משונה שבו לצד תוכניות מוקפאות, מתקצרות, משתנות או מתבטלות ישנה עלייה דרמטית באחוזי הצפייה — בשל התקופה המאתגרת והמותחת שבה כולם נתונים והעובדה הפשוטה שכולם סגורים בבתים.
כולם נצמדים למסך כדי להתעדכן בענייני חדשות, ביום שבת שעבר צפו במהדורת החדשות של ערוץ 12 1.157 מיליון צופים. זה נתון שיא של כל הזמנים — יותר גבוה משנרשם בעתות מצוקה קודמות כמו בצוק איתן למשל. גם במהדורת החדשות של ערוץ 13 נרשמה עלייה משמעותית בצפייה, עם יותר מחצי מיליון איש שצפו בה.
בימים אלה נרשמת עלייה גדולה בהיקפי הצפייה בטלוויזיה בישראל. סך הצפייה בפריים טיים עומד על 75%, עלייה של 20% מבשגרה. המצב הישראלי ייחודי בהשוואה לחו"ל, כאשר בדרום קוריאה ישנם דיווחים על עלייה של 17% בצפייה ובאיטליה עלייה של 6.5% באופן כללי, ובמחוז לומברדיה (שספג את עיקר הפגיעה) עלייה של 12%. בשבוע שעבר נתח הצפייה בערוצים המסחריים 12 ו־13 עמד על 51.6%, ובערוץ כאן 11 על 6.2%. בגזרת החדשות נרשמת עלייה בשיעור של 70%-60%. נתוני מהדורות החדשות דומים לאלה שהיו בצוק איתן ב־2014.
חברת yes מדווחת כי במקביל לתוכני החדשות יש עלייה של 50% בצפייה בתוכני ילדים (20% עלייה בתכנים האלה ב־VOD), ואילו סרטון ההדרכה של משרד הבריאות על הקורונה ניצב במקום החמישי בטבלת התכנים הנצפים ב־VOD. הצופים מעוניינים גם יותר בתכנים קומיים ואסקפיסטיים. כך, למשל, פרק הסיום של העונה הנוכחית של "פאודה" — אם אפשר לקרוא לסדרה העוסקת ביחידה של מסתערבים בשטחים כאסקפיזם — קבע שיא של צפייה לעונה "עם מיליוני צפיות", כך לפי החברה. נרשמה עלייה משמעותית בצפייה גם בהפקות מקור כמו "הבוזגלוס", "האחיות המוצלחות שלי", "הנוכלות" ואחרות, וסדרות הרכש הנצפות ביותר הן אולי לא במפתיע על בתי חולים — "האנטומיה של גריי" ו"המתמחה" וגם כאלה ששמותיהן נשמעים כמטאפורה למצב, "מיליון דברים קטנים" ו"החיים עצמם".
גם בסלקום TV מדווחים על עלייה בצפייה, במיוחד בסדרות הישראליות כמו "שנות ה־80", "חתונה ממבט ראשון", "קופה ראשית", "משיח" ו"ארץ נהדרת". הסדרות הזרות הנצפות ביותר הן "זרה", "זר", "הטובות לקרב", "שלדון" ו"בית המשפט".
אבל הנתונים הגבוהים האלה של הצפייה אינם מלמדים על התחזקות של שוק הטלוויזיה, כמו כל המשק גם הוא נקלע לתקופת משבר. הסיבה לדאגה טמונה בהפסקה מיידית של תקציבי פרסום רבים, המהווים את עיקר ההכנסות, שעליהן מתבססת הטלוויזיה המסחרית כולה.
במכתב ששלח מנכ"ל קשת אבי ניר לעובדיו בשבוע שעברהוא הזכיר "מציאות מאתגרת וחסרת תקדים" וניבא כי "זוהי רק ההתחלה, נכונו לנו עוד עלילות". בכירה בתעשיית הטלוויזיה מתארת איך דווקא בתקופת שיא של לפני חג הפסח, תקופה מאוד פורה ורווחית לרוב, שבה אמורים היו להיות ביקושים גבוהים לפרסומות, הכל נעצר. "זה החל בחברות תיירות ואל על שהפסיקו לפרסם והמשיך בכל השאר. מצד אחד, ההוצאות של הערוצים המסחריים הולכות וגדלות, כי הרחבנו את שעות השידור, וצריך עוד ניידות, עוד כוח אדם, אבל מצד שני, ההכנסות נעצרות. בינתיים ההיערכות היא לחודשיים ויותר, שפירושה מכה דרמטית לשוק שלנו. אנחנו עושים התאמות כלכליות".
גם מעבר לים בטלוויזיה האמריקאית — כגודל ההיצע כך גודל ההקפאה. בגלל סכנת ההידבקות צילומן של עשרות סדרות נעצר לכל הפחות לשבועיים. כעת הצופים אולי לא יבחינו בכך, משום שהסדרות שאותן הם רואים כעת כבר הוכנו וצולמו מזמן. אבל ככל שהמגפה תימשך, לוח השידורים עתיד להשתנות. במיוחד שזאת הפעם הראשונה בתולדות תעשיית הבידור שבה כל אולמות הקולנוע, פארקי השעשועים וברודוויי אינם פעילים.
כך, לצד הפקות שבהן אחד השחקנים נדבק בנגיף, כמו "The Witcher" ששם הצילומים הופסקו וכל הסט עבר ניקוי עמוק, כבר דיווחו ערוצי השידור כי יקפיאו את ההפקות של הסדרות הבאות (הרשימה כל כך ארוכה שנמנה רק חלק מהן): "עקרות בית אמיתיות", "המירוץ למיליון", "הישרדות", "נינג'ה אמריקאי", "אימפריה", "הגולדברגים", "האנטומיה של גריי", "פארגו", "המתים המהלכים" ועוד ועוד. בינתיים המרוויחות הגדולות מהתקופה הביתית הזאת הן חברות הסטרימינג, שברשותן מאות סדרות שאיש עוד לא הגיע לצפות בהן, אבל גם הן בוודאי יקפיאו את צילומי תוכניות המקור שלהן.