$
קורונה

דיווח שוטף

איטליה: עוד 627 מתו מקורונה; ארגון הבריאות העולמי: "עובדים על מעל 20 סוגי חיסונים"

מספר המתים מהקורונה באיטליה הגיע ל-4,032; ספרד: מעל 1,000 מתים; ארה"ב: הגבלות חמורות בניו יורק, אילנוי וקליפורניה; בריטניה: בתי הקפה, המסעדות, הברים, בתי הקולנוע והתיאטראות ייסגרו החל מהלילה; רשויות הבריאות בסין מסרו כי אובחנו 39 חולים חדשים - כולם הגיעו מחוץ למדינה; נשיא ארה"ב ביטל את פסגת ה-G7 - יקיים ועידת וידאו במקום;

כלכליסט ו-ynet 23:3420.03.20

משבר הקורונה - דיווחים שוטפים מהעולם

 

 

23:15 - עוד הגבלות בארה"ב: ג'יי.בי פריצקר, מושל אילנוי, פרסם צו "הישארות בבית" שייכנס לתוקף בשבת ויפוג ב-7 באפריל. כל העסקים הלא חיוניים ייסגרו. תושבי המדינה יוכלו לצאת רק להליכות קצרות בחוץ, לקניות, למלא דלק במכוניותיהם ולעבודות חיוניות. 

 

21:45 - החיסונים בדרך? ארגון הבריאות העולמי עובד יחד עד מדענים ברחבי העולם על לפחות 20 חיסונים שונים לקורונה, בכמה מהם כבר נערכים ניסיונות קליניים - לאחר זמן שיא של שיא 60 ימים. עם זאת בכירים בארגון אמרו כי יעבור זמן רב עד שחיסון יהיה זמין לציבור הרחב. לפי מדענים, מדובר בפרק זמן של עד 18 חודשים.  מייק ריאן, בכיר בארגון, אמר כי הניסויים הכרחיים: "יש רק דבר אחד שהוא מסוכן יותר מנגיף רע - וזהו חיסון רע. עלינו להיות מאוד, מאוד, מאוד זהירים בפיתוח מוצר שאנחנו עומדים להציע, באופן פוטנציאלי, למרבית אוכלוסיית העולם".

 

19:50 - הפאבים בבריטניה נסגרים: ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון הודיע כי בתי הקפה, המסעדות, הברים, בתי הקולנוע והתיאטראות בממלכה ייסגרו החל מהלילה ועד להודעה חדשה, כחלק מהמאבק בנגיף הקורונה. ג'ונסון הוסיף כי הם יוכלו להפעיל שירותי "טייק אווי" וקרא לתושבים להישאר בבתים: "ישנם אנשים שאולי יתפתו לצאת הלילה, אני אומר לאנשים האלה: בבקשה אל תעשו את זה".

  

19:25 - זינוק במספר המתים באיטליה: הרשויות במדינה מסרו כי עוד 627 מתו מנגיף הקורונה ביממה האחרונה. בכך עלה מניין המתים ל-4,032. מניין החולים המאומתים עומד על 47,021. כבר עם העדכון היומי מאתמול עקפה איטליה במניין המתים את סין, כשאתמול עמד המספר הזה על 3,405.

מוקדם יותר היום דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס שבמחוז לומברדיה לבדו - מוקד ההתפרצות של המגפה באיטליה - מתו ביממה האחרונה 380 בני אדם. לפי גורם ששוחח עם רויטרס, מניין המתים בלומברדיה לבדה הגיע כבר ל-2,550. אם אכן המספר מדויק, מדובר בעלייה היומית החדה ביותר שם מאז תחילת ההתפרצות בארץ המגף לפני כחודש. אותו גורם ציין כי בלומברדיה, שבירתה מילאנו היא המרכז הפיננסי של איטליה, התווספו למניין הנדבקים ביממה האחרונה עוד 2,380 בני אדם, וכי מניינם הכולל במחוז עומד על 22,264. 

 

לוויה באיטליה לוויה באיטליה צילום: איי אף פי

 

 

18:00 - מקסיקו מטילה הגבלות: שר החוץ המקסיקני מרסלו אבררד הודיע כי יוטלו מגבלות במעברי הגבול עם ארה"ב, אך ציין כי הן יחולו על "תיירות ונופש" בלבד. אבררד ביקש מאזרחי מקסיקו המתכננים לבקר בארה"ב שלא לצורך עבודה ועסקים לדחות את נסיעתם.

 

נשיא מחוז לומברדיה באיטליה, האזור שנפגע יותר מכל במגפה במדינה, אמר היום (ו') כי הממשלה הסכימה לשלוח את הצבא למחוז, על מנת לאכוף את הסגר שהוטל עליו (כמו בשאר איטליה), במסגרת המאמצים לבלום את התפשטות הנגיף. אטיליו פונטנה, שכבר אתמול הזהיר כי בכוונתו לנקוט צעדים חריפים יותר בצל הזינוק הבלתי פוסק במספרי המתים והנדבקים במדינה, אמר היום במסיבת עיתונאים כי בעקבות אישור הבקשה שלו לסיוע מהצבא, 114 חיילים יישלחו ללומברדיה כדי לסייע באכיפת הסגר. "זה עדיין מעט מדי, אבל זה משהו חיובי", הוא אמר.

 

כמו באיטליה ובספרד, גם בצרפת הטילו סגר במטרה לבלום את התפשטות הנגיף. בצרפת נדבקו עד כה 10,995 בני אדם ו-372 מתו. היום הודיעו הרשויות בפריז על החרפת הבדיקות בתחנות הרכבת של הבירה הצרפתית. במשטרה שם אמרו כי כל נוסע ברכבת שלא יהיו ברשותו מסמכים שיצדיקו את יציאתו מחוץ לבית, ייקנס בסכום של 135 יורו. נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר היום שהמשבר עלול להימשך זמן רב. "אנחנו בהתחלה של המשבר הזה. נקטנו צעדים יוצאי דופן כדי לספוג את הגל הראשון, אבל רק התחלנו במרוץ נגד הווירוס הזה", אמר מקרון בפתח פגישה במשרד הפנים. הוא קרא לגמישות בפעילות של הרשויות לבלימת הנגיף: "אנחנו חייבים להגיב בעוצמה, ולהשתנות בכל רגע נתון".

 

שוטרים בצרפת מונעים כניסת רכב מאיטליה שוטרים בצרפת מונעים כניסת רכב מאיטליה צילום: רויטרס

 

 

 

17:40 - מושל ניו יורק לעובדים: הישארו בבית. אנדרו קומו, מושל מדינת ניו יורק, יחתום על צו שלפיו כל העובדים במדינה, למעט אלה המספקים שירותים חיוניים, יישארו בבית. ההודעה באה לאחר שמספר חולי הקורונה המאומתים קפץ ב-2,950 ל-7,102.

 

אנדרו קומו אנדרו קומו צילום: בלומברג

 

 

16:30 - קריאה לעזרה מאיטליה. ראש ממשלת איטליה, ג'וזפה קונטה מבקש מהאיחוד האירופי לעשות שימוש בקרן של 500 מיליארד יורו (539 מיליארד דולר), שהוקמה בעקבות משבר 2008, כדי לסייע במיתון ההשפעה הכלכלית של המגפה. איטליה היום כיום המוקד העיקרי של התפרצות הקורונה - מספר המתים מהמגפה עבר את זה שבסין, ועומד על כ-3,400. שר האוצר של איטליה, רוברטו גואטיירי, הביע תמיכה בהנפקת איגרות חוב אירופיות - יורובונדס. יצוין כי מנהיגי אירופה דנו בקצרה על האפשרות הזו ביום שלישי. מדובר בנושא רגיש, מאחר שבאופן טכני היורובונדס יקבצו חוב של כמה מדינות לאיגרת אחת, ומדינות שמצבן טוב מבחינה פיסקלית אינן מעוניינות שהחובות שלהן יקושרו לאלה של מדינות שמצבן בכי רע. פלוריאן הנס, כלכלן אירופאי בבנק Berenberg, אמר ל-CNBC כי "לא יהיה קל" לקבל אור ירוק עבור "אג"ח קורונה" למימון כלכלות שנפגעו מהתפרצות הנגיף. עם זאת, לדבריו, "אם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל תטפל באופן פעיל בעניין הזה, זה יכול לקרות".

  

 

ג'וזפה קונטה ג'וזפה קונטה צילום: EPA

 

   

13:30 - מעל 1,000 מתים בספרד

 

מניין קורבנות הקורונה בספרד עלה ל-1,002 בני אדם, כך נמסר משירותי הבריאות במדינה. מניין החולים בספרד עומד עד כה על 19,980.

 

 

08:00 - סין: לא אובחנו מקרי הדבקה מקומיים בקורונה זה היום השני ברציפות

 

סין דיווחה כי לא אובחן אף מקרה של הדבקה מקומי בנגיף הקורונה אתמול (ה'). זהו היום השני ברציפות בו לא נרשמו מקרי הדבקה מקומיים. רשויות הבריאות מסרו כי אובחנו 39 חולים חדשים, כולם הגיעו מחוץ לסין. בכך עלה מספר הנדבקים בקורונה במדינה ל-80,967. עוד נמסר כי אתמול מתו שלושה חולים נוספים, שניים מהם במוקד ההתפרצות במחוז חוביי. מניין המתים מהנגיף בסין עומד על 3,248 איש. 

קניות בשוק בהונג קונג קניות בשוק בהונג קונג צילום: רויטרס

 

07:50 - קליפורניה: המושל הורה לכ-40 מיליון תושבי המדינה להישאר בבתים

 

מושל קליפורניה גווין ניוסם חתם על צו המורה לתושבים להישאר בבתיהם בשל התפשטות נגיף הקורונה. ניוסם אמר לכ-40 מיליון תושבי המדינה שיוכלו לצאת מבתיהם רק במקרים הכרחיים. המושל הוסיף כי לפי הערכות 56% מתושבי קליפורניה צפויים להידבק בקורונה במהלך שמונה השבועות הקרובים, ובמצב כזה יהיה צורך בכמעט 20 אלף מיטות בבתי החולים מעבר לכמות שהמדינה יכולה לספק כעת.

 

07:40 - שני שחקני לוס אנג'לס לייקרס נדבקו

 

שניים משחקני קבוצת ה-NBA לוס אנג'לס לייקרס נדבקו בנגיף הקורונה. הם נמצאים בבידוד ומטופלים על ידי הרופא של קבוצת הכדורסל. במועדון לא מסרו מי השחקנים שנדבקו, אך אמרו כי שחקני הקבוצה נבדקו בהמלצת רשויות הבריאות בגלל משחק שקיימו ב-10 במרץ נגד ברוקלין נטס. ארבעה משחקני הנטס נדבקו בנגיף מאז המשחק.  

טראמפ (מימין). פסגת ה-G7 בוטלה טראמפ (מימין). פסגת ה-G7 בוטלה צילום: איי פי

 

07:30 - טראמפ ביטל את פסגת מנהיגי ה-G7 בארה"ב ביוני

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ביטל את פסגת מנהיגי ה-G7 (ארגון המדינות המתועשות) שתוכננה לחודש יוני בקמפ דייוויד בשל מגפת הקורונה. כך אמרו בבית הלבן. במקום הפסגה יקיים הנשיא ועידת וידאו. ההחלטה באה בזמן שמדינות ברחבי העולם חסוגרות את גבולותיהן ואוסרות על נסיעות לחו"ל בניסיון לעצור את המשך התפשטות הנגיף.

 

07:00 - ה"מעוז" האחרון נפל: גם בתורכיה מפסיקים לייצר מכוניות בהדרגה

  

תורכיה, המדינה היחידה שתעשיית הרכב שלה לא נפגעה עד כה ממשבר הקורונה באופן משמעותי, מתחילה לסגור מפעלים. אומנם, תורכיה היא אינה מדינה בה צמחו יצרני רכב מקומיים גדולים, אך עם זאת, פועלת בה תעשיית רכב עניפה הודות לפעילותם של מספר יצרני רכב, כמו טויוטה, רנו ופורד, המרכיבים בה מכוניות. תורכיה גם נחשבת ליצואנית רכב חשובה עבור שוק הרכב הישראלי: לפי נתוני איגוד יבואני הרכב המסכמים את 2019, תורכיה היא אחת היצואניות הגדולות לישראל - 14.9% מהמכוניות שיובאו ארצה יוצרו בתורכיה. לשם השוואה, 17.4% מהמכוניות שיובאו ארצה אשתקד יוצרו ביפן. עד כה יצרני הרכב הגדולים המשיכו לייצר בתורכיה לנוכח הקלות שביישום הכלל "רחוק מהעין רחוק מהלב". תורכיה היא אומנם מדינה אירופית, אך כזו שרחוקה מלב התפרצות הקורונה וגם כזו שכוח העבודה בה זול, ניתן להחלפה מהירה - וניתן במידה מסוימת להתעלם ממצוקותיו.

 

לפי הפרסומים במדינה, פורד היא יצרנית הרכב הראשונה שהודיעה על סגירה של מפעלים, בשלב זה לשבועיים; במקביל הודיעה טויוטה על סגירה זמנית, עד ה-5 באפריל, של אחד המפעלים החשובים ביותר עבור השוק הישראלי - טויוטה סקריה. במפעל זה מיוצר בין היתר רכב הכביש שטח ההיברידי טויוטה CHR. מפעל זה גם מייצא חלק ניכר מן המכוניות המגיעות לישראל ביבוא מקביל, כלומר שלא דרך יבואנית טויוטה הוותיקה.

במקביל, גם שרשרת האספקה של יצרני הרכב הולכת ונעצרת: בוש וקונטיננטל, צמד ספקיות גדולות של חלקי חילוף ורכיבים עבור תעשיית הרכב האירופית הודיעו כי הן משעות את היצור במפעליהן. יצרניות חלפים נוספות כדוגמת MTA וברמבו הויעו גם הן על עצירת יצור. התוצאה גלובאלית: גם יצרני רכב שעד כה פעלו במרחק רב ממוקדי ההתפרצות, למשל מרצדס בנץ בארה"ב, מודיעים על השבתות מפעלים עקב מחסור בחלקי חילוף.

 

יוזכר כי בישראל נכון להיום חלק ניכר מסוכנויות מכירת הרכב מושבתות: דלק מוטורס יבואנית מאזדה ופורד, צ'מפיון מוטורס יבואנית מותגי קבוצת פולקסווגן וכלמוביל יבואנית יונדאי הודיעו על סגירה של אולמות התצוגה, ובמקביל על צמצום של פעילות מרכזי המסירה, כדי לוודא שלקוחות יוכלו עדיין לקבל מכוניות שהזמינו. יבואני רכב אחרים, לדוגמה דוד לובינסקי יבואנית סיטרואן ופיג'ו, עדיין מפרסמים כי אולמות התצוגה שלהם פתוחים, כמו גם רשתות סחר ברכב משומש.

(תומר הדר)

x