משבר הקורונה
פרופ' סיגל סדצקי: "אין עשרות אלפי חולי קורונה בישראל"
ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות מפרקת את המיתוסים סביב הקורונה: בדיקות המוניות הן חסרות תועלת ואף עלולות לגרום נזק. "התרחיש שיהיו אלפי מתים הוא ריאלי"
"אין בישראל עשרות אלפי חולים בקורונה" – כך אומרת פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות.
בתדרוך שהעניקה הבוקר לעיתונאים ביקשה סדצקי להרגיע את הציבור ואמרה כי אף על פי שמספר החולים בקורונה נמצא במגמת עלייה - אין בישראל עשרות אלפי חולים. "למחלה הזו יש עקומה מאוד ספציפית על פני הזמן", היא אומרת. "למדנו הרבה ממה שהתרחש בספינה ליד יפן: אף אחד לא מת, ואחרי כמה ימים פתאום המחלה מתנהגת אחרת ומספר המתים עולה. בישראל אנחנו נמצאים במצב שמספר החולים לא ידוע - יש כאלו שחושבים שמדובר במאות ויש כאלו שמדברים על אלפים אבל אין עשרות אלפי חולים. אחרת היינו רואים תמותה אחרת".
לדבריה, המספר אינו סופי כי "עדיין יש חולים בתהליך חקירה, שנעשית יותר קשה כי המספרים גדלים. החלק הגדול ביותר של החולים בארץ הוא עדיין מהדבקה מחו"ל, ורובם נמצאים בבידוד. החלק השני נובע ממגעים עם חולים מאומתים. ברוב המקרים הצלחנו לאתר את מקור ההדבקה אמצעות חקירות אפידמיולוגיות. רק לגבי שלושה חולים אנו לא יודעים את מקור ההדבקה".
סדצקי מציינת כי מספר הבדיקות לקורונה נמצא בהתמדה. כבר אתמול בוצעו 2,150 בדיקות לעומת כמה מאות שלשום. "בתוך כמה ימים נגיע ל-5,000 בדיקות ביום, שזו כמות מעל ומעבר לצרכים". מספר המעבדות גדל והיום פועלות 20 מעבדות, לעומת 9 בלבד בתחילת השבוע.
לדבריה, בישראל לא רק שלא מבצעים מעט מאוד בדיקות אלא שעושים יותר מדי בדיקות. "דיברתי עם עמיתים שלי בדנמרק ובארה"ב", אמרה. "אצלם לא בודקים קורונה לחשודים אלא אם כן זה מגיע למצב קשה בבית החולים. תחשבו על מודל השפעת: במודל הזה לא בודקים אם יש שפעת, אלא שאנו מבוססים לפי מדגמים ומטפלים בחולים. הרעיון שלנו הוא שככל שנגביר את מספר הבידודים הממוקדים שלנו, אנו מקטינים את ההדבקה מאדם נגוע ובכך משטחים את העקומה. לשם כך אנו משקיעים בחקירות אפידמיולוגיות. זו הסיבה הראשית שאנו עושים בדיקות כה נרחבות. אנו רוצים למצוא הרבה חולים ואנחנו ממש מחפשים מתחת הפנס, כי כעת מתחת לפנס יש הכי הרבה חולים. אנו לא רוצים למצוא כל חולה וחולה, הרעיון הוא לדעת מה המצב בישראל. באיטליה לא חיפשו את המחלה, הזניחו אותה, אז היא התפרצה".
אחד המיתוסים שסדצקי מבקשת לנפץ הוא הצורך לכאורה לבצע בדיקות המוניות. "זה לא יוסיף כלום. אם נעשה מדגם מייצג שיכלול 500 אנשים, אני אקבל X חולים. טווח הטעות, שאני אקבל נע בין 120 חולים לבין 71 אלף. מספר החולים כרגע נמוך מדי ולכן גם מדגם גדול לא יספק שום מידע משמעותי".
- בקרוב: בדיקות קורונה לנהגים גם בחיפה, ירושלים, פתח תקווה, ראשל"צ ובאר שבע
- משרד הבריאות מקדם יבוא של בדיקות הקורונה המתקדמות של חברת רוש
- נתניהו: "נגדיל משמעותית את מספר הבדיקות, ל-3,000 ביום; מי שלא צריך לצאת לעבודה - שיישאר בבית"
על השאלה מדוע לא מבצעים בדיקות בקרב אנשים עם חום ודלקת ריאות, אמרה: "98% מהישראלים שסובלים עכשיו מחום ושיעול, הם בלי קורונה, ובשביל 2%, לא שווה בכלל לעשות את הבדיקות. זה לא הגיוני לבדוק וזו לא שאלה של עלות כלכלית, אלא של רפואה".
סדצקי מבססת את הטענה על אחד הנדבקים בחנות הפיראט האדום: נלקחו לו 3 בדיקות. שתי התוצאות הראשונות, היו שליליות. רק השלישית, ביום ה-14 של הבידוד, יצאה חיובית. "במהלך 13 יום הוא לא היה חולה ולא הינו עולים עליו. יש הסכמה גורפת בקרב אפידמיולוגים שזה לא דבר נכון לבדוק אנשים שלא מפתחים סימפטומים. יש לבדוק רק חלק מהם. ביצוע בדיקות כל יום לכולם עלול להביא אותנו לתחושה כוזבת, לפיה אותם אנשים לא מדבקים".
סדצקי טוענת כי הדברים שלה תקיפים כל עוד המחלה איננה נפוצה. "כאשר מחלה נפוצה מספיק- ישנה תוכנית סדורה". לדבריה, יש תוכנית פעולה הכוללת מספר בדיקות ומדיניות מגובשת לכל שלב ושלב של התפשטות המגיפה, לפי מספר החולים וחומרתם". ומה קורה אם בשלב מאוחר יותר יתגלה שמשרד הבריאות הגיב מאוחד מדי? "זה מה שמדיר שינה. לכן אנו יושבים ודנים כל יום ופועלים בהתאם להתפתחויות".
סדצקי מרגיעה את החשש לגבי המעקב האלקטרוני אחרי חולי קורונה. "אני סומכת על האנשים. יותר ויותר אנשים מפנימים מה צריך לעשות. לרדוף אחרי מפרי בידוד באמצעות האמצעי הזה אינו חלק מהתוכנית כרגע, והדבר הזה לא נדון בכלל".
מה שמטריד אותה יותר הוא התקהלויות המוניות. "אנו רואים שרוב ההדבקות היו במסיבות פורים. בכל מקום שאני רואה התקהלות זה מפחיד אותי, ואני ממש נמנעת מלהשתמש במילה הזו בכל המשבר. אין לי מילים להסביר כמה זה חמור. אני מקווה שזו הפעם האחרונה שאנו רואים דבר כזה כמו חתונות המוניות. בוצעו צעדים ספציפיים ויבצעו צעדים ספציפיים נוספים כי זה גם לא חוקי ואסור שזה יקרה".
על התרחיש שהשמיע אתמול מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, לגבי מספר המתים מקורונה בישראל, אמרה סדצקי: "אנחנו נערכים לתרחישים, גם לחמור ביותר. כעת המספרים נעים על טווח אדיר. אנחנו פועלים לפי התרחיש שאכן יהיו אלפי מתים. זה תרחיש ריאלי ואנו עושים הכל כדי למנוע אותו".