17.3.20 מאת יריב בניסטי
נגיף הקורונה שהחל להתפשט בדצמבר של שנת 2019 כבר הדביק 170,000 חולים וגרם למותם של כ-6,500 אנשים (נכון לרגע זה). כעת המשק העולמי והישראלי מתחילים "להרגיש" את תוצאות המשבר, שעלול להפוך לאחד המשברים הפיננסיים החמורים ביותר אי פעם, כאשר עוד ועוד מדינות סוגרות את שדות התעופה ומנסות להשתלט על המגיפה.
איש העסקים ומומחה ההשקעות, רועי חיון,
הסביר לנו כיצד ניתן למתן את ההשפעה של המשבר על הכיס שלנו על ידי נקיטת מספר צעדים - באמצעותם יהיה אפשר להפחית את הנזק הכלכלי האישי שייגרם לנו בעקבות התפשטות הנגיף.
נזילות ואפיקי השקעה בטוחים
אחת מהאפשרויות שמעלה חיון היא לעבור למצב כספי יותר "נזיל", כלומר למשוך את ההשקעות ולהחזיק מזומנים במקום ניירות ערך ותיקי השקעות. "במצב כזה, מצב של משבר, הדבר הכי מומלץ הוא להפוך את ההשקעות לנזילות", אמר חיון. "עדיף להחזיק במזומנים עד לתומו של המשבר ובכך להפחית מהנזק שיכול להיגרם כתוצאה מהירידה בשווקים".
חיון מסביר כי הנזילות גם יכולה לעזור בסוף המשבר כאשר מחירי המניות יהיו נמוכים משמעותית ויהיה ניתן לרכוש מניות במחיר זול ולייצר רווחים. "במהלך המשבר אנו חווית ירידות גדולות בשערי המדדים ובמחירי המניות - צריך לשמור על נזילות ולהיות מוכנים להשקיע בעת הנכונה", אמר חיון.
|
רועי חיון: "כדאי לשמור על נזילות לאורך משבר הקורונה - לא להסתכן בהשקעות מיותרות"
|
צילום: CANVA
|
בנוסף, מדבר חיון גם על אפיקי השקעה יותר בטוחים שאליהם ניתן להעביר את ההשקעות לעת עתה, ובכך לצמצם את ההפסד הכספי במהלך המשבר. "ניתן בהחלט לשקול לשים את הכסף באג"ח ממשלתי - מדובר בנתיב בטוח ויציב יחסית, שניתן להסתמך עליו גם בזמני משבר כמו עכשיו", אמר רועי חיון והרחיב:
"בתחום הנדל"ן, בשבועות הקרובים נראה ירידה איטית יותר במחירים מכיוון שקיימת רמת אי וודאות גבוהה שמייצרת קיפאון בשוק ולכן לא יהיו עסקאות. במסגרת ניהול הסיכונים בתקופת משבר כבד, צריך לזכור שגם בנקים יכולים לקרוס ולכן מומלץ להקפיד על פיזור הנכסים בין בנקים וגם מחוץ למערכת הבנקאית באמצעות נכסים פיזיים, למרות שידוע שגם ערכם עומד לרדת - כפי שנראה בחודשים הקרובים בתחום הנדל"ן".
באופן כללי, המלצתו של חיון היא לא להסתכן ולנסות לשמור על הערך הנוכחי - כלומר לצמצם נזקים ולא לקחת סיכונים מיותרים או להשקיע במניות בעת המשבר.
הענפים העיקריים שיושפעו מהמשבר
אנו קוראים בכל יום בכותרות את ההשפעה האדירה של משבר הקורונה על המשק הישראלי והעולמי, בדגש על עסקים וחברות במגוון ענפים. אחד מן הענפים העיקריים שנפגעים מהמשבר הוא ענף התעופה. בישראל חברות התעופה מבטלות טיסות לחו"ל ונתב"ג כמעט ריק מאדם. בחברת אל על צפויים פיטורים המוניים של קרוב ל-1,000 עובדים בניסיון לצמצם נזקים, ובחברות ארקיע וישראייר החליטו להשבית את הפעילות הבינלאומית כליל.
"לענף התעופה יהיה קשה מאוד להתאושש ממשבר הקורונה, מדובר בנזק גדול ומשמעותי שישפיע על הענף למשך שנים רבות", אמר רועי חיון. "מעולם לא הייתה תופעה של השבתת פעילות וביטולי טיסות בקנה מידה כזה בישראל - לכן אפילו למומחים קשה לאמוד את הנזק, אך ברור לכולם שהוא עצום".
|
רועי חיון: "צפויים פיטורים המוניים באל-על וחברות תעופה ישראליות נוספות"
|
צילום: CANVA
|
ענף נוסף שסופג פגיעה אנושה בעקבות המשבר הוא ענף התיירות. סוכני התיירות, בעיקר העצמאיים, ועסקי התיירות אשר נמצאים במצב קשה מאוד ונכון לעכשיו גם אינם מקבלים תמיכה מהממשלה. תיירים זרים לא מגיעים לישראל ותיירות הפנים גם היא נמצאת בשפל.
"עסקים קטנים בתחום התיירות הם כמובן הנפגעים העיקריים, בימים אלה כמעט ואין להם פרנסה", אמר חיון והוסיף: "הממשלה תהיה חייבת לנקוט בצעדים על מנת לסייע להם - בתקווה שתחום התיירות ישוב לפרוח בתום המשבר".
|
רועי חיון: "לא מגיעים תיירים מחו"ל וגם תיירות הפנים נפגעת - בעלי עסקי התיירות סובלים"
|
צילום: CANVA
|
נכון לדיווחים אחרונים, כ-1,500 אנשים פוטרו בענף התיירות ומעל ל-10,000 הוצאו לחופשה. אומדן הנזק עד לסוף השנה עומד, נכון לעכשיו, על כ-12 מיליארד שקל. "הנזקים בתחום התיירות הם עצומים ולא ברור עדיין כיצד יפוצו בעלי העסקים, אם בכלל", אמר רועי חיון.
חובת הבידוד עלולה להשבית את המשק
רועי חיון גם התייחס לחובת הבידוד לשבים מחו"ל ולאלו שבאו במגע עימם או עם נדבקים אחרים. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הכריז ביחד עם משרד הבריאות כי על כל השבים מחו"ל חלה חובת בידוד של 14 יום - דבר שאליו התנגדו הרבה מאוד מומחים וגם אזרחים רגילים.
"ניתן להבין את ההחלטה", אמר חיון. "מנגד, הפגיעה במשק עלולה להיות גדולה מאוד. חשוב לזכור גם, כי כל מי שבא במגע עם חולה קורונה נכנס לבידוד - כלומר מספיק שעובד אחד יבוא במגע עם נדבק, אותו עובד יגיע למפעל או למשרד וכל העסק מושבת". נכון להיום מאות אלפי ישראלים נמצאים בבידוד, רבים מהם נכנסו לבידוד לאחר החלטת הממשלה על חובת בידוד לכל השבים מחו"ל".
בסופו של דבר, רועי חיון מאמין שהמשק הישראלי והעולמי יתגברו על המשבר: "תקופה לא קלה עומדת בפנינו והרבה אנשים יספגו מכה כלכלית קשה, אך חשוב לנקוט צעדים גם באופן אישי, כמו הנזלת השקעות ומעבר לנתיבי השקעה בטוחים יותר. גם לממשלה תפקיד מכריע, והוא הענקת פיצויים לנפגעי המשבר בעיקר בענף התעופה והתיירות".