נגיף הקורונה
שאלות ותשובות על הקורונה והספורט
לאף אחד אין תשובות אבל מה האפשרויות שעומדות בפני הספורט העולמי והישראלי?
18:5413.03.20
קודם כל, מה יהיה?
אף אחד לא יודע. כרגע כמעט כל הליגות יצאו לפגרת קורונה של בין שבועיים לחודש. בארגנטינה יקיימו משחקים ללא קהל.
מה שבטוח זה שהרצון של כולם בספורט העולמי - התאחדויות, קבוצות, שחקנים, מאמנים, נותני חסות, זכיינים ואוהדים - זה לחזור לשגרת משחקים כמה שיותר מהר אבל זה תלוי קודם כל בבריאות הציבור. אם יצליחו להשתלט על הווירוס ולהוריד את מספר ההדבקות למינימום, אפשר יהיה לחזור למגרשים. אולי תחילה במשחקים ללא קהל ולאחר מכן עם קהל.
משחק כדורגל של יובנטוס נגד אינטר - ללא קהל צילום: רויטרס
מה יהיה עם אירועי הקיץ?
על פניו, אופ"א - האחראית לכדורגל באירופה - צריכה קודם כל לדאוג לליגות המקומיות ולדאוג שיסתיימו כמו שצריך. הליגה היא הלחם והחמאה של כל הקבוצות, האוהדים והזכיינים - וגם עניין מקומי שלא מצריך טיסות וחשיפה לאוכלוסיות שונות. כמו כן, בתוצאות הליגה תלויה ההשתתפות בטורנירים של אופ"א ולפי לוח הזמנים שלהן קובעים גם את משחקי הנבחרות.
ב-17 במרץ צפויה אופ"א לקיים הערכת מצב מול כל ההתאחדויות. בין השאר ידברו על דחיית היורו הקרוב, 2020, בשנה כדי לאפשר לליגות להגיע לסיומן. אירוע חד פעמי כמו היורו קל יותר לדחייה בשנה מאשר ליגה. היורו, אגב, אמור להתחיל 13 ימים אחרי גמר ליגת האלופות ב-12 ביוני. ברומא. איטליה.
מה יהיה עם הליגות?
בליטא החליטו כבר לתת את אליפות הכדורסל ללז'לגיריס ולסגור את הליגה. קשה לראות את זה קורה במקומות אחרים, כרגע. לכל קבוצת כדורגל יש בין 8 ל-11 משחקי ליגה עד תום העונה ואולי עוד 3-4 משחקים בגביע. בליגת האלופות יש עוד משחקים בשמינית הגמר (4), רבע גמר (8), חצי גמר (4) וגמר (1). אולי אופ"א תשקול לקצר את הטורנירים שלה למשחק אחד בכל שלב (פורמט שמתשמשים בו בליגת האלופות לנוער, בליגת האלופות לנשים וכמובן גם ביורו). ליגת אירופה גם במצב דומה.
הצעה לעתיד: טורניר ליגת האלופות וליגת אירופה אם הקבוצות שנותרו בסביבה נקייה מקורונה. שלושה שבועות עד חודש - כמו מונדיאל או יורו. כמו כן, מבחינה משפטית יצטרכו לארגן הארכת חוזה אוטומטית לחודש או חודשיים עבור שחקנים - וזאת מאחר שרוב חוזי הכדורגלנים מסתיימים ביוני. בכל מקרה, אם היורו "מכריח" את כולם לסיים הכל עד יוני, דחיית היורו תיתן מקום נשימה וארגון לקבוצות עד אוגוסט (אז יצטרכו להתחיל את עונת 2020/21).
מה יהיה עם ה-NBA?
ה-NBA כבר קיצרו בעבר עונות בגלל שביתות שחקנים. אם יחזרו למגרשים אפשר לחזור ישר לפלייאוף - באפריל או במאי - כשכל קבוצה במיקום שלה אחרי שכל קבוצה שיחקה כ-80% ממשחקיה בעונה הרגילה. את החישוב של אובדן ההכנסות ממכירת כרטיסים וזכויות שידור מקומיות יעשו אחרי העונה ובהסכמים הבאים. הערכות הן שאובדן ההכנסה עומד על כמה עשרות מיליונים עבור כל קבוצה. משהו שישפיע על חוזי השחקנים בעתיד. גם ביורוליג יצטרכו לחשוב לכיוון הזה.
מה יהיה עם האולימפיאדה?
בוועד האולימפי נחושים ששום דבר לא השתנה וכי המשחקים יתקיימו, כסדרם, בסוף יולי. ישנם עוד הרבה תחרויות להשגת קריטריונים אולימפיים שספורטאים רבים עוד צריכים לעשות - אבל זה, כרגע, פחות מעניין את הוועד שלא רוצה מצב בו האולימפיאדה נדחית לתקופה שבה מתחילים משחקי ליגה בעונה הבאה. דחייה לקיץ 2021 גם, כרגע, לא משהו שמדסקסים שם. אולי במאי יחשבו אחרת אבל כרגע ב-IOC נחושים שעד יולי הכל יהיה בסדר. הם אפילו קיימו את טקס הדלקת המשואה ביוון (ללא קהל) והכריו על זה כ"קרן של תקווה לכל האנושות".
כמה כסף יפסידו?
הערכות כיום מדברות על מאות מיליונים של הכנסה שהלכה לאיבוד - מזכויות שידור ומכירת כרטיסים. באמת מדובר בסכומים שקשה לאמוד כי קשה לדעת כמה משחקים לא ישוחקו וכמה מהם עם קהל או בלי קהל. כאמור, הקבוצות רוצות שפגרת הקורונה תגיע לסיומה כמה שיותר מהר בגלל שיש מחויבויות חוזיות לשחקנים, אוהדים (בעלי מנויים), נותני חסויות וזכיינים.
מה עם ישראל?
לא שונה ממה שקורה באירופה. אולי יצטרכו לקצר את הפלייאוף - אבל אם אין יורו, אפשר להמשיך את העונה עד יוני ויולי ולצאת לפגרה. יאבדו הכנסות אבל לא משהו הרסני אם אכן יחזרו לשחק בחודשים הקרובים. בסין החליטו לא לפתוח את עונת הכדורגל בפברואר בגלל מגפת הקורונה. כיום כבר מדברים על החזרת המשחקים בקרוב.
ומה יקרה אם לא יצליחו להתמודד עם הקורונה עד מאי?
אז שיהיה בהצלחה לכולנו.