לשכת עוה"ד: "דיונים יתנהלו במתקני כליאה"
לפי הלשכה, "ישנם חמישה אולמות דיונים שנבנים במתקני בישראל"; יו"ר ועדת האתיקה הארצית עו"ד מנחם מושקוביץ הודיע היום כי סירוב לדחות דיון לעו"ד בבידוד - עבירה אתית; ראש הלשכה אבי חימי וסגנו יוסף ויצמן קיימו דיון בהשתתפות נציגי מד"א ומשרד הבריאות: "ביקשנו ממשרד הבריאות אפשרות לוודא מול רשימת עוה"ד שבבידוד, שזה נכון"
יו"ר ועדת האתיקה הארצית בלשכת עורכי הדין, עו"ד מנחם מושקוביץ, הודיע היום (ב') לציבור עורכי הדין כי סירוב מצדם לבקשת קולגה לדחות דיון בבית משפט בשל בידוד יחשב עבירה אתית ועשוי לגרור העמדתם לדין משמעתי.
עוד הודיעה היום לשכת עורכי הדין כי היא נמצאת בקשר רציף עם הנהלת בתי המשפט ושירות בתי הסוהר, שנערכים להכין מספר אולמות לדיוני מעצר. סגנו של יו"ר הלשכה אבי חימי, עו"ד יוסף ויצמן, פירט ואמר כי "ישנם חמישה אולמות דיונים שנבנים בתוך מתקני כליאה בישראל, השופטים יגיעו לשם לנהל את הדיונים. אם יש בעיה בשינוע של האסירים אז הפתרון הוא אולמות הדיונים במתקני הכליאה". לדבריו, הקמת האולמות כפופה לחתימת שר המשפטים על צו מיוחד בנושא, והשר לדבריו כבר הביע את הסכמתו העקרונית, כך שהמהלך יוכל להיות מיושם בקרוב.
- גבי רוטר: "לא נוכל לעמוד בירידות כה חדות בתנועת לקוחות"; הוראות חדשות לגבי נסיעה באוטובוסים
- התאחדות המלונות: 4,000 עובדים הוצאו לחופשה ללא תשלום
- פגיעת הקורונה בבתי הקפה: ירידה של עד 50% במכירות
מושקוביץ שיגר איגרת לכל עורכי הדין ובה כתב כי הוא מפציר בעורכי הדין "שרואים ככלל לנגד עיניהם את האינטרס של לקוחותיהם, לראות גם את חבריהם למקצוע, ולהיעתר ברוחב לב לבקשות דחייה של דיונים וארכות מטעם עורכי הדין הנאלצים לשהות בבידוד".
הוא הוסיף: "תשומת ליבכם, כי מחובתכם האתית לגלות יחס חברי כלפי חבר למקצוע, וזאת בהתאם לכלל 26 לכללי לשכת עורכי הדין (אתיקה מקצועית), התשמ"ו- 1986, למעט במקרים בהם יש בכך משום פגיעה משמעותית בעניינו של הלקוח. ועדות האתיקה יאכפו חובה זו ביתר שאת בימים אלה בהם הציבור נדרש לגלות זהירות יתרה ולמנוע את הפצת המחלה".
עוד כתב מושקוביץ כי במקרים דחופים בהם לא ניתן לדחות דיונים כאמור חרף כניסת עורך הדין של הצד שכנגד לבידוד, יש לסייע לעורכי הדין החליפיים המתייצבים לדיון ככל הניתן, ולנהוג בהתחשבות יתרה בהתחשב במצב.
פורום 'עורכי דין מצילי חיים' התחייב לסייע לעורכי דין בבידוד
בנוסף להיבטים האתיים, ראש לשכת עורכי הדין עו"ד אבי חימי והמשנה שלו עו"ד יוסף ויצמן ערכו שלשום ישיבה מיוחדת של פורום 'עורכי דין מצילי חיים' (בו חברים עורכי דין המתנדבים במד"א), בהשתתפות נציגים של מד"א ומשרד הבריאות, בכדי לבחון את השפעת הקורונה על ציבור עורכי הדין.
"יש 2 נושאים עיקריים שבהם דנו בישיבה", אומר לכלכליסט עו"ד ויצמן (שמשמש גם כנהג אמבולנס). "ראשית, הנושא החשוב ביותר שהעליתי הוא העובדה שאנו הולכים להיות מוצפים בתביעות או ביטולים – האם אנחנו מוגדרים במצב שהוא 'כוח עליון' או שלא".
הנושא השני לדברי עו"ד ויצמן הוא ההיערכות של הלשכה כאיגוד מקצועי. "הרי ברור שהדבר הראשון זה דחיות הדיונים. עורך דין שנמצא בבידוד לא יכול להגיע לדיון, אבל איך אני מונע שימוש לרעה בבקשה לביטול דיונים?".
לדברי עו"ד ויצמן, "הוצאתי מכתב למשרד הבריאות וביקשו אפשרות לוודא מול הרשימת עורכי דין שבבידוד, שזה נכון. אנחנו נהיה מסונכרנים עם אותה רשימה ואז או שהעו"ד יהיה לו שווה להיכנס לרשימה או שיבין שלא יכול לעשות שימוש לרעה בעניין הזה".
"אבל הבעיה נרחבת מכך. מה קורה עם עו"ד שבאמת ובתמים חושש, ואומר 'אני לא רוצה להגיע לדיון גדול, או לתא מאסר, זו חשיפה שאיני רוצה בה'. אני מוצף בפניות. קיבלתי פניות רבות מאנשים שהמצב הנפשי שלהם הוא לא מי יודע מה. אנשים שאמרו לי: 'אני בחרדה ממש, אני לא יכול להופיע בבית המשפט במצב הזה'.
ומה ההחלטה שלכם לגבי אותם מקרים?
"הטיפול בשלב הזה הוא פרטני, מקרים ספציפיים שאפשר לטפל בהם ואני עושה זאת. לא הוצאנו כרגע הנחייה גורפת. צריך להבין שיש היבטים נרחבים למשל בתחום הפלילי: אם עורך דין צריך להיכנס לבקר לקוח שנמצא בתא מעצר ואמור להיות בבידוד, מי עושה את השינוע ואיך עורך הדין נפגש איתו? אני עומד על המשמר ומבקש לבדוק שזכות הייצוג לא תפגע".
ומה עם עורכי הדין שנמצאים בבידוד, האם הם יקבלו משכורת?
"חלק נכבד מעורכי הדין שהם למעשה כותבים, יכולים להמשיך את עבודתם מהבית. המעסיק צריך כמובן לוודא שיש להם האמצעים לעשות זאת: מחשב נייד, שמירה על פרטיות החומרים וכו'. הדיון שערכנו עסק בדיוק בנושאים הללו. אם זה מתקיים, עורכי הדין צריכים להגיע לאותה משכורת".
ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי מסר: "בעקבות מצב החירום במדינת ישראל נערכה גם הלשכה להתמודדות עם משמעות המצב החדש ופועלת למתן מענה הולם לציבור עורכי הדין, הן בהתנהלות המתבקשת מול לקוחותיהם ומול הקולגות שלהם, הן בפעילות השוטפת מול בתי המשפט והן בשירותים השוטפים הניתנים על ידה.
"חשוב לי להדגיש, כי לשכת עורכי הדין עושה הכול על מנת לשמור ככל הניתן על שיגרת העבודה, זמינה לכל שאלה בנושא ופועלת בכפוף להנחיות משרד הבריאות. אני קורא לעורכות ועורכי הדין שאמורים להימצא בבידוד להישמע להנחיות ולנהוג לפיהן".