$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

ירידה עולמית של 2% בפליטות הפחמן כתוצאה מייצור חשמל

אף שמדובר בירידה הגדולה ביותר מזה 30 שנה, מחברי הדו"ח מזהירים שהירידה בהפקת חשמל מפחם היא עדיין לא ה"נורמלי החדש"

עומר כביר 10:0909.03.20

פליטות הפחמן כתוצאה מייצור חשמל רשמו ב-2019 ירידה עולמית של 2%, על רקע המעבר של מדינות רבות מתחנות כוח פחמיות למקורות אנרגיה נקיים יותר – כך לפי דו"ח של צוות החשיבה Ember, שמתמחה בסוגיות אקלים. אף שמדובר בירידה הגדולה ביותר מזה 30 שנה, מחברי הדו"ח מזהירים שהירידה בהפקת חשמל מפחם היא עדיין לא ה"נורמלי החדש".

 

לפי הדו"ח, במהלך 2019 היקף החשמל שמיוצר באמצעות שריפת פחם רשם ירידה של 3%. זאת, בעיקר לאור צניחה משמעותית בארה"ב (16%) ובאיחוד האירופי (24%). מנגד, גידול של 2% בשימוש בפחם בסין הפך את המדינה לאחראית למחצית מצריכת הפחם העולמית לצורך הפקת חשמל.

 

 

 

 

תחנת כוח תחנת כוח צילום: ישראל יוסף

 

לירידה בביקוש לפחם תרמו משתנים כמו הגידול האיטי ביותר בצריכת החשמל בעשור האחרון: תוספת של 357 טרהוואט-שעה לעומת ממוצע של 643 טרהוואט-שעה בין 2010 ל-2019. גידול בהפקת חשמל ממקורות מתחדשים תרם גם הוא להפחתת השימוש בפחם. השימוש באנרגיה סולארית ובאנרגיית רוח גדול ב-2019 ב-15%, והן סיפקו 8% מצריכת החשמל העולמית (לעומת 3% בלבד ב-2013). על מנת לעמוד ביעדים של הסכם פריז להגבלת ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות יש לרשום גידול של 15% בתפוקת חשמל ממקורות אלו מדי שנה. "היעד הזה הושג ב-2019, ומחירים נמוכים יותר מספקים תקווה שהמגמה תימשך. עם זאת, שמירה על קצת גידול גבוה בקנה מידה גדול תחייב מאמץ מרוכז בכל העולם", נכתב בדו"ח.

 

השימוש באנרגיות מתחדשות רחב במיוחד במדינות גדולות: באיחוד האירופי הן מספקות 18% מצריכת החשמל, בארה"ב 11%, בסין 9% ובהודו 8%. עם זאת, הממוצע בשאר העולם עומד על 4% בלבד, כאשר בתחתית הטבלה נמצאות רוסיה, אינדונזיה ועיראק עם 0.1% וקצת מעליהן ערב הסעודית (0.2%) ואיראן (0.4%).

 

עם זאת, מחברי הדו"ח מציינים שבשעה שארה"ב הפחיתה משמעותית את השימוש בפחם, היא הגדילה את התלות שלה בגז טבעי (שגם הוא אחראי לפליטת גזי חממה, גם אם פחות מפחם). מאז 2007, היקף השימוש בפחם במדינה ירד בחצי, ואולם את מרבית המקום תפס הגז הטבעי שהחליף 65% מהתפוקה שנחתכה, בעוד שמש ורוחה החליפו 35% מהתפוקה. גם באיחוד האירופי היקף השימוש בפחם ירד מאז 2007 במחצית, ואולם שם את כל התפוקה החליפו אנרגיות מתחדשות, שב-2019, לראשונה, סיפקו שם יותר חשמל מפחם.

 

חרף הנתונים האופטימיים, מחברי הדו"ח מזהירים גם שהירידה בהיקף השימוש בפחם היא עדיין לא המצב הנורמלי החדשה. "הירידה בשימוש בפחם ב-2019, וכן המעבר לרוח ושמש, הסתמכה על גורמים חד-פעמיים רבים", הם הסבירו. "יש התקדמות בהפחתת השימוש בפחם, אבל לא בדחיפות שדרושה על מנת לעמוד ביעדי האקלים העולמיים, במיוחד באסיה. 10 מדינות אחראיות ל-87% מצריכת הפחם העולמית. בשעה שנעשה התקדמות במרבית המדינות, אף אחת מ-10 הראשונות לא הציגה התחייבויות שיאפשרו להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות".

x