הסטארט-אפ שמשנה את עולם המיקרו-כירורגיה
חברת הסטארט-אפ הישראלית Lydus-Medical פיתחה מכשיר רפואי פורץ דרך שעושה אוטומציה להליך התפירה של כלי דם זעירים ומאפשר למנתחים לבצע בקלות ובבטחה פרוצדורה כירורגית מורכבת. כעת היא מגייסת השקעה בפלטפורמת ExitValley
עם זאת, תחום החיבור וההשקה של כלי דם וכלי לימפה, על אף היותו החלק המורכב ביותר של הניתוח, נותר מאחור, והמיקרו-כירורג עדיין נדרש לבצע באופן ידני פעולות מורכבות, אשר אורכות זמן רב ודורשות מיומנות טכנית גבוהה, הנרכשת במאות שעות הכשרה לרופאים ובעלות גבוהה לבתי החולים. כאשר הפרוצדורה מבוצעת באופן ידני היא לעיתים מסתיימת עם תוצאות קליניות לקויות.
החלפת הליך רפואי מורכב ונפוץ המתבצע באופן ידני
השקה (anastomosis), היא הליך חיבור של אברים צינוריים חלולים כגון כלי דם, צינור זרע וצינוריות לימפה. מטרת התהליך היא לחדש את אספקת הדם אל הרקמה המועברת ובכך לאפשר החלמה של החולים מפרוצדורות רפואיות שונות ביניהן השתלות וניתוחים פלסטיים. מדובר בהליך עדין ומורכב של תפירת כלי הדם עם חוט ומחט הנעשה באופן ידני ודורש את נוכחותם של שני מנתחים.
קוטרם של כלי הדם נע בין 0.5-4.0 מ"מ ויש להם נטייה להתעוות ולהתפתל ובכך ליצור תופעות של איסכמיה, חסימות ודליפות. כדי להבטיח זרימת דם תקינה נדרשת השקה סימטרית מושלמת. התאמה זו מתבצעת על ידי מיקום מחטים מיניאטוריות של 150 מיקרון תחת מיקרוסקופ, סביב היקף כלי הדם הזעירים. במקרים מסוימים ניתוחים הכוללים השקת כלי דם קטנים (דוגמת חיבור בהשתלת איברים) עשויים לדרוש שעות של עבודה מאומצת בחדר ניתוח. הסיכון השכיח ביותר בפרוצדורה הוא תפיסה של שתי דפנות כלי הדם עם המחט, סגירת הצינור ומניעת זרימת הדם (back wall stitching). גורמים אלה מביאים לכך שהתוצאות הקליניות אינן אופטימאליות ועלולות להביא לכפילות הליכים והשלכות חמורות על בריאות המטופלים.
פיתוח רפואי פורץ דרך – אוטומציה בתחום הניתוחים המיקרו-כירורגיים, המוערך בכ-2.5 מיליארד דולר בשנה
לידוס מדיקל פיתחה מכשיר כירורגי המכונה 'VeSeal', בעזרתו ניתן לבצע חיבורים (השקות) של כלי דם וכלי לימפה בקטרים זעירים בפרוצדורות סבוכות כגון שחזור שד, השתלות איברים וניתוחי מעקפים, באופן מדויק, בטוח ומהיר. המכשיר נותן פתרון לצורך בהשקה בקטרים שונים ומחליף את ההשקות המתבצעות באופן ידני. כמו כן, המכשיר מבטל את הצורך במיקרוסקופ בחדר ניתוח וניתן לביצוע ע"י לופות (משקפיים מגדילות) בלבד. בנוסף, אינו משאיר שתל מלבד החוטים.
החדשנות הטכנולוגית מאחורי הפיתוח היא מנגנון נעיצת המחטים המבוסס על שילוב של כיפוף ייחודי בקצה המחט ועקרון נעיצה המבוסס על מנוף בשונה ממנגנונים אחרים שמבוססים על הנעה. ברמה הפונקציונאלית, ההשקה מתבססת על שיטת התפירה הידועה והבטוחה אך מבטלת את הקשיים הטכניים שמתלווים אליה ומאפשרת קיצור ושיפור התהליך וכן ביצוע השקות על ידי רופאים ללא התמחות ספציפית במיקרו-כירורגיה.
פישוט התהליך מאפשר קיצור משמעותי בזמני הניתוח ומכאן הגדלה בכמות הניתוחים המתבצעים ביום. לכן המכשיר מהווה פתרון כולל המציע הזדמנות להתייעלות אדירה עבור גורמים רפואיים שונים.
השקעות בחברה מצד ענקיות החדשנות, רפואה ומדי-טק בישראל
לידוס מדיקל הוקמה על ידי מור יישום מחקרים – חברת המסחור של קופת חולים כללית. כבר עם הקמתה, גייסה החברה השקעה משמעותית מ-Sanara Ventures – חממת מדיקל מהמובילות בישראל, אשר מהווה זרוע השקעות של Philips Healthcare וחברת טבע, בשילוב עם תכנית החממות של הרשות לחדשנות. בחברה השקיעה גם AMIT – קרן הטכניון, אשר משקיעה בפיתוח ומסחור של טכנולוגיות ביו-רפואיות יוצאות דופן.
לידוס מדיקל הצליחה בפרק זמן של שנתיים לפתח פתרון כירורגי מתקדם והוכיחה בטיחות ויעילות בניסויים פרה-קליניים. החברה הגישה שלוש בקשות לפטנט (patent pending) – הראשון מגן על הקונספט באופן כללי ושניים נוספים מגנים על מנגנוני נעיצת המחטים הייחודיים שפותחו על ידי החברה וההתאמה לקטרים מיניאטוריים.
תגובות נלהבות של הקהילה הרפואית בזירה הבינלאומית
הצלחת החברה מייצרת עניין מסחרי רב סביבה. לחברה כבר יש LOI (מכתב כוונות) ממפיץ אמריקני המתמחה בתחום המיקרו כירורגיה, בעל רשת ענפה של סוכנים בכל רחבי ארה"ב, עם הבנות לגבי נפח מכירות ל-3 השנים הראשונות ומחיר מוצר למשתמש הסופי.
בשבועות האחרונים השתתפה לידוס בכנס השנתי של ארגון הניתוחים המשחזרים האמריקאי ASRM American (society of reconstructive surgery) – במיאמי ארה"ב, שם נוסה המכשיר בתנאים מדמים ניתוח ע"י מספר רופאים מובילי דעה וקיבל תגובות נלהבות, בעיקר מרמת הדיוק של ההשקות.
כמו כן, בימים אלו לידוס מנהלת מגעים מתקדמים לשיתוף פעולה אסטרטגי עם NIHR - גוף המחקר של ארגון הבריאות הלאומי באנגליה, אשר משקיע משאבים גדולים במטרה להכניס למדינה טכנולוגיות המייעלות הליכים רפואיים ורוצה לממן לחברה ניסוי קליני בבית החולים בלידס, שיאפשר זירוז תהליכי רגולציה באירופה.
הטכנולוגיה כפלטפורמה – פוטנציאל יישומי במגוון גדול של מכשירים
החברה מפתחת טכנולוגיה שתהווה בסיס למגוון מכשירים המתאימים לאפליקציות רפואיות שונות, ויש לה שימושים בניתוחים מסוגים שונים. מנגנון הנעיצה הסימטרית שפיתחה החברה מיושם בשלב הראשון עבור ניתוחים בגישה פתוחה (ניתוחים משחזרים, השתלות איברים, מעקפים פריפריאליים ועוד) ובהמשך ניתן יהיה ליישם אותו גם בניתוחים רובוטיים ולפרוסקופים (חדירה לבטנו של המנותח דרך מספר חתכים קטנים בדופן הבטן, וביצוע הניתוח בפיקוח מצלמה).
בימים אלה, משלימה החברה קמפיין גיוס השקעה בפלטפורמת ExitValley ומזמינה את הציבור להצטרף אליה כמשקיעים בעלי מניות ולקחת חלק בהצלחתה. ההשקעה בחברה מובלת ע"י סנארה ונצ'רס - קרן ההשקעות של חברת טבע ופיליפס.
ההשקעה המינימלית בחברה עומדת על 10,000 $.