$
דעות

אין מנוס משימוש בקָרָנְטִינָה

יש ציפייה זהירה לירידה מסוימת בהתפשטות הנגיף בחודשי החום של הקיץ. עד אז אין מנוס משימוש בכלים הישנים של הסגר, שהם היחידים נכון לעכשיו שעומדים לרשותנו לצמצם ולדחות ככל האפשר את ההתפשטות של נגיף הקורונה

דני נוה 13:3608.03.20

מאות חולים, עשרות מתים, מחלקות הבידוד והטיפול הנמרץ בבתי החולים קורסות, כל בתי הספר ברחבי הארץ סגורים, משרדי חברות גדולות במשק נטושים - המצב בישראל עלול היה להגיע לכך, אלמלא ננקטו הצעדים הראויים על ידי משרד הבריאות.

 

תגובה מהירה של אשפוז חולים, בידוד מי שנמצאו בסכנת הידבקות ומעל הכל סגירת התנועה האווירית ממדינות בהן הנגיף התפשט מנעו מישראל להיות במצב דומה לזה שנמצאות מדינות כמו איטליה שלא פעלו בזמן. נכון, הנזק הכלכלי כבר היום הוא קשה, אבל הוא היה כבד פי כמה אילו לא ננקטו צעדים בזמן.

 

איטליה היא זו שהביאה לעולם את ה'קוורנטה' - הקָרָנְטִינָה, הסגר ל-40 יום שהוטל על אוניות שהגיעו לחופיה ממקומות מוכי אבעבועות שחורות ודבר. 40 יום של דגירת המגיפות ורק אז מותר היה למלחי האוניות וצוותיהם לרדת לחוף. אותה איטליה נרדמה בשמירה על נמליה האוויריים, בעיקר במניעת טיסות נכנסות רבות מסין והפכה במהרה לשיאנית התפשטות הקורונה באירופה.

 

 

הבידוד בבית החולים שיבא הבידוד בבית החולים שיבא צילום: איי אף פי

 

כל עוד אין חיסון זמין לנגיף, או תרופה יעילה לטיפול בקשישים, או מי שחשוף יותר בשל מחלות רקע, המטרה היא למנוע ככל האפשר הדבקה והתפשטות נרחבת על ידי הקרנטינה - הההסגר, בידודם של החולים ושל הנדבקים הפוטנציאלים, וצמצום מירבי של התקהלויות המוניות.

 

אף מערכת בריאות בעולם לא ערוכה לטפל בו זמנית בהיקף גדול של חולים הנדרשים לבידוד או טיפול נמרץ. הסכנה לחיי אדם מנגיף הקורונה עולה משמעותית ככל שמערכת הבריאות מגיעה לאי ספיקה. בצדק רב נשמעת ביקורת על היעדר תשתיות מספיקות בבתי החולים שלנו, במספר המיטות, עמדות הטיפול הנמרץ, צוותים רפואיים ואמצעים.

 

כשר בריאות מנעתי סגירתם של בתי חולים כמו יוספטל באילת, בני ציון בחיפה והשרון בפ"ת מתוך הבנה שישראל חייבת תוספת משמעותית של תשתיות אשפוז ודאי לא סגירת בתי חולים, אבל יש להבין ששום מערכת בריאות לא יכולה להיות ערוכה להתמודדות עם מגפה המונית.

 

צעדי משרד הבריאות הם לא היסטריה קיצונית אלא אמצעים ראויים ונכונים להאט ככל האפשר את התפשטות המחלה בישראל והגעה למצב בו מערכת הבריאות שלנו לא מסוגלת לתת מענה רפואי ראוי לחולים הקשים.

 

הדרך למציאת חיסון עוד ארוכה. יש כעת כ-20 חברות בעולם שעובדות על זה, אבל ההערכות האופטימיות מדברות על כ-18 חודשים עד שהם יהיו זמינים ובהיקפים הנדרשים. במקביל יש מספר חברות פארמה שעובדות במרץ על תרופות שמשמשות מספר שנים לטיפול במחלות שונות ובודקים את התאמתן גם להתווית החולים בנגיף הקורונה.

 

יש ציפייה זהירה לירידה מסוימת בהתפשטות הנגיף בחודשי החום של הקיץ. עד אז אין מנוס משימוש בכלים הישנים של קָרָנְטִינָה, שהם היחידים נכון לעכשיו שעומדים לרשותנו לצמצם ולדחות ככל האפשר את ההתפשטות של נגיף הקורונה.

 

הכותב הוא יו"ר כלל ביטוח ולשעבר שר הבריאות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x