$
בורסת ת"א

האם פוטנציאל ייצוא הקנאביס הרפואי מישראל לגרמניה יפחת משמעותית בקרוב?

מספר חברים בבית הנבחרים הפדרלי בגרמניה דורשים מהממשל הפדרלי להעלות את הייצור המקומי מ-2.6 טון ל-50 טון, כדי להפוך את הקנאביס הגרמני ל"להיט יצוא" על חשבון הייבוא; בהנחה והממשל יאשר הגדלת מכסת הייצור המקומי, תפחת משמעותית אפשרות יצוא מגדלי הקנאביס הרפואי הישראלים

צלי גרינברג 14:5805.03.20
חברות הקנאביס הרפואי הישראליות מציגות את השוק הגרמני כיעד ייצוא ראשון ומרכזי במצגותיהן לשוק ההון, כאשר מודל ההכנסות שלהן מייצוא בנוי ברובו על ייצוא לגרמניה. ההערכות הן כי פוטנציאל הכנסות ייצוא הקנאביס מישראל לכלל מדינות היעד עומד כיום על כ-1-4 מיליארד שקל לשנה, לארבע שנות הייצוא הראשונות.

 

אך חבר הבונדסטאג (בית הנבחרים הפדרלי) הגרמני Wieland Schinnenburg, הגיע להרוס את המסיבה, ודורש מהממשל המקומי, יחד עם חברי מפלגת האופוזיציה הדמוקרטית החופשית (FDP), להעלות את מכסת הייצור המקומי שנקבעה על 2.6 טון לשנה ל-50 טון לשנה.

 

 

קנאביס רפואי קנאביס רפואי צילום: שאטרסטוק

 

שניינבורג צוטט בכלי התקשורת המקומיים באומרו כי הממשל הפדרלי צריך להגדיל במידה רבה את היקפי הייצור המקומי של הקנאביס הרפואי, ו"להפוך את הקנאביס הגרמני ללהיט יצוא".

 

במסגרת תוכניתו העלה שאלות לממשלה הפדרלית הגרמנית, שבתגובה הודיעה בתחילת החודש כי אין בידיה מידע רשמי מדויק לגבי כמות הקנאביס הרפואי שנמכר במדינה במהלך 2019, ולפיכך היא גם לא יכולה להעריך את הביקוש ב-2020.

 

הממשלה ציינה עוד כי בידיה רק נתונים הנוגעים בהחזרים שבוצעו למובטחי קופות החולים, אך חסר בידיה מידע הנוגע לשאר המרשמים המחולקים עבור הקנאביס הרפואי, המייצגים, על פי ההערכות בגרמניה, חלק משמעותי מהשוק.  

 

בהנחה והממשל הפדרלי הגרמני יאשר הגדלת מכסת הייצור המקומי, תפחת באופן משמעותי אפשרות הייצוא של מגדלי הקנאביס הרפואי הישראלים, שפחת גם כך עקב כניסתם של שחקנים קנדים, יוונים, פורטוגלים, איטלקים וספרדים לשוק הקנאביס האירופי.

 

הממשל הגרמני ציין עוד בתשובתו, כי למרות שכ-90% מהאוכלוסייה הגרמנית בעלת ביטוח בריאות, ישנם חולים, שלמרות היותם מבוטחים, הם מעדיפים לרכוש קנאביס רפואי מכיסם, בשל אופן ההחזר הכספי הניתן עבור רכישתו, שעובד באופן שונה מזה של תרופות רשומות מוגמרות אחרות. ההערכות הן כי כשליש מהבקשות המוגשות להחזר נדחות על ידי קופות החולים והביטוח הרפואי בגרמניה.

 

כיום פועלות בגרמניה 3 יצרניות קנאביס רפואי שזכו ברבעון השני של 2019 במכרז ממשלתי לגדל ולייצר קנאביס בגרמניה; חברת הקנאביס הקנדית הציבורית אפריה (Aphria) זכתה בגידול חקלאי של קנאביס רפואי על חמישה מתוך 13 המגרשים שהממשלה העמידה למכרז; חברת הקנאביס הקנדית הציבורית אורורה קנאביס (Aurpra Cannabis) זכתה גם כן בחמישה מגרשים; וחברת הקנאביס הגרמנית הפרטית דמקאן (Demecan) מגדלת בשלושת המגרשים הנותרים.

 

על פי דיווחי התקשורת הגרמנית, כ-2.8 טון קנאביס רפואי נמכרו בגרמניה ב-2018, שזו מכסת הייצור שקבעה ממשלת גרמניה ליצרניות המקומיות. עד תחילת תנובת הייצור המקומי, הצפוי סביב חודש יולי השנה, גרמניה מייבאת את הקנאביס הרפואי הנרכש על ידי חוליה, כאשר חציו מיובא מהולנד, והיתר מגיע מקנדה.

 

יש לציין, כי הממשל הגרמני מעודד ייבוא לטובת הורדת מחירים, העומדים כיום על כ-20 יורו בממוצע לגרם קנאביס רפואי לצרכן.

x