"משרד הבריאות מוציא הנחיות מטורפות, אין מבוגר אחראי"
כך טוען נשיא לשכת ארגוני העצמאים רועי כהן בעקבות הרחבת ההגבלות של משרד הבריאות על רקע התפשטות הקורונה. לדבריו, "אף אחד לא לוקח אחריות למשבר, וכולם מתנערים"; מנכ"ל משרד התיירות לשעבר נועז בר ניר: "משבר הקורונה - המכה הכי דרמטית שהיתה מעולם לתיירות"
מנכ"ל משרד התיירות לשעבר ויזם התיירות נועז בר-ניר טוען ש"משבר הקורונה הוא המכה הכי דרמטית שהיתה מעולם לתיירות". זאת, משום שלדבריו במשבר הפעם התיירים הישראלים לא מחליפים את התיירים הנכנסים.
"זו המכה הכי קשה שהיתה לתיירות אי פעם", הוא אומר. "מדובר ממש במכת מוות. התעופה לא תעמוד בזה והיא הראשונה שתתפרק, ומה שקורה באל על עכשיו יקרה גם במלונות. הכל בעצירה, תיירות יוצאת, תיירות נכנסת".
- האוצר קורא לרכך את הצעדים החריפים לבלימת הקורונה: "עלולים לגרום נזק לכלכלה"
- איטליה: שוקלת לסגור את בתי הספר והאוניברסיטאות במדינה למשך שבועיים
- על רקע החשש מקורונה: ירידה של 17% במספר היוצאים לחו"ל בפברואר
בר-ניר מסביר ש"התיירם מכל העולם ייעלמו. האירופאים והתיירים ממזרח אסיה כבר לא מגיעים, ובקרוב גם האמריקאים יפסיקו. ישראל למודת משברים ביטחוניים שבהם המלונאים יודעים לבנות על הישראלים. תמיד במשברים הענף יצא במבצעים. אבל אנשים שנכנסים להיסטריה מפסיקים לצאת, עושים חשבון למה לפגוש עוד אנשים. כל יום התיירות חוטפת עוד מכה".
לדבריו, "יהיה יותר קשה ויהיו פיטורים. בר ניר, שהוא גם יזם הייטק מספר ש"משקיעים בהייטק עוצרים השקעות. כולם הפסידו כספים בבורסה. המשבר הוא הרבה מעבר לתיירות".
נשיא לשכת ארגוני העצמאים להב רועי כהן טוען שהמשבר הגיע גם לענף רופאי השיניים שאצלם מתבטלים תורים בזה אחר זה. הוא טוען ש"משרד הבריאות עושה מה שהוא רוצה ומוציא הנחיות מטורפות, ומתנהג כאילו אין מגזר עסקי. אין מבוגר אחראי".
כהן יוצא בהתקפה חריפה על הממשלה: "אף אחד לא לוקח אחריות למשבר. כולם מתנערים. אין בעל בית לאירוע הזה. משרד הבריאות עושה מה שהוא רוצה. הוא מתנהג כאילו אין מדינה ומגזר עסקי. הוא מוציא הנחיות מטורפות. אין מבוגר אחרי. יש תחושה של אובדן שליטה ולי יש תחושה של חוסר אונים". כהן דורש להקים קרן שתסייע לעצמאים המושבתים ותפצה אותם. "אני קורא לראש הממשלה להתעשת".
כהן מספר שהמשבר הכה קשות בסוכני הנסיעות שלדבריו "נמצאים בקריסה טוטלית" ולמפיקי הכינוסים ש"אצלם הכל בוטל". הוא צופה פגיעה קשה באולמי השמחות אחרי המלצות משרד הבריאות: "מי ירצה לצאת מהבית"?
ח"כ לשעבר התעשיינית אילת נחמיאס ורבין אומר שמשבר הקורונה הוא לא משבר בריאותי, אלא משבר כלכלי. "החבלה העיקרית היא כלכלית, לא בריאותית. אני חושבת שאנחנו כבר במיתון. זה פשוט מפחיד. אל על עוד מעט תגיע למצב שיצטרכו להלאים אותה". לדבריה, צריך להתייחס למשבר הקורונה כמו למלחמה שמייצרת גם הזדמנויות כלכליות. אבל צריך להבין שגם היציאה מהמיתון תהיה קשה. כך למשל היא אומרת שלא קל יהיה להפעיל מחדש מכונות בסין שעמדו מושבתות חודש-חודשיים ללא טיפול.
התאחדות התעשיינים פנתה שוב ושוב לממשלה בדרישה לקחת אחריות לתשלום השכר לעובדים הנמצאים בבידוד, אך ללא תוצאה. נחמיאס ורבין אומרת שאחד החששות שהתעשיינים שפונים להתאחדות מביעים הוא למחסור עתידי בחומרי גלם. היא מספרת שאחת הבעיות של תעשיינים שמחפשים ספקים חליפיים לחומרי גלם היא שהספקים מעדיפים לשמור את החומרים למחסור עתידי שייווצר במדינה שלהם.
בהתאחדות התעשיינים מעריכים שעלות השכר שלכל חמשת אלפים עובדים המושבתים שבועיים היא 25 מיליון שקל, כלומר אם יושבתו מאה אלף עובדים יהיה מדובר בחצי מיליארד. אבל מדובר רק בנזק של השכר ולא באובדן ייצור, אובדן שווקים ועוד. במקרים בהם המועסקים עובדים מהבית הנזק יהיה נמוך יותר. לדברי נחמיאס ורבין יתרון של המשק הישראלי היא הטכנולוגיה הגבוהה שמאפשרת לעובדים רבים לעבוד מהבית וגם העובדה שטכנולוגיה אפשר להמשיך לייצר.