רוח הברקזיט: בריטניה תמסה רוכשים זרים של נדל"ן למגורים
שר האוצר הבריטי יציג בשבוע הבא מס חדש של כ־3% שיוטל על רוכשים זרים, שיכלו עד כה לקנות נכסים בתנאי מיסוי זהים למקומיים. הצפי: ההיטל ישפיע על כ־70 אלף עסקאות בשנה והנפגעים הגדולים יהיו פרויקטי דיור במרכזי הערים
בתקציב הראשון שלו שאותו יחשוף בשבוע הבא, שר האוצר הבריטי הנכנס רישי סונאק נערך להצגת מס חדש של 3% לכל היותר, שיושת על משקיעים זרים בנדל"ן למגורים בממלכה, וצפוי לעורר בהלה לא מבוטלת במגזר.
נכון להיום, רוכשי בתים בבריטניה שאינם תושבים משלמים את אותם המסים כמו תושבי בריטניה. שיעורם נע מ־0% על רכישות בשווי נמוך מ־125 אלף ליש"ט ועד 12% עבור נכסים שמחיריהם עולים על 1.5 מיליון ליש"ט. בנוסף מושת מס של 3% על רוכשי נכס שני למגורים.
בקמפיין הבחירות של המפלגה השמרנית בשנה שעברה, בוריס ג'ונסון התחייב להשית מס נוסף של 3% על רוכשים זרים, ובכך לגייס 120 מיליון ליש"ט נוספים בשנה שיושקעו בתוכניות לטיפול במחוסרי בית.
אף כי ההחלטה הסופית לגבי גובה המס צפויה להתקבל רק לקראת הצגת התקציב ב־11 במרץ, גורמים בכירים במפלגה השמרנית אישרו ל"פייננשל טיימס" כי המס הנוסף אכן יושת.
המספרים מעידים על כך כי השיעור הסופי של המס עשוי להיות נמוך מ־3%, מה שמשקף דאגות שהביעו גורמים בתעשיית הנדל"ן לגבי ההשפעה האפשרית של ההיטל החדש. "המספרים לא סופיים עדיין", ציין גורם מטעם המפלגה השמרנית.
צ'רלי וולס, מנכ"ל סוכנות הנדל"ן פריים פרצ'ס אמר כי "אין כל היגיון" בהטלת המס. "אם הממשלה סבורה כי הטלת קנס על אנשים בצמרת, במיוחד זרים, תחיה את הכלכלה ותגרום לעניינים לזוז, הם טועים בגדול", ציין.
הממשלה נעזרה במס הבולים המושת על נכסים למגורים כאמצעי שימושי להגדלת הכנסות בשנים האחרונות, כאשר בשנים 2018־2017 הכניס מס הבולים 9.3 מיליארד ליש"ט לקופת האוצר, לעומת 3 מיליארד ליש"ט בשנים 2008־2009. בה בעת, שרים נזהרים מקביעת מס גבוה מדי, שעלול לצנן את השוק.
הרעיון למס החדש עלה לראשונה לפני שנתיים, אך הממשלה חזרה והעלתה את הרמות שהיא מעוניינת להחיל, עד שהרעיון נשאר במגרה בעקבות התפטרותה של ראשת הממשלה תרזה מיי בשנה שעברה. מאז שהחליף את מיי, ראש הממשלה ג'ונסון פועל להחייאת המס, כאשר בכוונתו להשית את הקצה העליון השאפתני יותר, בגובה 3%.
השמרנים סבורים כי מהלך כזה עשוי להשפיע על עד 70 אלף עסקאות בשנה ולגייס 120 מיליון ליש"ט, שאותם הם יתעלו לטובת סיוע למחוסרי בית. כך בהודעת המפלגה. סונאק, לשעבר מזכיר ראשון לשר האוצר, טען בשעתו כי המהלך יעניק לתושבי בריטניה "נגיסה הגונה מהתפוח" בתקופה שבה נכנסים משקיעים זרים רבים לנדל"ן המקומי.
בה בעת, אם המס ייקבע ל־3%, ההיטל החדש יביא לכך כי השחקנים המובילים, שרוכשים את הנדל"ן היקר ביותר, ישלמו מסי בולים שמגיעים עד 18%.
הרף העליון עומד כעת על 12%, שנגבים עבור החלק היחסי של מחיר נכס העולה על 1.5 מיליון ליש"ט. אבל במקרים שבהם מחזיקים הרוכשים בנדל"ן במקום אחר (כולל בריטים שחיים בחו"ל), הם עשויים כעת לשלם שני היטלים נוספים: ה־3% הקיימים על נכס שני, וההיטל החדש שיושת על משקיעים זרים.
נ
יל הדסון, מנהל בחברת מחקר שוקי הדיור רזידנשל אנליסטס, אומר כי אם הממשלה תציג מס מעט נמוך יותר, הרי שהוא ישקף את הצורך להגיע לאיזון הנכון בין בעלות על בתים והיצע של בתים.
פרויקטי דיור הממוקמים במרכזי ערים נסמכים לעתים על משקיעים זרים על מנת לצאת לדרך, שכן היזמים צריכים למכור נתח מסוים מהנכסים לפני שיקבלו מימון לתחילת הבנייה. "אלא אם אתה הולך לשנות את הדרך שבה השוק ממומן, הרוכשים הזרים ימשיכו להיות חלק חשוב ממנו", סיכם הדסון.