$
בחירות 2020

לוטו העריקים, שותי הקולות ומלקקי הפצעים

הרצון של הציבור הישראלי למנוע בחירות רביעיות הוביל לנדידת קולות ממפלגה למפלגה, אך לא העניק רוב לאף מועמד. המשחק הפוליטי המלוכלך שראינו עד כה אינו קרוב לסיום — הוא רק מתחיל

צבי זרחיה 07:0904.03.20

תוצאות הבחירות לכנסת ה־23 מסמלות את קיצו של עידן המרכז הפוליטי בישראל. אם בעבר התחום האפור בין ימין לשמאל טושטש על ידי מפלגות כמו שינוי וקדימה, תוצאות הסבב האחרון חידדו את האבחנה בין המפלגות: ימין – ליכוד, מרכז – כחול לבן ושמאל – הרשימה המשותפת. יתר המפלגות התפזרו בין הגושים הללו.

 

 

1. טורניר שתיית קולות

מפלגת הליכוד התחזקה בחמישה מנדטים, בעיקר על חשבון בוחרי הימין הרך שהצביעו בשני הסבבים הקודמים לכחול לבן ולישראל ביתנו. ככל הנראה תוכנית המאה שהציג בחודש שעבר נשיא ארה"ב דונאלד טראמפ והכרזותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על סיפוח בקעת הירדן ויהודה ושומרון בשילוב עם מנטרת "בלי טיבי אין לגנץ ממשלה", פרשת המימד החמישי, קלטות גבי אשכנזי ואביחי מנדלבליט והקלטת לפיה גנץ יפחד לתקוף באיראן עשו את שלהן. הליכוד הרוויח גם את מצביעי כולנו וזהות שחלקם נדדו בססב הקודם לכחול־ לבן וישראל ביתנו, ואת מצביעי גשר שלא אהבו את החיבור עם מרצ.

היום שאחרי בחירות מועד ג' היום שאחרי בחירות מועד ג'

 

שתיית הקולות לא נעצרה בליכוד. גם כחול לבן שתתה מנדטים לרשימת העבודה־גשר־מרצ. יו"ר כחול לבן בני גנץ חזר וקרא להצביע למפלגתו כדי שזו תהיה המפלגה הגדולה ביותר. במבחן המציאות מספר המנדטים של כחול־לבן לא צמח, אך קריאות אלה כן ריסקו את העבודה־גשר־מרצ.

 

גם הרשימה המשותפת גדלה על חשבון מפלגות אחרות. אם בסבב הקודם יוחס הגידול בכוחה לחיבור רשימה אחת משותפת בסבב הזה עיקר הגידול מיוחס לנדידת מצביעים יהודים אליה במחאה על התנהלות העבודה־גשר־מרצ שלא הציבה מועמד ערבי במקום ריאלי. גם החבירה לאורלי לוי אבקסיס מגשר לא תרמה.

 

מפלגה נוספת ממנה נדדו מצביכעים יהודים אל המשותפת היא כחול לבן. נדידה זו מוסברת בתגובתה של כחול־לבן לתוכנית המאה של הנשיא טראמפ. גנץ שנסע לארה"ב מיהר לתמוך בה. גנץ הבהיר מאוחר יותר שהוא מתנגד לחילופי שטחים, אך ספק אם הדבר סייע לו.

 

2. סוכריות לעריקים

מצב הגושים בבחירות האחרונות מחזיר אותנו שני סבבים אחורה לבחירות אפריל 2019, אז נתניהו וגוש הימין השיגו 60 מנדטים. ליברמן, שהשיג בזמנו חמישה מנדטים, סירב לתמוך בנתניהו וההמשך ידוע. בספטמבר ירד כוחו של גוש הימין ל־55 מנדטים, ליברמן עלה לשמונה מנדטים וגוש המרכז־ שמאל־ערבים הגיע ל־57 מנדטים. כעת, האבחנה בין הגושים די דומה: 58 מנדטים לגוש הימין בראשות נתניהו. ליברמן ירד לשבעה מנדטים, וגוש המרכז שמאל ערבים עם 55 מנדטים.

 

בדומה לאפריל 2019, מבקש כעת נתניהו לשכנע ח"כים מהמחנה השני לערוק לשורותיו. במאי 2019 הוא כמעט הצליח לגייס לשורותיו את ח"כ דאז אבי גבאי ואת ח"כ דאז טל רוסו, שברחו ברגע האחרון בגלל לחץ מפלגתם. גם כעת מבקשים בליכוד לגייס עריקים מהמחנה השני, כאשר ההבדל המרכזי בין אז להיום הוא הבשלות ציבורית למעבר בין הגושים כדי למנוע בחירות רביעיות. הוכחה חיה לכך הוא גדי יברקן, שערק מכחול לבן לליכוד ערב הגשת הרשימות, והביקורת על כך ששכחה במהרה.

 

מי שנמצא על הכוונת של הליכוד כרגע היא יו"ר גשר, אורלי לוי־אבקסיס. ההצעה שהוגשה ללוי־אבקסיס לחבירה לקואליציית נתניהו כוללת סוכריה – תמיכה במועמדותו של אביה דוד לוי ,שהיה בעבר שר בכיר בליכוד, לנשיאות בבחירות שיערכו במרץ 2020. לוי האב שכיהן בעבר כיו"ר גשר בחר לערוק בעצמו בעבר כשעזב את הליכוד וחבר למפלגת העבודה לקראת הבחירות לכנסת ה-15 בשנת 1999. האיחוד בין מימד־גשר לעבודה יצר אז את רשימת ישראל אחת בראשות אהוד ברק. לוי־אבקסיס שללה אתמול את הצטרפותה לממשלה בראשות נתניהו, אך הלחצים עליה ימשכו.

 

 מימין: יו"ר כחול לבן בני גנץ יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן מימין: יו"ר כחול לבן בני גנץ יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן צילומים: אבי מועלם, אלכס קולומויסקי

 

בליכוד מנסים לגייס ח"כים נוספים מכחול־לבן כמו צביקה האוזר ויועז הנדל. השניים שעבדו בעבר עם נתניהו – האוזר כמזכיר הממשלה והנדל כיועצו המדיני – מכחישים בתוקף. שניהם מכירים אותו היטב ואינם מעוניינים לחזור ולעבוד עמו. גם הח"כים רם בן ברק ועומר ינקילביץ' מכחול־לבן נמצאים על כוונת הליכוד. האחרונה "שרופה" בכחול־לבן לאחר שיועצו האסטרטגי של גנץ נשמע אומר בקלטת שהופצה כי היא חושבת ש"גנץ הוא טיפש אפס מאופס, והיא אומרת שאסור שהוא יהיה ראש ממשלה". ינקלביץ' הכחישה את האפשרות שתחבור לממשלה בראשות נתניהו, וצייצה בטוויטר "זה לא יקרה". בלשכתו של רם בן ברק אמרו כי שלא פנו אליו ולא מתכוון לעבור.

 

3. דילמות של מפסידים

בספטמבר 2019 הניח על השולחן הנשיא ראובן ריבלין מתווה שכלל רוטציה בממשלת אחדות לאומית. לו גנץ היה מסכים למתווה זה הוא מתיישב על כסא ראש הממשלה בעוד שבועיים, יום פתיחת משפטו הפלילי של רה"מ בנימין נתניהו.

 

גנץ וגבי אשכנזי נטו לפני חצי שנה במהלך המו"מ הקואליציוני להסכים להקמתה של ממשלת אחדות לאומית מתוך עיקרון שיקבע מועד תפוגה לסיום כהונתו של נתניהו. ברגע האחרון, בלחצם של יאיר לפיד ומשה בוגי יעלון, החליטו בכחול לבן לסרב למתווה הרוטציה ולכהונה תחת נתניהו. כעת, לאחר שכחול לבן ירדה ל־32 מנדטים, איבדה את מעמדה כסיעה הגדולה ביותר ואת כוחו של גנץ להרכיב ממשלה אומרים גורמים שם שהוויתור על מתווה ריבלין היה טעות. נתניהו ינסה לחדש את המגעים על הקמתה של ממשלת אחדות לאומית עם גנץ, במקרה שלא יצליח בקרוב לגייס עריקים למחנה ובכך להשיג רוב של 61 מנדטים.

 

גנץ, ספג אש תופת מנתניהו בקמפיין הבחירות, נמצא בדילמה. מצד אחד, אם נתניהו יצליח להרכיב ממשלה בעזרת עריקים־ גנץ יהפוך ליו"ר האופוזיציה. מדובר בהפסד גדול למי שביקש בבחירות להיות המפלגה הגדולה ביותר. במערכת הפוליטית אומרים שלא בטוח שכחול לבן תשרוד יחדיו כמפלגת אופוזיציה.

 

מצד שני, אם גנץ יסכים לנהל מו"מ עם נתניהו על ממשלת אחדות, במיוחד כשמשפטו של נתניהו יפתח בעוד שבועיים אזי הוא מסתכן בהיפרדותה של רשימת כחול לבן. כיום, קשה לראות את יאיר לפיד, בוגי יעלון וגבי אשכנזי מצטרפים לממשלה בראשות נתניהו. הצטרפות כזו תשים ללעג את כל הקמפיין של כחול לבן נגד נתניהו, החסינות שלו, והדרישה לשחררו ממשרת רה"מ כדי שלא יכהן כראש הממשלה בזמן שמשפטו מתנהל.

 

אם גנץ, ילך בסופו של דבר עם נתניהו, סביר להניח שיקח עימו חברי כנסת מחוסן לישראל בראשותו. יש עתיד, ותל"ם לא יצטרפו אליו ורשימת כחול לבן תתפרק. אם גנץ יחליט להצטרף לממשלה בראשות נתניהו יהיה זה בבחינת הפתגם הידוע: "גם אכל דגים סרוחים וגם גורש מהעיר".

x