חשיפת זהות הגורם ששלח הודעות SMS מזויפות לפעילי ליכוד - רק אחרי הבחירות
כך קבעה ועדת הבחירות המרכזית, בתשובה לעתירה שהוגשה בנושא; בין השאר, נקראו פעילי הליכוד להסיר את אפליקציית אלקטור ממכשיריהם; ההודעות לא נשלחו על ידי קמפיין הליכוד, אלא על ידי טרול אלמוני שזייף את המספר שממנו הן נשלחו
ספקית הסלולר טלזר תחויב לחשוף את זהות הגורם ששלח הודעות SMS מזויפות לפעילי ליכוד, אך רק בפני יו"ר ועדת הבחירות ורק לאחר הבחירות עצמן – כך פסק הערב יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט ניל הנדל, בעתירה שהוגשה בנושא.
לפני כשבוע וחצי קיבלו מאות אלפי תומכי ליכוד לקבל הודעות חשודות ממספר טלפון שראש הממשלה, בנימין נתניהו, קידם כמה ימים קודם לכן בטוויטר. הראשונות קראו להם להסיר את אלקטור ממכשיריהם. "אנחנו פועלים על מנת לאבטח את האפליקציה עך מנת (השגיאות במקור, ע"כ) למנוע מפעילי שמאל להשתלט לכם על הטלפונים, עד שיסתיימו העבודות יש להסיר אותה ולהתעדכן אצל רכז האזור בכל התפתחות", נכתב באחת מהן.
הודעות שנשלחו לאחר מכן הכריזו בין השאר שכל התמונות מהמכשיר של המשתמש גובו לענן, ושהם יחויבו בתשלום של 180 שקלים בחודש. ההודעות לא נשלחו על ידי קמפיין הליכוד, אלא על ידי טרול אלמוני שזייף את המספר שממנו הן נשלחו (מהלך פשוט שניתן לבצע באמצעות כל מערכת להפצת SMS).
אחד האזרחים שקיבלו הודעות אלו, איש הייטק בשם יוגב עזרא, בדק ומצא שההודעות נשלחו באמצעות מערכת משלוח ה-SMS של ספקית הסלולר טלזר. ואולם, כשפנה לחברה על מנת לברר את זהות השולח האמיתי, נתקל בסירוב, בין השאר בנימוק שחשיפת השולח תאפשר לעזרא לתבוע אותו. בתגובה עתר עזרא לוועדת הבחירות המרכזית, בדרישה לחייב את טלזר לחשוף את זהות שולח ההודעה בטענה שמדובר בתעמולת בחירות אסורה, בהתאם לפסקה שהתקבלה בסוגיה דומה במערכת הבחירות הראשונה של 2019.
טלזר, בתגובה שהגישה, ביקשה לדחות את העתירה, בין השאר בטענות שלא בטוח שתוכן המסרונים מהווה תעמולת בחירות ושעזרא ישתמש במידע שיקבל על מנת לתבוע את שולח ההודעות. בהקשר זה הזכירה החברה את קיומה של "הלכת מור", שלפיה בית משפט לא יכול לחייב אדם לחשוף זהות של אדם אחר כדי שניתן יהיה להגיש נגדו תביעה אזרחית בגין עוולה שביצע.
בהחלטה שפרסם הערב דחה יו"ר ועדת הבחירות, השופט ניל הנדל, את טענות טלזר. "נראה כי המסרונים במקרה דנן מכילים תעמולת בחירות", הוא פסק. "פרסום יהווה תעמולת בחירות אם האפקט הדומיננטי שלו, מנקודת מבטו של הבוחר הסביר, מהווה ניסיון להשפיע על הבוחר. בענייננו נשלחו המסרונים ימים ספורים לפני הבחירות לכנסת ותוכנם החיל מסרים שנועדו, על פני הדברים, לפגוע במשיבה 3 (הליכוד, ע"כ) על-ידי כך שמקבלי המסרונים יסברו כי מידע על אודותיהם דלף כתוצאה מהתנהלותה של משיבה 3. זו התנהלות שעולה לכדי ניסיון להשפיע על הבוחר שלא להצביע למשיבה 3. מכאן שעסקינן במסרונים המכילים תעמולת בחירות".
לגבי טענת טלזר שעזרא מתעד להשתמש במידע שיקבל על מנת להגיש תביעה אזרחית מנגד שולח ההודעות מציין הנדל שהלכת מור נפסקה לגבי דיני לשון הרע ואינה רלוונטית לדיני בחירות. "מדובר במטריות שונות זו מזו – במצב החוקי, בתכליות, באיזונים הנדרשים ואף בהיבט הטכני של הדברים", הוא הבהיר. "שנית, העובדה שעותר מסוים עשוי להגיש תביעה אזרחית בעתיד, אינה מעלה ואינה מורידה מכך שיש לאכוף את האיסור לפרסום תעמולת בחירות לא מזוהה... שלישית... בשלב זה המשיבה 1 (טלזר, ע"כ) לא נדרשת לגלות לעותר עצמו על זהותו של שולח המסרונים, כי אם ליושב ראש ועדת הבחירות, ובכך מתייתרת טענת המשיבה בהקשר זה".
לאור זאת חייב הנדל את טלזר להציג לו, במעמד צד אחד, את זהות ופרטי שולח ההודעות המזויפות. ואולם, זאת עד ליום שלישי הקרוב ב-12:00. כלומר, אחרי שהבחירות כבר יסתיימו. החלטה זו עלולה לאפשר, בעיקרון, לשולח ההודעות להמשיך ולהעביר אותן בידיעה שגם אם תיחשף זהותו יהיה זה רק אחרי שתוצאות הבחירות יתקבלו והנזק שהוא יכול לעשות כבר התבצע. ההחלטה יוצרת, למעשה, מצב שבו אותו גורם ששלח את ההודעות המזויפות יכול להמשיך ולשלוח אותן ביום הבחירות במטרה לשבש את יציאתם לקלפי של תומכי הליכוד.