ארה"ב והטליבאן חתמו על הסכם היסטורי
18 שנה אחרי פלישת הכוחות הזרים לאפגניסטן חתמו בדוחה השליח האמריקאי ונציגי ארגון הטרור על הסכם שלפיו האיסלאמיסטים יחדלו מפיגועים וארה"ב תסיג בשבועות הקרובים אלפי חיילים. אבל הדרך לשלום לא הסתיימה: עכשיו צריך להשיג הסכם בין הטליבאן לממשלת אפגניסטן
ארצות הברית חתמה בצהריים (שבת) על הסכם היסטורי עם ארגון הטרור טליבאן, הסכם העשוי לסלול את הדרך לנסיגה מלאה של הכוחות הזרים מאפגניסטן ב-14 החודשים הקרובים. זהו צעד דרמטי לקראת סיום המלחמה באפגניסטן שנמשכת כבר יותר מ-18 שנה, מאז הפלישה האמריקאית לשם בעקבות מתקפת הטרור של 11 בספטמבר 2001.
BREAKING: The US and Taliban have signed a historic peace deal, in which the US has agreed to withdraw all troops from Afghanistan within 14 months.
— Sky News (@SkyNews) February 29, 2020
For more on this breaking story, head here: https://t.co/b5RzwRuX8l pic.twitter.com/v6pPxsJwk2
בשעה שפומפאו היה בדוחא, שר ההגנה האמריקאי מארק אספר הגיע לביקור בקאבול, בירת אפגניסטן. גורמים רשמיים ומומחים אומרים כי מטרת ביקורו שם היא להבהיר לממשלת אפגניסטן, יריבתו המקומית הגדולה של הטליבאן, כי ארה"ב מתכוונת לעמוד במחויבויות שלה כלפיה.
וושינגטון: יום גדול לאפגניסטן
מבחינתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ההסכם עם הטליבאן מגדיל את הסיכוי שיוכל לעמוד בהבטחתו להחזיר את החיילים האמריקאים הביתה. מנגד, מומחי ביטחון הזהירו כי מדובר בהימור שעלול לתת לטליבאן – ארגון רצחני שהביא למותם של אלפים – לגיטימציה בינלאומית.
עבור מיליוני אפגנים מסמן ההסכם תקווה לסיום שנים ארוכות של מלחמת דמים. "השלום הוא דבר פשוט כל כך, והמדינה שלי ראויה לו", אמר היום ג'אווד חסן, מורה בן 38 שגר בפרברי הבירה קאבול. "היום הוא היום שבו אולי אנחנו עדים לשינוי חיובי". ילדיו של חסן נהרגו בפיגוע שביצע הטליבאן בשנת 2018, ומאז הוא כותב מכתבים למנהיגים בעולם ומפציר בהם לשים סוף למלחמה בארצו.
הטליבאן מאיים במתקפה באביב
למרות ההסכם ההיסטורי היום, עדיין לא ברור מהם הסיכויים שיושג שלום אמיתי, בהתחשב בכך שהצעד הבא בתהליך הוא השגת הסכם עם ממשלת אפגניסטן. בכירים בממשלה האפגנית ובמדינות השכנות של אפגניסטן מודאגים מהאפשרות שארה"ב תנטוש את קאבול בדיוק כמו אחרי שהסובייטים נטשו את אפגניסטן לפני כ-30 שנה.
המלחמה באפגניסטן, נזכיר, החלה כשארה"ב יצאה לשורה של התקפות במדינה שבועות אחרי מתקפת הטרור של 11 בספטמבר 2001 בניו יורק ובוושינגטון, מתקפה שביצע ארגון אל-קאעידה, שאפגניסטן הייתה בסיסו הראשי. באותם ימים שלט הטליבאן באפגניסטן, וארה"ב האשימה אותו במתן מחסה לאל-קאעידה ולמנהיגו אוסאמה בן-לאדן. וושינגטון ובעלות בריתה הפילו את שלטון הטליבאן, אבל בשנים הבאות נותר הארגון כוח רב עוצמה באפגניסטן, וגם כיום הוא שולט ב-40% משטחה. עשרות אלפי בני אדם נהרגו במלחמה המתנהלת באפגניסטן מאז 2001.
בהודעה שמסר אתמול אמר טראמפ כי ההסכם סולל את הדרך להפחתת מספר החיילים האמריקאים בשבועות שלאחר חתימתו מכ-13,000 ל-8,600. במסגרת ההסכם דורש הטליבאן לשחרר 5,000 מלוחמיו מבתי כלא שמנהלת ממשלת אפגניסטן, אך לא ברור אם הממשלה האפגנית תסכים. יש גם תהיות בנוגע למידת הנאמנות לטליבאן מצד חלק מאנשי הארגון המסונפים אליו, ולא ברור עד כמה הם ימלאו את ההבטחה להפחית את האלימות.
מקורות בטליבאן הזהירו מוקדם יותר החודש כי הארגון נערך לפתוח במתקפה באביב וגייס יותר מ-6,000 לוחמים ומחבלים מתאבדים למקרה שההסכם יקרוס.