$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

התפשטות הקורונה בסין הביאה לירידה של 25% בפליטת גזי החממה

זאת לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מדובר בכמות שוות ערך לפליטת הפחמן השנתית במדינת ניו יורק: הסיבה לכך היא סגירת מפעלים ובתי זיקוק, וכן הפסקת טיסות בתוך סין ומחוצה לה: למרות זאת, מומחים מזהירים שבטווח הארוך עלול הנגיף לפגוע במאבק במשבר האקלים

עומר כביר 11:1827.02.20

התפשטות נגיף הקורונה גרמה לירידה משמעותית בפליטת גזי החממה בסין, אשר שוות ערך לכל כמות הפחמן הדו-חמצני שמדינת ניו יורק פולטת במשך שנה.

 

 

כך לפי חישובים שערך לאורי מיליווירטה, אנליסט במרכז המחקר לאנרגיה ואוויר נקי (CREA). למרות זאת, מומחים מזהירים שבטווח הארוך עלולה המגיפה לפגוע במאבק במשבר האקלים.

סין. חולה בן 83 שהחלים מקורונה משתחרר מבית החולים הזמני בחוביי סין. חולה בן 83 שהחלים מקורונה משתחרר מבית החולים הזמני בחוביי צילום: איי אף פי

 

עם יותר מ-78 אלף בני אדם שנדבקו בנגיף, התפשטות הקורונה בסין ומחוצה לה הביאה לאירועים בעלי השלכות כלכליות משמעותיות כמו סגירת מפעלים ובתי זיקוק וביטול טיסות בתוך סין, אליה וממנה. כתוצאה מכך, לדברי מיליווירטה, כמות פליטות הפחמן דו-חמצני במדינה בשלושת השבועות האחרונים הייתה נמוכה ב-25% מבתקופה המקבילה שנה שעברה. מדובר על כ-150 מיליון טון פחמן דו-חמצני שלא נפלטו לאטמוספירה.

 

הנתונים ממחישים את התלות הגדולה של הכלכלה העולמית בדלקי מאובנים, והירידה משקפת סיבות אחרות שמביאות לצמצום בהיקף פליטות גזי חממה, כמו האטה כלכלית. חלק גדול מהירידה בפליטות גזי החממה קשור לירידה בצריכת הפחם בסין.

 

מדי שנה, במהלך השבוע שמציין את השנה החדשה בסין, (הנוכחית החלה ב-25 בינואר 2020), צריכת הפחמן במדינה יורדת משמעותית על רקע החופשה במדינה כולה. לרוב, הצריכה רושמת זינוק מיד עם סיום חופשת החג, אולם השנה נתוני הצריכה כמעט שלא השתנו, שכן המגבלות על התנועה והפעילות התעשייתית בסין החלו מיד בתום החופשה.

 

 

למגבלות אלו השנה היו השלכות רחבות על הכלכלה הסינית. קצב הבנייה הואט, מה שהוריד את הביקוש לברזל ולחומרי גלם אחרים. בתי זיקוק עיבדו פחות נפט, משאיות רבות לא פעלו, ומספר הטיסות היומי צנח בכ-14 אלף. בסך הכל, היקף הפעילות במגזרים תעשייתיים מרכזיים בסין צנח בשיעור של 40%-15%.

 

חרף הירידה הדרמטית בפליטת גזי החממה, בניו יורק טיימס מזהירים שההאטה הכלכלית עלולה דווקא להקשות על המאבק במשבר האקלים. ראשית, היקף הפליטות בסין צפוי לזנק עם ההשתלטות על הנגיף. לדברי לִי שְׁווֹ, יועץ מדיניות בכיר בגרינפיס אסיה, מפעלים בסין נטו בעבר להגביר את התפוקה, כדי לקזז את ההפסדים בייצור שנגרמו מתקופת האטה או השבתה.

 

לי הזהיר גם שהתפשטות הנגיף יכולה לחבל במאמצי סין להפוך את הכלכלה שלה לירוקה יותר, במיוחד לאור יעדי הצמיחה האגרסיביים שקבעה ממשלת סין לשנה הנוכחית. לדבריו, "שליטה בהתפשטות הנגיף ותיחזוק הצמיחה הכלכלית יהוו העדיפות העליונה של סין. כך אמר לניוו יורק טיימס. "בעבר ראינו כשצמיחה כלכלית מתועדפת, האג'נדה הסביבתית נדחקת לאחור".

x