$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מבקר המדינה יבדוק: כשירות שירותי הכיבוי בצל המאבקים

המבקר הודיע על פתיחת הבדיקה לאחר שכבאים נעדרו מתרגיל משטרתי לטיפול בחומרים מסוכנים; בארגון הכבאים אומרים בתגובה: "מקווים שייבדק גם מחסור בכוח אדם ובתחנות כיבוי"; דו"ח פנימי חושף כשלים בניהול כספי הרווחה על ידי העובדים

עמיר קורץ 07:1027.02.20

משרד מבקר המדינה החל לבחון את מוכנות שירותי כיבוי האש ואת מצב ההכשרות והאימונים ברשות הכבאות, על רקע המאבק המתמשך בין הנהלת הכבאות לוועד העובדים שהביאו להשבתות רבות של המערך בשנים האחרונות.

 

 

 

ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע שעבר שלחה עו"ד לימור־קפלנסקי אבריאל, סגנית מנהלת אגף במשרד המבקר, מכתב לנציב הכבאות דדי שמחי ובו הודיעה לו כי "מבקר המדינה החליט לקיים ביקורת בנושא: 'הכשרות ואימונים ברשות הארצית לכבאות והצלה בראי איומי ייחוס'" - וביקשה ממנו להנחות את הכפופים לו לשתף פעולה.

 

מתניהו אנגלמן, מבקר המדינה מתניהו אנגלמן, מבקר המדינה צילום: עמית שאבי

 

נציגי המבקר החלו להיפגש עם גורמים שונים במערך הכבאות, ביניהם הנציב, מבקר הפנים וראשי אגפים ולאסוף חומרים. זאת לאחר שנציגי הכבאות הזהירו מפני השפעות העיצומים התדירים, שגררו ביטול אימונים והכשרות, על הכשירות המבצעית של כוחות הכיבוי והמוכנות שלהם למצבי חירום.

 

בין החומרים נמצאות תכתובות פנימיות - אחת מהן, שהגיעה לידי "כלכליסט", נוגעת לעיצומים שהתרחשו בזמן תרגיל היערכות לטיפול בחומרים מסוכנים בצפון הארץ בחודש ינואר, שהיה משותף לכבאות, למשטרה ולמד"א. בשל העיצומים לוחמי האש נעדרו מהתרגיל.

 

בעקבות זאת, בכירה במשטרה כתבה לראש חטיבת המבצעים בשירותי הכבאות תת טפסר איציק עוז כי קיימת חובה מפורשת של מכבי האש להשתתף בתרגילים שמנהלת המשטרה, ש"הפרתה כמוה כהפרת הוראה חוקית המהווה עבירה פלילית". לדבריה, "אין צורך להכביר מילים על חשיבות השתתפות גורמי ההצלה בתרגילים שנועדו להבטיח את היערכות כלל הכוחות לאירוע חירום. מאחר שלא מדובר במקרה חד פעמי, בעתיד ננקוט בכל הצעדים העומדים לרשותנו".

 

בתגובה ענה עוז כי "פעולה זו פגעה במוכנות המבצעית של כבאות הצלה לישראל. אני רואה פגיעה זו בחומרה".

 

 

מימין: יו"ר ארגון הכבאים אבי אנקורי ונציב הכבאות דדי שמחי מימין: יו"ר ארגון הכבאים אבי אנקורי ונציב הכבאות דדי שמחי צילומים: יאיר שגיא, אוהד צויגנברג

 

בארגון הכבאים, מנגד, מקווים שבדיקת המבקר תשים את האצבע גם על נושאים שהם זועקים לגביהם. "עובדי הכבאות מתריעים מזה זמן רב, גם בפני

מבקר המדינה, על כשלים חמורים בהפעלת המערך", נמסר מהארגון, "בין היתר הונחו נתונים על זמני תגובה איטיים בהגעה לאירועים עקב חוסר ניכר בתחנות כיבוי וחוסר ניכר בלפחות 3,000 כבאים - דבר שמביא לסגירת תחנות ולהצנחת בעלי תפקידים מחוץ למערך לתפקידי ליבת הכבאות ללא ידע וניסיון".

 

סכסוכי עבודה מתוקשרים

 

בין הנהלת הכבאות לארגון העובדים מתנהלת מלחמה ממושכת מאז ששמחי מונה לנציב ב־2017, והצדדים ניהלו כמה סכסוכי עבודה והתכתשו רבות בבתי הדין. העובדים, בהובלת יו"ר הארגון אבי אנקורי, טוענים כי שמחי וההנהלה מנסים להפוך את הכבאות לגוף צבאי, לפגוע בעבודה המאורגנת ולהתנכל להם, בעוד ההנהלה טוענת כי העיצומים שבהם נוקטים העובדים פוגעים בכשירות המבצעית של המערך.

 

גם השר לביטחון פנים גלעד ארדן ניסה, לאחר אסון השיטפון במעלית בשכונת התקווה, לקדם תקנות לשעת חירום שיסמיכו את הנציב להוציא צווי עבודה לעובדים גם בעת שביתה. ארדן שלח מכתב למשנה ליועץ המשפטי לממשלה וצירף רשימה של כ־160 אירועי השבתה ועיצומים בשש השנים האחרונות שגרמו לביטולי הדרכות ואימונים, וכתב: "שיבושים חוזרים ומתמשכים אלה פוגעים בכשירות המבצעית של רשות הכבאות וביכולת לעמוד ביעדיה ולבצע את משימתה". ארדן נסוג מהכוונה רק לאחר פגישה עם יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד בה סוכם על הקמת צוות משותף ליישוב מחלוקות.

 

במקביל לבדיקת המבקר, ממשיך המשרד לביטחון פנים לבצע ביקורת אודות "כספי הרווחה" - נושא שעמד בלב תחקיר של "כלכליסט" באפריל האחרון. מדובר במיליוני שקלים שמעבירה המדינה מדי שנה לוועדי העובדים של כל תחנות הכבאות בארץ לצורך מימון פעילות רווחה, וזאת בהתאם להסכם הרפורמה במערך משנת 2012. מטיוטת דו"ח מינואר של משרד רו"ח חיצוני ששכר חשב המשרד, והגיעה לידי כלכליסט, נכתב כי: "הביקורת ערכה ניתוח דיווחים ואסמכתאות שהוגשו ומצאה ליקויים מהותיים הדורשים המשך בירור מעמיק מול הוועדים השונים".

 

ליקויים בניהול כספי הוועד

 

לפי הדו"ח, בשנת 2019 העבירה המדינה לוועדי הכבאות בתחנות השונות 5.8 מיליון שקל וב־2018 הועברו 7.3 מיליון שקל. לפי הדו"ח, "הביקורת מצאה מקרים בהם היו כפילויות בדיווחים" - כאשר ב־2019 נעשה דיווח כפול לגבי הוצאות בסכום של 352 אלף שקל שכבר דווחו ב־2018, מה שמצביע על "ליקויים בבקרה הפנימית בניהול החשבונות בתחנות".

 

עוד נמצא כי ב־2019 היו הוצאות רווחה לא לפי הנהלים בגובה של כמיליון שקל "שאינן בהכרח חלק אינטגרלי מהסל הבסיסי המוגדר לעובד" - כולל נסיעות לחו"ל בסכום של 594 אלף שקל, כרטיסים להופעות ומתנות אחרות. מדובר בשיפור לעומת 2018, לגביה נמצא כי כ־2.3 מיליון שקל היו הוצאות שלא לצרכי הרווחה המאושרים, מהם 1.1 מיליון שקל עבור נסיעות לחו"ל. בנוסף, ציינו רואי החשבון כי היתה חריגה בגובה 1.6 מיליון שקל ב־2019 בגובה ההוצאה המאושרת עבור שי לחג הפסח לעובדים.

 

רואי החשבון מציינים כי עבור הוצאות כוללות בסכום של כ־2 מיליון שקל ב־2019 ושל כ־4 מיליון שקל ב־2018 האסמכתאות שהתקבלו אינן מפורטות מספיק כדי לדעת אם ניתן לשייכן לפעילות רווחה או שקיימים חסרים במסמכים לאישור הפעילות או שאלה לא התקבלו כלל.

 

מארגון הכבאים נמסר בתגובה לדו"ח: "הנהלת הכבאות סירבה לעשרות פניות של ארגון העובדים לשבת עם משרד רואי החשבון, להעמיד אותם על טעותם ולהפריך את הטענות. קל יותר להכפיש את הוועדים".

 

ממשרד מבקר המדינה נמסר: "משרד המבקר מקפיד שלא למסור מידע אודות הליכי ביקורת דו"חות. עם השלמת ההליך הדו"ח יפורסם לציבור כמקובל".

 

ברשות הכבאות לא הגיבו לידיעה.

 

x