"השפעת הקורונה משמעותית ברמה הכלכלית הגלובלית אך עשויה להתברר כרעש זמני"
דן אליס, מנהל תחום המחקר לשוק ההון בבנק הבינלאומי, מסביר כיצד לנווט את תיק ההשקעות בעידן של אי ודאות גלובלי, בשילוב עם ריבית אפס
"בכל הקשור למשברים, כולל התפרצויות של וירוסים בעבר – הניסיון מעיד שגם לאירועים שנראים לנו קריטיים, וגוררים עליה ברמת אי הוודאות, יש השפעה מוגבלת וקצרת טווח על השווקים. גם מגפת הקורונה עשויה להתברר כרעש זמני ולכן צריך לשמור על קור רוח. גם כעת, כשאנו חווים תיקון כלפי מטה, בטווח הבינוני והארוך יש מספיק גורמים שלהערכתנו יתמכו בהמשך עליות".
פגיעה כלכלית זמנית
אליס מדגיש כי לא מדובר בהתעלמות מההשלכות של המשבר שכבר נראות בשטח. "אין ספק שאירוע הקורונה משמעותי ברמה הגלובלית, בין היתר בגלל המשקל המשמעותי של סין בכלכלה העולמית וההתפשטות המהירה לשאר חלקי העולם ואנחנו ביצענו ומבצעים התאמות שונות בתיקים, במטרה להקטין חשיפה לסיכונים".
לדברי אליס "אנחנו נמצאים בשלב השני של האירוע שבו מתחילים לראות את ההשפעה הכלכלית שנובעת מהפגיעה בשרשרת הייצור העולמית. בינתיים סובלים מכך בעיקר ענפים כמו הלבשה, מוצרי צריכה ביתיים, מוצרי חשמל ביתיים ותעשיית הרכב. כמו כן, נפגעו כל התחומים שקשורים לצריכת שירותי תיירות, בעיקר תעופה, מלונאות, השכרת רכב, בתי קזינו וחברות אינטרנט שמתעסקות בתיירות".
הוא מוסיף: "חשוב לזכור שלא מדובר ברעידת אדמה או בשריפה שכילתה מחצית מהמפעלים בסין. הם עדיין שם ולפי הערכות, בתוך תקופה קצרה יחסית, הפועל הסיני יחזור לייצר בתפוקה מלאה. לגבי המשך התפשטות הנגיף למדינות סמוכות ולאזורים גיאוגרפיים נוספים, למרות החששות הנוכחיים, אנו מעריכים כי חדירת הנגיף לעולם המערבי תוביל להתגייסות עולמית ולפעולות הבלימה הנדרשות כאשר גם חום הקיץ המתקרב עשוי להביא לסיום התפשטות הנגיף".
אופטימיות בריטית
אירוע חדשותי נוסף בעל השלכות משמעותיות על הכלכלה העולמית, אף שנדחק מעט הצידה בשל מגיפת הקורונה, הוא הברקזיט – יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי, שפורמלית בוצעה בסוף ינואר השנה.
לפי אליס "מאז משאל העם שהתקיים ביוני 2016, בריטניה נקלעה לכאוס פוליטי והשאלה כן ברקזיט או לא ברקזיט קיבלה תשובה חיובית וחד משמעית בבחירות בדצמבר האחרון. השלמת היציאה מהאיחוד תסיר את עננת אי הוודאות שהעיבה על הכלכלה הבריטית בשנים האחרונות וכעת המומנטום עשוי להשתנות, כאשר במקביל ליציאה מהאיחוד, צפויות השפעות חיוביות כמו חתימה על הסכמי סחר עם מדינות אחרות".
"חשוב לעשות תיאום ציפיות"
נושא אחר שמטריד חלק מהמשקיעים הוא הריבית האפסית השוררת בשוק ההון מזה תקופה לא קצרה – ודוחפת גם משקיעים סולידיים לחפש תשואה באפיקים הרפתקניים יותר מאלה שאליהם התרגלו. האם אין כאן חשש להגדלת הסיכון?
אליס מסביר כי "חלק עיקרי בייעוץ השקעות הוא ניהול הסיכון – לאחר שמכירים את הלקוח ואת הצרכים שלו, חשוב לתפור עבורו תיק ניירות ערך מפוזר ומגוון שמותאם לו מבחינת הסיכון ואופק ההשקעה. זה הבסיס שמאפשר ללקוח לישון בשקט ולא להתפתות לצאת ולהיכנס מהשוק כל פעם שהחשש גובר".
אליס מדגיש גם את הצורך לערוך תיאום ציפיות. "ב-2019, ראינו בשוק האג"ח רווחי הון יוצאי דופן בזכות היפוך בצפי הריבית. רווחים כאלה לא צפויים לחזור על עצמם כל שנה".
מה הענפים המועדפים עליך לשנת 2020, ואיך היית ממליץ למשקיע עם תיאבון סיכון בינוני לחלק את התיק?
אליס: "בבינלאומי בשנים האחרונות היינו ממוקדים בארה"ב, דבר שהוכיח את עצמו ואנחנו ממשיכים בכך גם ב-2020. הכלכלה האמריקאית נראית טוב ובנוסף, אם טראמפ ייבחר לקדנציה שנייה, וזהו התרחיש הסביר ביותר נכון לעכשיו, השווקים יקבלו דחיפה נוספת. לכן, לא ירחק היום שבו נשוב לתור ולאתר הזדמנויות".
ואליס מוסיף: "טראמפ הוא ביזנסמן - הוא יודע לדבר אל המשקיעים במונחים שהם מכירים והוא מתייחס למדדי המניות כאל ברומטר שמודד את מידת הצלחתו. גם העובדה שהוא מפעיל לחץ על הבנק הפדרלי להמשיך להוריד את הריבית מזרימה חמצן לשוק ההון. להערכתנו, נראה שתיים או אפילו שלוש הורדות ריבית בארה"ב עוד השנה".
ומה לגבי המניות? "בעידן הנוכחי שמאופיין בתשואות נמוכות, האפיק המנייתי יהיה מחולל התשואות העיקרי, אפילו יותר מבעבר. בתיק בסיכון בינוני אני ממליץ על חשיפה של 24% למניות, כאשר לפחות שני שליש מהן בשוקי חו"ל, ועד שליש בשוק המניות המקומי. אנחנו, כאמור, ממשיכים להתמקד בשוק המניות האמריקאי".
סקטורים בראיה דפנסיבית
מבחינת סקטורים – בבינלאומי ממליצים להתמקד בחו"ל בטכנולוגיה ובסקטורים בעלי אופי דפנסיבי, או כאלה שמגיבים בצורה טובה לירידה הצפויה בריבית בארה"ב, כמו בריאות, נדל"ן, תשתיות וביטחון. את החשיפה עצמה מומלץ לבצע, בין היתר, באמצעות קרנות סל או קרנות מחקות, ולהימנע מהתנודתיות שכרוכה בחשיפה למניות בודדות - בעיקר בתקופה של פרסום דוחות כספיים.
"בחלק האג"חי של התיק, אנחנו ממליצים על אג"ח בדירוגים גבוהים במח"מ בינוני או קצת למעלה מזה, מה שיאפשר להערכתנו למצות את המרב מהתשואות הנמוכות, תוך הימנעות מהסיכון הטמון באג"חים ארוכים מאוד. כאן, במרבית המקרים נעדיף לבצע השקעות באמצעות קרנות נאמנות מנוהלות".
אליס מציין כי בבינלאומי מקפידים גם על עוגן – "כלומר, נתח מסוים מהתיק שהוא דפנסיבי במיוחד וצפוי להניב תשואה גם בשוק מניות יורד. עבור תיק בסיכון בינוני, העוגן המומלץ הוא חשיפה של 15% לפחות לאג"ח ממשלתיות של ישראל או ארה"ב. עוגן נוסף שעליו אנו ממליצים בימים אלה הוא הזהב שמשמש חוב מבטחים בעת סערות".
האם כדאי להיחשף לנדל"ן והאם חייבים לקנות "קירות" או שניתן להיחשף לענף בדרכים נוספות?
אליס: "כששואלים אותי במה עדיף להשקיע, דירות או מניות, התשובה שלי - גם וגם ובמידת האפשר ליצור פיזור וגיוון. משקיע בנכס ריאלי נדרש להון עצמי משמעותי, המהווה חסם לחלק מהמשקיעים ובנוסף, חשוב לקחת בחשבון היבטים ייחודיים של השקעה ב"קירות" כגון אובדן נזילות, מיסוי, תחזוקה, התנהלות מול שוכרים ועוד. לעומת זאת, השקעה בנדל"ן באמצעות ני"ע סחירים מאפשרת ליצור פיזור רחב של נכסים ולהימנע מאותם מאפיינים בעייתיים הקיימים בהשקעה בנכס ריאלי".
בנוסף טוען אליס כי "היתרון המשמעותי של ההשקעה הריאלית טמון בהיבט הפסיכולוגי, כאשר המשקיע לא רואה ולא בודק את השווי של הנכס בכל נקודת זמן. לעומת זאת, בהשקעה בני"ע סחירים ניתן להתעדכן אודות שווי ההשקעה באופן שוטף ולפעמים המשקיע עלול לקבל החלטות מוטעות. לכן הוא מייעץ כי "הגישה הנכונה עבור משקיע בנדל"ן באמצעות ני"ע סחירים, היא לא להתפתות לנזילות שמתאפשרת ולהתנהל כמו בהשקעה ישירה בנדל"ן, כלומר בראיה לטווח ארוך וליהנות מפיזור רחב".
החיבור בין הייעוץ האנושי לטכנולוגיה הדיגיטלית
בבינלאומי רואים בטכנולוגיה מתקדמת ובדיגיטל אמצעי עזר לצורך שיפור וייעול השירות.
אליס ציין כי "יכולות הדיגיטל המתקדמות שלנו, למשל באמצעות מערכת Advise.me, מאפשרות לנו להעניק שירות ייעוצי שהוא גם אישי אבל גם דיגיטלי, באמצעות הטלפון הסלולרי, כלומר מאוד מהיר, נגיש ויעיל ללקוח".
והוא מפרט: "בייעוץ המסורתי, לצורך ניצול הזדמנות, כל יועץ צריך ליצור קשר עם כל לקוח בנפרד. לעומת זאת, באמצעות מערכת Advise.me, היועץ שלנו יכול להעביר את המסר בפעולה אחת בו זמנית לכלל לקוחותיו ובכך להגיב בזמן אמת להזדמנות שנוצרה בשוק".
בבנק השיקו לאחרונה כלים דיגיטליים מתקדמים נוספים שעומדים לטובת הלקוחות, כגון, כלי ניתוח תיק מתקדמים וידידותיים למשתמש באתר שוק ההון ובאפליקציה וכן מערכת Smart Trade, מערכת חדשנית שמאפשרת ללקוח ליצור אסטרטגיות מסחר ייחודיות במסחר בני"ע וגם לקבל התרעות בזמן אמת לגבי ני"ע ספציפיים.
למידע נוסף אודות ייעוץ השקעות לחצו כאן >>