$
חדשות טכנולוגיה

שופט בסן דייגו קבע: עובדי "כלכלת החלטורה" זכאים לזכויות סוציאליות

קליפורניה היא המדינה הראשונה בארה"ב שחוקקה חוק שמסדיר את תנאי ההעסקה של עובדים בחברות כגון אובר, ליפט ואחרות. החברות נעמדו על רגליהן האחוריות - אך ללא הצלחה

רפאל קאהאן 14:1926.02.20
שופט של מחוז סן דייגו בקליפורניה מנע מחברת ליקוט המוצרים האמריקאית אינסטקרט (Instacart) להגדיר חלק גדול מעובדיה בקליפורניה כקבלנים עצמאיים, מה שהיה מאפשר לה להימנע מלשלם להם את שכר המינימום הקבוע בחוק. את התביעה נגד אינסטקארט הגישה עיריית סן דייגו בספטמבר שעבר, ובהמשך לכניסתו של חוק כלכלת החלטורה החדש בקליפורניה.

חוק זה קובע כי חברות כגון אינסטקארט, אובר, ליפט ואחרות חייבות להפריש זכויות סוציאליות, לשלם שכר מינימום ולאפשר זכות התאגדות לפרילנסרים שלהם.

 

בתביעתה טענה עיריית סן דייגו כי אינסטקארט נמנעה מלשלם את מלוא השכר המגיע לפרלינסרים שלה. אינסטקארט מספקת שירות קניות מרוחק המחבר בין קניינים לבין לקוחות המעוניינים שיעשו עבורם את הקניות. רוב השימוש מבוצע במסגרת קניות מצרכים במרכולים, אך הקניינים יכולים לרכוש כל דבר עבור הלקוחות.

אובר תשלם לספקי השירות שלה זכויות סוציאליות? אובר תשלם לספקי השירות שלה זכויות סוציאליות? צילום: איי אף פי

 

הפסיקה היא סנונית ראשונה של הניסיון להסדיר את תחום כלכלת החלטורה בעולם האמיתי. עד כה היו לא מעט ניסיונות להסדיר את הפעילות - אך זו לא הניבה חוקים אוניברסליים בנושא. קליפורניה היא המדינה הראשונה בארה"ב שחוקקה חוק שמסדיר את תנאי ההעסקה של עובדים אלה. מיותר לציין שכל החברות בתחום, שבחלקן פועלות מעמק הסיליקון בקליפורניה, נעמדו על רגליהן האחוריות, אך ללא הצלחה מצידן.

 

 

עובדי חלטורה של Instacar עובדי חלטורה של Instacar צילום: בלומברג

 

החוק הקליפורני שמכונה AB5 עדיין לא הפך לאבן פינה או לבסיס לחקיקות אחרות בארה"ב או בעולם - אך הניסיון באכיפתו כנראה יראה את הדרך גם למדינות אחרות. כך שעבור חברות כלכלת החלטורה כל הצלחה באכיפה עשויה להיתרגם לגידול אדיר בעלויות ואף לקבור את המודל העסקי הנוכחי שלהן. יש לציין שגם כך המצב של רוב החברות האלה בכי רע. אובר, ליפט ואחרות לא הצליחו להציג רווחים ואט-אט הן נחשפות בחלק מהמקרים כפילים לבנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x