בלעדי לכלכליסט
בעלי האג"ח של סטארווד ווסט שוקלים צעדים משפטיים נגדה
בעקבות הורדת דירוג החוב של חברת הנדל"ן מארה"ב צפויים המחזיקים להתכנס מחרתיים כדי לדון במצב החברה. לטענת בעלי אג"ח גדולים, סטארווד סירבה בחודשים האחרונים להיפגש איתם וכן היא מסרבת לשלם ליועצים הכלכליים שלהם
בעלי האג"ח של סטארווד ווסט האמריקאית, שגייסה חוב בתל באביב, חוששים כי היא מתקרבת לחדלות פירעון בצעדי ענק. ביום חמישי האחרון הורידה חברת הדירוג S&P מעלות את דירוג האג"ח של החברה בשתי נקודות דירוג (נואוצ'ים) ל־-BBB ומשמעותו של נואוץ' נוסף היא שהמחזיקים יוכלו לדרוש פרעון מיידי של החוב כלפיהם שעומד על 910 מיליון שקל. הורדת הדירוג, עם תחזית דירוג שלילית, נעשתה בשל צפי לשחיקה נוספת ביחסים הפיננסיים של החברה בשנה הקרובה, זאת בעקבות המשך הרעה בביצועים התפעוליים ובשל מח"מ חוב מתקצר. בשנה האחרונה הורידה מעלות את דירוג האג"ח של סטארווד בארבעה נואוצ'ים, הן נסחרות במחיר של 34 אגורות המשקף תשואת זבל של 54% וחוסר אמון ביכולת הפירעון של החברה.
- מנכ"ל אינטרנט זהב בדרך לנציגות האג"ח של סטארווד
- ההלוואה ששלחה את האג"ח של סטארווד לשיאי זבל חדשים
- עודד שריג בשירות סטארווד: "אין צורך בעוד הערכות שווי"
מיליארד שקל ללא בטוחות
סטארווד גייסה כמיליארד שקל בפברואר 2018 באג"ח ללא ביטחונות בהשתתפות מוסדיים רבים ובהובלת פועלים אי.בי.איי ולאומי פרטנרס. מחרתיים אמורים מחזיקי האג"ח להתכנס כדי לדון במצב החברה ובשאלת הערכת שווי נוספת לנכסיה, שהחברה אמורה היתה להגיש לפי פסיקת בית המשפט, וטרם הגישה.
סעיף נוסף הוא סירוב החברה לשלם ליועצים הכלכליים של מחזיקי האג"ח. המחזיקים צפויים להוסיף לסדר היום סעיפים נוספים לדיון על דירוג החדש והאפשרות לפנות לבית המשפט לאור מצבה של החברה.
לדברי מחזיקי אג"ח גדולים, סטארווד סירבה בחודשים האחרונים להיפגש ולשוחח עם משקיעים ישראלים שביקשו להיפגש איתה, והסתפקה בקשר דרך עורכי הדין בלבד. לדברי משקיעים אלה החברה לא העלתה מצגת, לא כינסה משקיעים ולא עידכנה בסטטוס הנוכחי שלה כבר כמעט שנה, והיא מסתפקת בדו"חות הכספיים בלבד.
כבר באוקטובר פנו מחזיקי האג"ח של סטארווד לביהמ"ש בבקשה שיכפה עליה למנות יועץ כלכלי או מעריך שווי מטעמו של נאמן האג"ח לצורך בחינת הערכות השווי לקניונים שבבעלותה.
במסמכים שהוגשו לבית המשפט טען הנאמן כי מדובר בהליך דחוף המוגש לאור חששות משמעותיים ביחס לנכונות דיווחיה של החברה בנוגע לשווי נכסיה המהותיים. סטארווד גייסה את עודד שריג, הממונה על שוק ההון לשעבר, שתמך בעמדתה כי אין צורך בהערכת שווי נוספת. חוות דעתו של שריג ניתנה רק לפני חודשיים. בית המשפט אישר פשרה שלפיה תינתן הערכת שווי נוספת על ידי מעריך נייטרלי - JLL האמריקאית – שאמורה להינתן בקרוב.
שוק הקניונים בשפל
סטארווד ווסט היא חברה־בת של סטארווד ריטייל פרטנרס שבבעלות בארי שטרנליכט, המנהלת נכסים בשווי של 60 מיליארד דולר. סטארווד ווסט מחזיקה ב־7 קניונים בשווי כולל של 1.7 מיליארד דולר בארה"ב, שלושה מהם באוהיו, שניים בקליפורניה וכן קניונים באינדיאנה ובוושינגטון - המשתרעים על פני שטח כולל של 750 אלף מ"ר. שוק הקניונים בארה"ב מצוי בשפל וגם אם סטארווד תחליט לממש נכסים, בתנאים הנוכחיים היא תתקשה בכך.
האנליסטים אור ישראלי ואייל עברון מ־S&P מעלות ציינו בסקירה כי הורדת הדירוג באה "בשל הערכתנו להמשך התדרדרות בביצועים התפעוליים שלה מעבר לתחזיותינו הקודמות בשל התנאים הקשים השוררים בענף הקניונים בארה"ב, אשר צפויה להשפיע לשלילה על הפרופיל הפיננסי של החברה. להערכתנו, בשנת 2019 צפוי ה־NOI של החברה לקטון ב־11%-9%, שיעור הגבוה מציפיותינו הקודמות. אנו צופים כי בשנים 2021-2020 תחול שחיקה נוספת בביצועים התפעוליים אשר תתבטא בהמשך ירידה ב־NOI מנכסים זהים בקצב שנתי של 8%-6%. זאת, כתוצאה מעזיבת שוכרים ומאי־חידוש חוזים, כתוצאה מכך, אנו צופים כי בשנתיים הבאות תחול ירידה נוספת בבסיס ה־EBITDA של החברה". במעלות ציינו כי הורדת דירוג בנואוץ' נוסף באה "בשל החשיפה של החברה לעומס הפירעונות ומח"מ חוב של פחות משנתיים. מח"מ החוב מושפע מהעובדה כי בחודשים מרץ־יולי 2021 עומדות לפירעון מלא שלוש הלוואות בנקאיות בסכום כולל של 787 מיליון דולר". דורון תורג'מן משמש כנציגות האג"ח של החברה והיועצים הם גיא גיסין ואיציק עידן. בארץ מיוצגת סטארווד בידי עו"ד בועז נוימן ממשרד פישר בכר חן.
טפטוף החוב הפך לשיטפון
חברות הנדל"ן מארה"ב החלו להגיע לארץ בטפטוף ב־2008, כאשר החתמים גזרו קופון תוך ניצול הרעב לתשואה, והטפטוף הפך לשיטפון חוב של 30 מיליארד שקל. סימני האזהרה, בהם פשיטת הרגל של אורבנקורפ ב־2014 לא הרתיעו את השוק, ורק קריסתה של ברוקלנד בסוף 2018 וכשלי ממשל תאגידי באולייר וצ'וזן נכסים, שבהן כספים שגויסו ממשקיעים בישראל, עשו את דרכם "בטעות" מהחברות המגייסות לכיסיהם של בעלי החברות או לקופות של חברות פרטיות אחרות שבבעלותם, סימנו את סוף החגיגה. מצבן של מגייסות החוב האמריקאיות משתקף היטב במדד תל בונד־גלובל, שכמעט כולו מורכב מהן. בשנה האחרונה עלה מדד זה בשיעור של 20% בלבד, זאת לעומת ראלי של 73% שעבר על מדד ת"א־נדל"ן באותה התקופה.