אמסטרדם שוקלת לאסור על תיירים לבקר בקופי-שופס המוכרים מריחואנה
העיר, שמתמודדת בשנים האחרונות עם תיירות יתר והתנהגות לא הולמת של תיירים, בוחנת אפשרויות לצמצם את מספר המבקרים. האם הביקור בקופי שופס הוא הסיבה העיקרית לנהירת תיירים או אולי ביקור ברובע החלונות האדומים? ואולי יש סיבות אחרות? סקר שערכה העירייה ניסה לענות על השאלה
- אוי, אמסטרדם: יעדים באירופה שנהרסו ע"י תיירים
- מישהו בהולנד הוציא את האצבע מהחור בסכר החוב – השיטפון מאיים על כולם
- למכירה ב-1.5 מיליון דולר: סירת מגורים מפוארת באמסטרדם
הצעד הזה מגיע בעקבות סקר שנערך לאחרונה בקרב תיירים צעירים שהוזמן על ידי ראשת העיר, פמקה הלסמה (Femke halsema), וחשף, כי למעלה ממחציתם אמרו שבחרו לבקר בבירה ההולנדית מכיוון שהם רצו לבקר ב"קופי-שופ".
הסקר בדק מהן הסיבות הפופולאריות ביותר לביקור באמסטרדם, וביקש לחקור "מה יקרה לנכונותם של תיירים לבקר באמסטרדם אם זמינותם או נגישותם של אחד או יותר מגורמים אלה יופחת או יעלם".
העיר, המפורסמת בליברליות שלה, מתמודדת עם תיירות יתר בשנים האחרונות, ובעיקר עם עלייה חדה בכמות המבקרים והתיירים המתנהגים בצורה לא הולמת.
כ-57% מהנשאלים אמרו כי הקופי-שופס הם סיבה חשובה בגינה הגיעו לאמסטרדם. 34% ציינו כי אם הם לא היו יכולים לבקר בקופי-שופס הם יבואו לאמסטרדם לעתים רחוקות יותר, ו-11% אמרו שלא יבואו בכלל.
במכתב ששלחה לחברי מועצה, לפני ביצוע הסקר, כתבה הלסמה כי הקופי-שופס בעיר יכולים להעמיד את "איכות החיים במרכז העיר תחת לחץ".
הסקר, שהתקיים באוגוסט 2019, חקר 1,100 מבקרים מכל העולם בגילאי 18 עד 35 שביקרו ברובע החלונות האדומים באמסטרדם, אזור שהיה במוקד תקנות התיירות האחרונות באמסטרדם.
החל מה-1 באפריל 2020, אמצעים חדשים יינקטו על מנת להסדיר סיורי קבוצות באזור, שימנעו מקבוצות לבקר בו אחרי 22:00, וייושמו גם ב"מקומות הרגישים ללחץ" - כמו גשרים צרים או דרכי כניסה חדשות. מדריך שיעבור על תקנות אלו עשוי להקנס ב-190 יורו (205 דולר).
סקר ראשת העיר שאל גם את המבקרים אם ישלמו דמי כניסה כדי לבקר באזורי דה ואלן/סינגל - מרכז העיר מימי הביניים, בו נמצא רובע החלונות האדומים. לגבי זה, 32% אמרו כי יפסיקו להגיע לעיר ו- 44% אמרו שהם יבקרו בה בתדירות נמוכה יותר.
אולם בסקר עולה גם כי לקופי-שופס בעיר יש משיכה יותר חזקה על תיירים בינלאומיים מאשר לרובע החלונות האדומים. רק 1% מהנסקרים ציינו זנות בחלונות כסיבה העיקרית לביקורם. לעומת 72% שהשיבו כי ביקרו בקופי-שופ במהלך הביקור שלהם באמסטרדם.
העיתונאית איזבל גרסטן (Isabelle Gerretsen) גדלה באמסטרדם וראתה ממקור ראשון את ההשפעה של תיירות ההמונים בעיר. "אפשר להבין את זה שתושבי אמסטרדם רוצים גם לשמר את המרכז ההיסטורי היפה שלהם, וגם לנהל את חיי היומיום שלהם בלי להתעמת כל הזמן עם תיירים גסי רוח", אמרה ל- CNN Travel.
בחינת ריסון השימוש בקנאביס בקרב תיירים היא "האחרונה בשורה של צעדים שמטרתם לשמור על מעמדה של העיר כמרכז תרבות, ולא כפארק שעשועים ל"תיירי גראס", אומרת גרסטן. "אבל מכל המדדים, זה המסוכן ביותר", היא אומרת. "מכיוון שאמסטרדם ידועה ברחבי העולם בזכות המדיניות הסובלנית שלה כלפי סמים קלים, הדבר יכול להוביל לירידה במספר התיירים".
לעיריות שונות בהולנד ישנם כללי קופי-שופס שונים, והדיונים על מניעת מבקרים פרט לתושבים אינם חדשים.
נושא זה הפך חם בשנים 2011 ו-2012, כאשר אמסטרדם נלחמה נגד ההצעה להנהגת חוק 'תושבים בלבד' בקופי-שופס ברחבי הולנד. כיום חוק כזה קיים רק במחוז מאסטריכט שבדרום המדינה.
כדי להוסיף למערך המעט מבלבל - קניית קנאביס מקופי-שופ בהולנד היא דבר חוקי, אך ייצור של קנאביס עדיין נותר בלתי חוקי.
הסקר החדש של העירייה מציין כי יישום חוק 'תושבים בלבד' בקופי-שופס אינו מתורגם בהכרח לצמצום המבקרים, או להפחתה בשימוש בקנאביס.
מבין המבקרים שנסקרו, 29% אמרו כי יפנו לנתיבים אחרים בחיפוש אחר הסמים שלהם - למשל לבקש מתושב לקנות עבורם או באמצעות סחר ברחובות.
במכתב שפורסם לאחרונה לחברי מועצת העיר, המציג את תוצאות הסקר, אמרה הלסמה כי על העירייה להתמקד ב-"צמצום אטרקציות הקנאביס לתיירים" והפיכת שוק הקנאביס באמסטרדם לשקוף יותר.
ובכל זאת, סקר התיירות של העירייה מצביע על כך שהסיבה הנפוצה ביותר לביקור באמסטרדם איננה הקופי-שופס שלה, רובע החלונות האדומים או אפילו המוזיאונים והאטרקציות התרבותיות המגוונות - אלא דווקא המשיכה הבריאה למדי להליכה או רכיבה על אופניים ברחבי העיר.
התייר הבריטי אלן קליידון, בן 24, מסכים עם הצעד הזה ואומר שהוא לא חושב שריסון תרבות הקופי-שופס ישנה את פניה של אמסטרדם למבקרים.
"אני לא חושב שאיסור על קנאביס יזיק לתיירות", הוא אומר ל- CNN Travel. "העיר ידועה גם בזכות התרבות והאסתטיקה המבריקה שלה".