$
בורסת ת"א

בדיקת כלכליסט

יתרון לקוטן: 10 עסקאות פרטיות הניבו למור על הנייר 102 מיליון שקל

עם חצי מיליארד שקל מנוהלים בלבד, חברת הגמל של מור מובילה בתשואות, ובפער ניכר. בשנה החולפת ביצעה שורת השקעות פרטיות בחברות קטנות בהנחה על מחיר המניה, והתשואה כבר קרובה ל־50%

רחלי בינדמן 07:5013.02.20

בחודשים האחרונים מרכז בית ההשקעות מור עניין רב וסופג אש ממתחריו. הסיבה: ב־2019 חברת הגמל שלו השיגה את התשואה הגבוהה בענף, 21% - ובפער גדול מהמקום השני, שבו התמקמה אלטשולר שחם גמל ופנסיה עם תשואה של 15%. מסלול המניות של מור השקעות הניב לחוסכים תשואה של 50% - כפליים מהתשואה של המתחרים.

שחקנים בענף החלו להעלות טענות נגד מור, ובראשן היתרון הטמון במידותיו הקטנות של בית ההשקעות. שהרי קל יותר להשיג תשואות גבוהות כשמדובר בסכומי כסף קטנים.

 

 

 

ואכן, נכון לסוף 2019, חברת הגמל של מור בראשות אורי קרן ניהלה כחצי מיליארד שקל — סכום צנוע בעולם הגמל הישראלי, שבו חברות מנהלות מיליארדי שקלים, שקשה יותר להשיג עליהם תשואות דרמטיות. לשם השוואה, היקף הנכסים בגמל של מנורה מבטחים עומד על 29 מיליארד שקל וחברת הגמל של אלטשולר שחם מנהלת כבר 110 מיליארד שקל.

 

הטענה הזו נכונה, אבל תקפה לכל גוף בתחילת דרכו. גם אלטשולר שחם, מוביל טבלת הגיוסים, וילין לפידות, הפכו לבתי השקעות שמנהלים סכומי עתק באמצעות התשואות המעולות שהציגו כשניהלו סכומים קטנים. וגם כיום, הביצועים שלהם ממשיכים להיות מרשימים.

 

מימין: אורי קרן, מנהל השקעות ראשי, ויוסי לוי, מנכ"ל ומייסד מור. יעד הגיוס גדל מימין: אורי קרן, מנהל השקעות ראשי, ויוסי לוי, מנכ"ל ומייסד מור. יעד הגיוס גדל צילום: אוראל כהן, בועז צרפתי

 

 

היקף הכספים שמור מנהל מאפשר להשקיע בחברות קטנות, שגופים שמנהלים סכומי כסף אסטרונומיים לא מעוניינים להשקיע זמן בניתוחן. מבחינת מור החברות האלה מהוות הזדמנות. החברות בשוק הישראלי, בעיקר הקטנות, מחפשות משקיעי עוגן ומוכנות לבצע עסקאות מחוץ לבורסה כדי להביא משקיע מוסדי בעל מוניטין, וגם לתת הנחה במחיר. לשם כך מור מחזיק מחלקת מחקר ומשקיע בה רבות. אנליסטים ומנהלי השקעות במחלקה מחפשים עסקאות כאלה ובוחנים את כדאיותן.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בשנה החולפת, מאפריל 2019 עד פברואר 2020, מור ביצע לפחות 10 עסקאות פרטיות (הנפקות פרטיות או הקצאה לא אחידה) מכספי החוסכים בלבד. כלומר, לא מההון של בית ההשקעות (נוסטרו). העסקאות הללו חוייבו בדיווח, כיוון שמור הפך לבעל עניין בחברות המושקעות; לכן סביר שהיקף העסקאות הכולל שביצע מור גבוה יותר.

 

מור השקיע ב־10 העסקאות האלה, שבהן רכש אופציות ומניות, 227 מיליון שקל. כיום הרווח על הנייר מהן הוא 102 מיליון שקל, כלומר תשואה של קרוב ל־50%.

 

מור פתח את השנה עם העסקה הכי רווחית

 

העסקה הרווחית ביותר של מור בוצעה ממש לאחרונה, ב־1 בינואר. מור נכנס להשקעה בחברת אשראי חוץ־בנקאי קטנה שנסחרה קודם לכן ברשימת המניות דלות הסחירות - חברת גיבוי שבשליטת משפחת פרדו.

 

מור השקיעה, לצד החתם יונתן כהן, 4.8 מיליון שקל במניות ובאופציות. השווי של אלה זינק מאז ל־32.7 מיליון שקל. גיבוי ביצעה את המהלך כדי לצאת מרשימת המניות דלות המסחר, כך שהמחיר והשווי המקורי שבו נסחרה לא שיקפו את שווי הפעילות האמיתית שלה. בנוסף היא נהנתה מרוח גבית של כלל מניות האשראי החוץ־בנקאי בבורסה, שמצויות בגאות חזקה.

 

העסקה השנייה המוצלחת במונחי תשואה היא במניית סולגרין שבוצעה בספטמבר האחרון. חברת האנרגיה המתחדשת סולגרין נשלטת על ידי ג'נריישן קפיטל, שגם בה מור בעלת עניין. המניות נמכרו לפי שווי השוק שלהן, ואת ההנחה קיבלה מור בחבילת האופציות שנלוותה לעסקה, שבה השתתפו גם קרן ספרה ובית ההשקעות מיטב־דש. מור מורווחת על הנייר כבר 236% על ההשקעה.

 

עסקה מוצלחת נוספת בוצעה באפריל 2018, ממש בתחילת דרכה של פעילות הגמל. גם הפעם היתה זו חברת אשראי חוץ־בנקאי, שוהם ביזנס, וגם פה השקעה של כ־7 מיליון שקל בלבד הניבה בתוך פחות משנה תשואה של 230%.

 

הנפקת אס.אר אקורד הניבה 42% בתוך חודש

 

הבולטות של מור בשוק ההנפקות הפרטיות סידרה לה כרטיס כניסה להנפקה פרטית מוצלחת של חברה מאותו הענף - אס.אר אקורד שבשליטת עדי צים, שיצאה לדרך בינואר האחרון.

 

להבדיל משוהם וגיבוי, שהיו זקוקות להבעת האמון של מור כמשקיע מוסדי חזק כדי לעורר עניין, אס.אר אקורד הנפיקה לאחר שכבר הביאה משקיע עוגן בעל שם — קרן ההשקעות אייפקס.

 

צים פנה להנפקה והעניק הנחה למשקיעים על מחיר השוק בגלל שהתחייב מלכתחילה לאיפקס לדלל אחזקותיו ולהכניס עוד משקיעים לחברה. בהנפקה לקחו חלק קרן נוקד של רועי ורמוס, ילין לפידות והראל. מור מורווחת עליה 42% בתוך חודש בלבד, רווח של 5.2 מיליון שקל.

 

מור ביצעה עסקאות פרטיות גם בחברות נדל"ן כמו קבוצת חג'ג' ואדגר השקעות, ובחברת ברנד המייצרת מוצרי פלדה.

בשוק מעריכים כי מור ידע לתרגם את הביצועים, שבאו לידי ביטוי גם בתשואה הגבוהה ביותר בינואר — כמעט 2% לעומת כ־0.5% שעשו המתחרים - לגיוסים נאים בחודשים הקרובים.

 

המבחן של מנהליה יהיה ביכולת להמשיך לבלוט. ואכן, למור יש תוכניות להגדיל את היקפי הגיוסים: היעד שלה ל־2020 עומד על 2 מיליארד שקל והיעד ל־2022 על 3 מיליארד שקל.

x